»Šta je lowcost?

Šta je lowcost?

Samo ime kaže da su to aviokompanije koje posluju po modelu niskih troškova (low cost na engleskom znači niski troškovi). Maksimalnim spuštanjem troškova ove kompanija imaju mogućnost da putnicima ponude veoma niske cene avio prevoza.

Lowcost koncept je do danas doživeo brojne promene. Vremenom je počeo da preuzima pojedine poslovne modele od tradicionalnih avioprevoznika, ali pažljivo čuvajući niske troškove poslovanja, dok su sa druge strane tradicionalni avioprevoznici počeli da preuzimaju pojedine niskorarifne metode čime su smanjivali svoje troškove.

Zbog tih promena stvorena je nekakava mešavina lowcost i tradicionalnih aviokompanija bez jasne podele. Pojavile su se i nove aviokompanije koje se u startu teško mogu svrstati u jednu ili u drugu kategoriju, pa se onda nazivaju hibridnim kompanijama, pošto primenjuju ponešto od oba poslovna modela.

Mnogo je stvari koje razdvajaju loukost od klasičnih aviokompanija ali najvažnija obeležja po kojima se mogu prepoznati su ova:

  • Koriste samo jedan tip letelice kako bi smanjili troškove održavanja aviona
  • Lete do manjih / sporednih aerodroma koji predstavljaju znatno jeftiniju alternativu glavnim aerodromima
  • Imaju minimalnu administraciju
  • Prodaju karte isključivo putem interneta ili call centra. Nemaju kancelarije širom sveta, niti koriste usluge agencija.
  • Menadžment je sveden na minimum
  • Jednoobrazna putnička kabina bez više različitih klasa – nemaju biznis klasu.
  • Usluga obuhvata samo prevoz bez drugih pratećih usluga
  • Sve dodatne usluge – prtljag, hrana i piće, izbor sedišta – posebno se naplaćuju.
  • Veliki dnevni nalet aviona (minimalna zadržavanja na aerodromima)
  • Ne prodaju putovanja sa konekcijom, time smanjuju troškove rerutiranja putnika i plaćanja penala.

Ovi prevoznici imaju više naziva. Na engleskom jeziku su poznati kao: low-cost carriers, lowcosters, no-frill airlines, LCC, low budget carriers…Na srpskom jeziku nazivamo ih najčešće: niskotarifne aviokompanije mada koristimo i engleski termin low cost (lou kost) aviokompanije ili avioprevoznici a u poslednje vreme sve česte se koristi izraz loukosteri.

Najpoznatiji niskotarifni prevoznici su: Ryanair i Easyjet, koji se smatraju pionirima ovog koncepta u Evropi. Tu se ubrajaju još i Norwegian Air Shutlle, Wizz Air, Vueling, Air Asia, Air Arabia, Southwest Airlines i dr.

U hibridne lowcost aviokompanije spadaju Norwegian, Air Baltic, Aer Lingus, Germawings, a ka ovoj opciji naginje u poslednje vreme i Adria Airways. Pojedine lowcost aviokompanije su promenile način poslovanja i sada se smataju hibridnim ili tradicionalnim prevoznicima (Air Berlin, Flydubai).

Velike tradicionalne aviokompanije u poslednje vreme osnivaju svoje sopstvene niskobudžetne avioprevoznike kako bi uštedeli na troškovima. Air France ima HOP!, Lufthansa ima Germanwings, Emirates ima Flydubai, Iberia ima Vueling.

Lowcost kompanije koje lete iz Srbije su: Wizz Air, easyJet, Norwegian, Pegasus Airlines i Vueling.