»Avioalijanse i udruženja

Avioalijanse i udruženja

Udruživanjem aviokompanija nastaju avio alijanse. Postoje tri velike alijanse u svetu: Star Alijansa (Star Alliance), Oneworld i Sky Team. U kargo saobraćaju takođe postoji nekoliko avio alijansi. Aviokompanije koje osnuju alijansu ili joj se priključe povezuju se različitim međukompanijskim multilateralnim ugovorima. Najčešće se koriste prednosti koje donosi kod-šer ugovor.

Prednosti članstva u alijansi su brojne. Aviokompanijama je omogućena racionalizacija poslovanja pošto sve članice udruženo nastupaju na tržištu u onoj meri u kojoj im to odgovara (zajedničke poslovnice, saloni na aerodromima, rezervacioni sistemi). Alijanse često imaju i zajedničke tehničke i zemaljske aerodromske službe. Na taj način se postižu značajne uštede u poslovanju. Zajedničkim nastupom kroz alijansu aviokompanije postižu planetarnu pokrivenost što sopstvenim linijama što linijama partnerskih kompanija. Na taj način se podstiče i prodaja, koja se dodatno pojačava zajedničkim marketinškim nastupima, kampanjama i promocijama.

Za putnike su alijanse značajne jer im spuštaju cene karata a podižu nivo i kvalitet usluge. Takođe veća pokrivenost, daleko više destinacija i mogućnosti kombinovanja nude dodatne pogodnosti. Jedna od značajnijih povoljnosti je i čest jedinstveni benefit program koji svojim putnicima nude sve aviokompanije iz alijanse a koji svojim razvojem i širenjem može privući i druge aviokompanije koje nisu članice alijanse. Najbolji primer za to je čuveni Miles and more program pokrenut od strane nemačke Lufthanse koji primenjuju sve članice Star Alijanse ali i neke druge aviokompanije među kojima je i Jat Airways.

Avioalijanse

U svetu postoji tri velike avioalijanse:

  • Star Alliance – Najstarija alijansa osnovana je 1997. od strane pet aviokompanija: Air Canada, Lufthansa,  Scandinavian Airlines, Thai Airways i United Airlines
  • Oneworld alijansa je osnovana 1999. godine, a osnivači su: American Airlines, British Airways, Canadian Airlines, Cathay Pacific, Qantas.
  • Skyteam je najmlađa alijansa. Osnovana je 2000. godine od strane Air France, Aeromexico, Delta Air Lines i Korean

Uporedni prikaz tri alijanse

Naziv Osnovana Sedište Članovi Flota Destinacije Broj putnika
(godišnje)
Star Alliance 1997. Frankfurt 28 4.570 1.329 679 mil.
Sky Team 2000. Amsterdam 19 4.150 1.000 531 mil.
Oneworld 1999. Njujork 12 2.382 850 338 mil.

* Izvor: zvanični podaci alijansi, Wikipedia (jul 2013)

Udruženja aviokompanija

Organizacija arapskih avioprevoznika
(AACO – Arab Air Carriers Organization)

Ova labava organizacija je nastala 1965. godine. Osnivač organizacije je Arapska liga koja ima 22 zemlje članice. Organizacija iam 24 arpapske aviokompanije među kojima su veće i poznatije:: Emirates, Etihad, Gulf Air, Kuwait Airlines, MEA, Qatar Airways, Royal Air Moroc, Royal Jordanian, Tunisair i Saudi Arabian Airlines. Osnovni cilj organizacije je da podstakne saradnju među kompanijama i da očuva standarde i kvalitet. Sedište organizacije je u Bejrutu.

Organizacija se smatra nezvaničnom četvrtom svetskom avioalijansom iako su veze među kompanijama slabije nego u alijansi a nekoliko članica ove organizacije su i članice neke od tri avio alijanse. Poslednjih godina unutar ove organizacije se sve više ističe Emirates, za koga mnogi poznavaoci prilika tvrde da bi mogao biti okosnica budućeg čvršćeg povezivanja arapskih kompanija.

Evropska asocijacija niskotarifnih avioprevoznika
(ELFAA – European low fare airline association)

Ovo udruženje evropskih niskotarifnih avioprevoznika je osnovano 2004. godine. Osnovni cilj udruženja je da zastupa interese niskotarifnih avioprevoznika i da reguliše pravila poslovanja u ovoj oblasti.

Sve niskotarifne aviokompanije u Evropi su članice ovog udrženja: Easyjet, Ryanair, Wizz Air, Norwegian, Vueling, Transavia, Blue Air, Flybe, Jet2 i Sverigeflyg.

  
Udruženje evropskih avioprevoznika
(AEA – Association of European Airlines)  

Udruženje najvećih evropskih avioprevoznika broji 35 članova. Nastalo je 1952. godine a osnovale su ga tada najveće aviokompanije Zapadne Evrope (Air France, British Airways, KLM; Lufthansa, Sabena i Swissair). Sedište udruženja je u Briselu i ono veoma tesno sarađuje sa organima Evropske Unije.

Udruženje je neprofitna organizacija koja prati razvoj avioosaobraćaja (putničkog i kargo) i pomaže aviokompanijama koje su članice u osmišljavanju strategija razvoja. Poznato je po svojim veoma detaljnim statističkim podacima i veoma je korisno svim učesnicima u aviosaobraćaju u Evropi.

Jat Airways je punopravni član ovog udruženja i neretko je dospevao u medije baš zahvaljujući rezultatima statističkih praćenja koje sprovodi AEA. Ovi rezultati su za Jat nekada bili loši ali veoma često i dobri pa smo imali situaciju da Jat bude među prve tri kompanije po porastu broja putnika ili po popunjenosti putničke kabine ili pak po tačnosti letova. Montenegro Airlines je nedavno primljen na kratko u ovo udruženje ali je iz još uvek nepoznatih razloga iz nje ubrzo isključen.

U udruženju su sledeće evropske aviokompanije: Adria Airways, Aegean Airlines, Air Baltic,  Air Berlin, Air France, Air Malta, Alitalia, Austrian Airlines, Brussels Airlines, Croatia Airlines,Finnair, Icelandair, KLM, LOT, Lufthansa, Luxair, Meridiana, SAS Scandinavian, Swiss International Air Lines, TAP Portugal, TAROM, Turkish Airlines, Ukraine International Airlines.

Članovi udruženja su i kargo prevoznici: Cargolux, TNT, DHL.

Udruženje su napustile aviokompanije: Air Serbia, Czech Airlines, British Airways, Iberia, Virgin Atlantic.