»Boeing 767

Boeing 767

Boeing-ov model 757 je manji širokotrupni avion. Projektovan je na osnovu uskotrupnog modela 757 kome je veoma sličan kako izgledom tako i performansama. Ovaj model aviona je veoma popularan kod manjih aviokompanija koje imaju potrebu za interkontinentalnim saobraćajem ali nemaju ogromnu mrežu linija i veliki broj putnika poput najvećih aviokompanija na svetu. Njima je 767 idealan zato što je ekonomičan i na linijama sa manjom tržišnom tražnjom.

Ovakvim avionom je održavana linija Taškent – Njujork JFK preko Beograda u saradnji Uzbekistan Airlines-a i Jat Airways-a. Preko 1000 letelica ovog modela se danas nalazi u upotrebi širom sveta, a koriste ga mnoge svetske aviokompanije. Veću flotu Boeing-a 767 imaju: Aeroflot, British Airways, American Airlines, Air Canada, Qantas, Condor Airlines, All Nippon Airways, Japan Airlines, Delta Airlines, United, Ethiopean Airlines, Martinair.

Kako prepoznati modele 757?

Boeing-ov model 767 je širokotrupni avion sa dva mlazna motora. Dugačak je ali je skladnih dimenzija i ako se ne posmatra izbliza ili u odnosu sa nekim drugim avionom ne deluje veliko. Kako se ovaj model aviona proizvodi bez prekida već tri decenije to su njegove varijacije brojne. Stariji modeli su bez vingleta na krilima dok noviji imaju ovaj aerodinamični dodatak. Međutim pojedine kompanije na svoje starije modele ugrađuju vinglete pa se više vizuelno ne može zaključiti o kojoj se varijaciji radi. Oblik ovog aviona je savršeno pravilan. Trup mu je širok, krila su centralno postavljena sa po jednim motorom, nos je pravilan, kraći, špicast i ne previše zaobljen. Rep mu je tanak i visok sa velikim suženjem pri vrhu.

Putnička kabina

Putnička kabina u 767 je široka sa tri kolone sedišta i dva prolaza između njih. Konfiguracija sedišta je 2+3+2 u ekonomskoj klasi dok je biznis klasi obično 2+2+2. U zavisnosti od rasporeda putnih klasa ovi modeli mogu imati od 32 do 46 redova sedišta. Ako je biznis klasa veća ili ako je avion podeljen na tri klase broj redova je manji i obrnuto. Ukupan putnički kapacitet je od 182 do 375 putnika. Kabinsko osoblje u zavisnosti od kapaciteta aviona se sastoji od 4 do 8 osoba.

Procedure u vanrednim situacijama

Kabinsko osoblje na početku leta upoznaje putnike sa procedurama u slučaju vanrednih okolnosti. Ako se desi da dođe do pada pritiska u putničkoj kabini maske sa kiseonikom se nalaze u boksovima iznad svakog sedišta i biće automatski izbačene. Pojas za spasavanje u slučaju vanrednog sletanja na vodenu površinu nalazi se ispod svakog sedišta. Duž koridora (prolaza) postoje fluorescentne trake koje ukazuju na put za evakuaciju. Boeing 767-200 ima šest izlaza za evakuaciju (dva napred, dva naspram krila na sredini i dva nazad). Model 767-300 ima osam izlaza (dva napred, četiri na sredini iznad krila i dva nazad na kraju kabine), dok najveći model 767-400 ima osam izlaza u slučaju opasnosti (dva napred ispred prvog reda, dva napred ispred krila, dva nazad iza krila i dva nazad na kraju kabine).

Oznaka u rezervacionom sistemu (IATA standard) 767 ili 76x(762, 763, 764…)
Za letove od/do Beograda ovaj tip aviona koristi: /
Broj putničkih mesta 182 – 375
Konfiguracija sedišta 2+3+2
Optimalna brzina krstarenja 913 km/h
Maksimalna visina krstarenja 12.200 m
Makismalan dolet 6.000 – 12.000 km