»ČSA – Czech Airlines

ČSA – Czech Airlines

ČSA poslovnim putnicima nudi više zanimljivih usluga. Avioni ove kompanije imaju podeljenu putničku kabinu na dve klase: ekonomsku i biznis Putnici kojima je potreban dodatni komfor, fleksibilnija tarifa i brojne dodatne usluge tokom leta ili na aerodromima mogu kupiti kartu za biznis klasu. Pored biznis klase poslovnim putnicima se nudi i pristup biznis salonima na aerodromima koje koristi ČSA kao i frequent plyer program namenjen njima i njihovim firmama.

Business Class

Biznis klasa ČSA se ni po čemu ne razliku od drugih standardnih biznis putnih klasa širom sveta. Putnici koji poseduju kartu za ovu klasu imaju fleksibilnija tarifna pravila, pa mogu svoju kartu otkazati uz punu refundaciju ili je mogu menjati bez posebnih doplata.
Na aerodromima mogu da koriste posebne šaltere za prijavu za let putnika u biznis (i drugim višim ) klasama, kao i brze trake za prolazak pasoških i carinskih kontrola.

Biznis putnici mogu predati više prtljaga. Prema pravilima ČSA, to je 2 komada po 32kg i 153cm svaki. Takođe u avion mogu uneti više ručnog prtlljaga: jednu veću i jednu manju ručnu torbu, maksimalne ukupne težine 12kg. Predati prtljag će biti označen posebnim “priority” nalepnicama, tako da će ovaj prtljag među prvima biti isporučen po dolasku.

Praški aerodrom putnicima biznis klase nudi besplatan boravak u salonu Crystal Lounge, dok na drugim svetskim aerodromimam mogu pboraviti u salonima Sky Team alijanse “VIP Lounges”, kojih ima preko 400 širom sveta.

Tokom leta, putnici biznis klase smešteni su u prednjem delu aviona, u odvojenoj kabini u kojoj su sedišta drugačije raspoređena (obično u rasporedu 2+2) sa znatno više prostora za noge. Sedišta su šira i veća, pa samim tim i udobnija. Putnici dobijaju piće dobrodošlice, obično je to šampanjac ili češki sekt. Tokom leta imaju bogat meni poslužen u porcelanskom posuđu.

Kada putuju u biznis klasi putnici dobijaju više nagradnih milja u okviru frequent flyer programa OK Plus, ili bilo kog drugog programa unutar Sky Team alijanse (Flying Blue, MileMiglia i dr.)

Premium Economy Class

ČSA nema posebnu premijum ekonomsku klasu poput drugih aviokompanija. Ova kompanija putnicima nudi da tokom leta borave u kabini ekonomske klase, ali da imaju određene povlastice. Oni se mogu prijaviti na let na šalterima biznis klase, ali prtljag mogu predati po pravilima koja važe za ekonomsku klasu. Tokom leta će biti smešteni u kabini ekonomske klase uz mogućnost da uz manju doplatu kupe obrok koji se služi u biznis klasi.

Najviše prednosti koji putnicima nudi premijum ekonomska (pod)klasa je fleksibilnost tarife. Karta se može refundirati, menjati uz manje doplate ili čak besplatno.

Pristup poslovnim salonima je besplatan ili se plaća izvesna umanjena nadoknada. Mogućnosti i povlastice se uvećavaju ukoliko je putnik član OK Plus frequent flyer programa sa višim statusom.