»Ručni prtljag

Ručni prtljag

Prema međunarodno važećim pravilima u civilnom aviosaobraćaju putnici imaju pravo da sa sobom u putničku kabinu besplatno unesu ručni prtljag.

Zbog ograničenja putničke kabine aviokompanije su jasno utvrdile pravila za prevoz putničkog ručnog prtljaga, koji treba razlikovati od prtljaga koji se predaje za prevoz u prtljažniku aviona.

Uobičajena pravila koja važe za sve aviokompanije su da ručni prtljag može da stane u pregrade za prtljag iznad sedišta i da ga putnik sam može podići i spakovati.

Alternativno se prtljag može smestiti i ispod sedišta (ispred putnika) ali tako da ne ometa prolaz niti prostor za putnika.

Dimenzije ručnog prtljaga
Uobičajene maksimalne dimenzije ručnog prtljaga su: 55 x 40 x 20 cm ili 115 cm u zbiru. Međutim, u zavisnosti od aviokompanije, postoje i drugačije dimenzije, a najveće dimenzije koje se mogu sresti su: 56 x 43 x 25 cm. U dimenzije se računaju spoljne ivice torbe uključujući i točkiće i drške.Putnici mogu proveriti dimenzije svog ručnog prtljaga na aerodromima gde postoje specijalni šabloni u propisanim dimenzijama za svaku kompaniju. Ako torba stane u šablon onda je ok, a ako ne, mora se predati za prevoz u prtljažniku.

Zbog nosivosti aviona aviokompanije propisuju i težinu ručnog prtljaga i ona zavisi ili od tipa aviona ili od aviokomapnijskih pravila i poslovne politike pa se dešava da pojedine aviokompanije odobravaju samo 6kg ručnog prtljaga, dok kod nekih ta granica može biti i 12kg. Za putnike u višim klasama kompanije odobravaju i više ručnog prtljaga.

Zbog velikog broja putnika i zbog gužvi u putničkoj kabini i posebno zbog nedostatka prostora za odlaganje ručnog prtljaga aviokompanije su uvele i količinsko ograničenje za njegov prevoz. Prema ovom pravilu dozvoljeno je unošenje jednog komada ručnog prtljaga u putničku kabinu za putnike u ekonomskoj klasi, dok putnici u biznis klasi mogu da ponesu i dve torbe.

Kod lowcost aviokompanija ovo pravilo se veoma strogo primenjuje pa se u ručni prtljag računa sve. Svaka dodatna kesica uključujući i onu iz free shopa, kao i laptop ili ručna torbica se smatraju dodatnim komadom prljaga.
Kod tradicionalnih aviokompanija ovo pravilo nije toliko striktno pa se dodatna kesa ili ženska torbica ili muška ručna torbica mogu uneti dodatno.

Kod svih aviokompanija su izuzetak kaputi i jakne putnika, knjiga ili časopis za čitanje tokom leta, kišobran, torbica sa malim fotoaparatom (ne profesionalnim), štap za pomoć u kretanju, štake, sklopiva invalidska kolica, sklopiva kolica za bebe. Ove stvari se ne računaju u ručni prtljag i mogu se uneti bez problema u putničku kabinu.

U ručnom prtljagu se ne smeju nalaziti oštri i zapaljivi predmeti dok za tečnosti, gelove i aerosole postoji ograničenje.

Klasifikacija i naplata ručnog prtljaga

Zbog toga što naplaćuju predati prtljag lowcost avokomanije su se suočile sa problemom viška ručnog prtljaga koji je za putnike besplatan.

Kako bi rešili problem zakrčenja kabine koferima i sve češći nedostatak mesta za odlaganje ručnog prtljaga lowcost aviokompanije su uvele dve kategorije ručnog prtljaga: mali i veliki.

Smeštaj malog ručnog prtljaga je garantovan putnicima dok to nije slučaj i sa velikim prtljagom. Ukoliko se ispostavi da nema dovoljno mesta u kabini (avion je pun putnika) onda će veliki ručni prtljag biti (besplatno) smešten u prtljažnik aviona. Službenici koji rukuju prtljagom će ga preuzeti “na rampi” tj. na ulasku u avion i spustiće ga u prtljažnik. Putnici zato treba da paze da u većem ručnom prtljagu nemaju vredne ili lomljive stvari kako se ne bi tokom leta oštetile.

Za sada samo jedna aviokompanija na svetu naplaćuje ručni prtljag. To je Wizz Air, koji je doneo odluku da naplati veliki ručni prtljag, dok mali ručni prtljag i dalje može da bude unet u putničku kabinu besplatno. Ova kompanija unosi sav ručni prtljag u putničku kabinu, ali je naplatom velikog ručnog prtljaga svakako smanjila broj kofera u kabini.

Ručni prtljag čije dimenzije ili težina odstupaju od propisanih će takođe biti naplaćen prilikom ulaska u avion i to po uobičajenoj kaznenoj ceni (penal). Zato se savetuje putnicima da svoj ručni prtljag provere prilikom čekiranja (prijavljivanja za let). Ukoliko se ispostavi da je veći od propisanih dimenzija tada imaju mogućnost da ga predaju kao predati prtljag i da doplate mnogo manje nego što bi to bio slučaj ako bi na samom ukrcavanju ovaj prtljag bio “skinut” zbog prekomerne težine ili neodgovarajućih dimenzija.