»Britanski muzeji vazduhoplovstva

Britanski muzeji vazduhoplovstva

Velika Britanija ima veoma bogatu istoriju avijacije; i civilne i vojne. Preko sto najraznovrsnijih izložbi sa temama iz vazduhoplovstva se može posetiti širom zemlje. Skoro svaki region u Britaniji poseduje neki svoj minijaturni muzej avijacije. Oni su obično smešteni na starim predratnim aerodromima i u većini slučajeva su u vlasništvu dobrovoljnih društava koji se bave očuvanjem tradicije. U Britaniji postoje i brojni vojni muzeji u kojima se nalaze značajne izložbe aviona. Ulaz u velike muzeje koji imaju stalne postavke se ne naplaćuje, ali su sasvim uobičajene donacije posetilaca.

RAF Museum

Muzej britanskih kraljevskih vazduhoplovnih snaga (RAF – Royal Air Forces) se nalazi na dve lokacije: u Londonu i Kosfordu (Cosford). Najveću kolekciju ratnih aviona u Britaniji, posetioci mogu videti u londonskom muzeju. Preko 100 letelica se nalazi raspoređeno u pet izložbenih celina: Milestones of Flight (istorijat avijacije), The Bomber Hall (dvorana bombardera), Historic Hangars (istorijski hangari), The Battle of Britain Hall (Bitka za Britaniju), The Grahame-White Factory (fabrika aviona Grejem Vajta).

Za Britance najveći značaj ima izložba posvećana vazdušnim napadima nemačkog ratnog vazduhoplovstva (Luftwaffe) 1940. na London i Englesku. Vazdušna bitka RAF-a i Luftwaffe-a nazvana je Bitkom za Britaniju, kojoj je posvećena jedna od najposećenijih i najpopularnijih izložbi u RAF-ovom muzeju u Londonu.

Ulaz u muzej je besplatan, a radno vreme je obično od 10 do 18 časova, svakog dana osim na praznike. Mlađima od 16 godina ulaz u muzej je dozvoljen samo u prisustvu punoletne osobe.

RAF Museum Cosford

Ovaj muzej se nalazi u gradiću Kosford, severozapadno od Birmingema, prema Velsu. U ovom muzeju se nalazi nekoliko značajnih izložbi kako ratnih tako i civilnih aviona. U ovom muzeju postoji nekoliko izložbenih hagara sa postavkama transportnih aviona, test letelica, ratnih aviona iz perioda hladnog rata. Muzej poseduje veliku kolekciju avionskih motora i krstarećih raketa.

Posebno interesantna je i mala ali značajna izložba najstarijih civilnih aviona British Airways-a (Boeing 707, Vickers VC10 i Trident).

Runway Visitors Park

Aerodrom Mančester

Jedno od najposećenijih i najpopularnijih izložbenih lokaliteta je na aerodromu u Mančesteru gde se pored piste nalazi veliki park avijacije u kome se posetioci mogu zabaviti kako posmatranjem aviona koji sleću ili poleću sa mančesterskog aerodroma tako i rashodovanih aviona koji su izloženi u parku.

Posetioce posebno privlači izbložba čuvenog “Konkord”-a. Model sa registarskom oznakom G-BOAC se nalazi u hangaru i može se posetiti u okviru organizovanih tura. Ulaznica za “Konkord izložbu” košta 13 funti.  Tura sadrži kratak audio-vizuelni prikaz aviona, razgledanje aviona spolja kao i ulazak u putničku kabinu.

Posetioci imaju mogućnost da sede u čuvenim kožnim sedištima koja su koristile slavne ličnosti uključujući i kraljicu koja je često letela ovim avionom.

Posetioci mogu da posete i kokpit Konkorda što je neka vrsta ekskluziviteta pošto to nije moguće uraditi nigde drugde u svetu. Na kraju 40 minuta duge ture posetioci dobijaju sertifikat o poseti Konkordu kao uspomenu na ovaj događaj.

Pored ove ture postoji i nešto naprednija i stručnija tehnička tura koja košta 20 funti. U parku je moguće uplatiti i specijalnu turu kojom se obilaze tri istorijska aviona za dva sata. Pored pomenutog Konkorda, posetioci imaju priliku da se upoznaju i sa avionioma kao što su DC-10 i Avro RJX-100. Sam park je idealan i za spotere pošto se nalazi na odličnom mestu za posmatranje avioperacija. U parku su izdignuta tri brda sa kojih spoteri mogu posmatrati i fotografisati avione. Sa preko 600 dnevnih aviooperacija na aerodromu “Runway Visitors Park” je pravi raj za spotere i ljubitelje avijacije.

British Airways Heritage Museum

Impresivna kolekcija britanskog nacionalnog avioprevoznika se nalazi u sedištu ove kompaniju, u zgradi Waterside u mestu Harmondsvort, zapadno od Londona i nedaleko od aerodroma Heathrow. Poseta centru je besplatna ali je moguća jedino uz prethodnu najavu (tel: 020 8562 5777, 020 8562 5737, fax: 020 8562 5747).

Kolekcijaje nastala kada i British Airways, sa ciljem da skuplja i čuva zanimljivu dokumentaciju i predmete koji imaju veze sa British Airways-om ali i aviokompanijama koje su mu prethodile: BOAC, BEA, BSAA i IImperial Airways.

Posebno je interesantna izložba uniformi pilota i kabinskog osoblja. Preko 130 različitih uniformi od 1930. do današnjih dana privlači veliku pažnju posetilaca.

………………………………
Foto levo: Jedan od starih reklamnih postera, (c) British Airways

Croydon Airport Visitor Park

Aerodrom Croydon, u južnom predgrađu Londona je bio najveći britanski međunarodni aerodrom u periodu od 1920. do 1959. godine. O ovom aerodromu se sada brine dobrovoljno društvo istoimenog naziva. U zgradi prvog međunarodnog terminala na svetu se nalazi izložba predmeta i dokumenata bitnih za istoriju aerodroma i britanske civilne avijacije. Ulaz u ovaj muzej se plaća 2 funte. Naslovna ilustracija (vrh strane): Aerodrom Croydon

Aeropark

(East Midland Airport)

Na aerodromu East Midland se nalazi Aeropark gde su izloženi brojni istorijski avioni a u parku je moguće i posmatrati i fotografisati avione koji poleću i sleću. Odlično mesto za ljubitelje avijacije i za spotere. Ulaz u park se naplaćuje u iznosu od dve funte.