»ILA Berlin

ILA Berlin

Međunarodna izložba avioindustrije održava se u Berlinu na aerodromu Šenefeld (Schönefeld). Prvi sajam aeronautike ILA (Internationalen Luftschiffahrt-Ausstellung) održan je 1909. godine u Frankfurtu.

Bio je to prvi takav sajam na svetu. Sajam se nakon toga održavao u mnogim nemačkim gradovima. Pre Drugog svetskog rata održan je dva puta u Berlinu (1912, 1928) a nakon rata se redovno održavao u Hanoveru sve do ujedinjenja Nemačke kada se trajno seli u Berlin na aerodrom Šenefeld.

ILA će svoj dom trajno dobiti na novom berlinskom aerodromu čija izgradnja pored Šenefelda privodi kraju, a otvaranje se planira za jun 2012. Na ovoj lokaciji paralelno se gradi i Berlin ExpoCentar Airport na 250.000 kvadratnih metara, koji će biti namenjeni tradicionalnom nemačkom sajmu avijacije. (Ilustracija dole)

ILA spada među najveće svetske sajmove avioindustrije i kao i slični sajmovi u Parizu, Londonu i Dubaiju ima osnovnu funkciju da prikaže najnovija dostignuća u aviosaobraćaju i da zabeleži narudžbe novih aviona.

Održava se svake druge (parne) godine u letnjem periodu. 2009. je na ovom sajmu obeleženo 100 godina od njegovog nastanka.