»Kupovina aviokarte na internetu

Kupovina aviokarte na internetu

U poslednje vreme veliki broj putnika karte rezerviše i kupuje preko interneta. Procedure za kupovinu karata online su generalno posmatrano jednostavne i veoma sugestivne. Ipak, osnovno pravilo je da celu proceduru treba proći veoma polako i pažljivo razmotriti svaku opciju koja se pojavi i svaki novi korak. Ovakvih koraka ima dosta.

Online rezervacije se razlikuju u zavisnosti od aviokompanija koje ih koriste. Neki uopšteni koraci koji postoje u svim online rezervacionim sistemima su sledeći:

 • Pretraga letova. Putnici unose osnovne podatke o putovanju (odlazni i dolazni aerodromi, odlazni i dolazni datumi, stepen fleksibilnosti datuma, vrsta tarife ili putnog razreda, broj putnika, njihov uzrast, jezik na kome će se nastaviti rezervacija, valutu za izražavanje cena i sl.
 • Izbor datuma. Nezavisno od unetih datuma putovanja aviokompanije ponude tabelu sa različitim kombinacijama datuma i sa različitim cenama za slučaj da putnik želi da se odluči u zavisnosti od cene karata.
 • Izbor letova. Nakon izabranih datuma, putniku se nude svi mogući letovi i kombinacije letova za izabrane datume. Putnik može napraviti i izbor između nekoliko različitih tarifnih i putnik razreda.
 • Pregled. Putnik u ovom koraku dobija detaljan pregled itinerera, obračuna cene (karta + avio takse + nadoknada za izdavanje) kao i osnovne uslove tarife.
 • Dodatne usluge. Ovaj korak može biti i u nekoj ranijoj fazi, ispred pregleda najčešće. Na ovom mestu putnik na već izabrani let i cene bira dodatne usluge. Ovakvih usluga je kod low cost kompanija dosta i ovde treba biti veoma pažljiv. Pojedine kompanije otvaraju ovu izbornu stranu sa unapred čekiranim (izabranim opcijama) tako da putnik treba da dobro pregleda sve što je napisano kako mu ne bi ostala uključena neka opcija koju ne želi.
 • Podaci o putniku. Nakon što je izabrao sve usluge, putnik unosi svoje lične podatke. Veoma je važno da se ova faza pažljivo prođe i da se podaci unesu tačno, pošto su izmene imena putnika kod svih aviokompanija veoma ograničene i teške a često su i nemoguće. Ime i prezime treba uneti u obliku kako je ono uneto u pasoš.
 • Plaćanje. Kada su svi podaci uneti preostaje još jedino plaćanje. U ovom koraku putnik unosi način plaćanja. Ako je to kartica onda se bira iz padajućeg menija vrsta kartice kojom se plaća. Nakon toga moguće je da će račun putnika biti dodatno zadužen na ime troškova plaćanja karticom. Kada ste potpuno sigurni da ste sve prethodne korake obavili kako treba možete uneti broj kartice. Unosom broja kartice i prihvatanjem uslova prodaje koje je propisala aviokompanija vi ste obavili kupovinu karte. Potrebno je još da vam stigne obaveštenje od strane aviokompanije kao i obrazac elektronske karte koji treba odštampati.

Nakon obavljene online procedure putnik može odštampati svoju elektronsku kartu i itinerer.

Putnici koji su kupili kartu online mogu izvršiti i online čekiranje (registraciju za let). Vremensko ograničenje za ovu uslugu je obično 24 časa pre poletanja.

Dodatne usluge

koje se mogu izabrati i platiti prilikom online rezervacije i kupovine karata:

 • dodatno putno osiguranje
 • izbor i rezervacija sedišta
 • izbor obroka tokom leta
 • plaćanje prtljaga koji se predaje ako nije uključen u cenu (kod lowcost aviokompanija)
 • plaćanje ekstra prtljaga preko besplatnog limita
 • plaćanje prevoza specijalnog prtljaga (ski opreme i muzičkih instrumenata)

Nepovoljnosti

kod online rezervacije i kupovine je što putnik mora sam da sazna koja je najpovoljnija opcija za željeno putovanje u mnoštvu raznih aviokompanija i letova pre nego što poseti sajt aviokompanije i ode na njihovu stranicu za direktnu prodaju. Da bi se ovaj problem rešio i putnik dobio mogućnost da bira između više različitih mogućnosti može rezervacije i kupovinu da obavi i na specijalizovanim sajtovima koji su povezani sa bazama podataka više aviokompanija i rezervacionih sistema.

Neki od najpopularnijih i najpouzdanijih sajtova za online kupovinu karata:

Prilikom online kupovine karte potrebno je dobro paziti na sledeće:

 

 • da je sajt na kome se vrši kupovina pouzdan, proveren i sertifikovan tj. da garantuje bezbedno i sigurno online plaćanje. Na ovaj način čuvate se od internet zloupotreba i podatke o vašoj platnoj kartici čuvate od potencijalnih kradljivaca.
 • da je internet konekcija koju koristite stabilna i brza. Ovako se osiguravate da će kompleksna procedura koju treba da prođete biti pređena bez iznenadnih prekida i zastoja.
 • da su podešavanja browsera takva da omogućavaju dodatne samostalno uključivanje dodatnih mini aplikacija (applets) i pop-up ekrana. Najsigurnije je da ukoliko imate strogu zaštitu tokom surfovanja internetom i jake fire wall programe da sajt na kome radite online rezervaciju postavite u proverene i sigurne sajtove u okviru podešavanja vaših programa zaštite. Tako će ovi sajtovi imati slobodu i aplikacije koje se mogu pojaviti na njima moći će da se izvrše.
 • osigurajte svoju karticu kojom plaćate karte preko interneta. Raspitajte se kod svoje banke o najpovoljnijim uslovima za korišćenje kartice na netu. Mnoge banke izdaju zasebne internet kartice koje imaju dodatnu zaštitu od zloupotreba. Ovakve kartice se mogu koristiti kao i sve druge kreditne ili debitne kartice ali je njihova upotreba bezopasna. Na njih unapred prebacite onoliko novca koliko vam je potrebno i njeno korišćenje ograničavate na određenu transakciju. Pazite da uvek imate dovoljno sredstava na računu kojim ćete plaćati kartu. Budite obazrivi i kod dodatnih troškova za plaćanje karticom a imajte u vidu i da banke naplaćuju određenu proviziju za plaćanje karticama.

Šta uraditi ako dođe do prekida konekcije u toku rezervacije?

Veoma nezgodan može da bude prekid konekcije u trenutku kada unesete podatke o vašoj kreditnoj kartici i onda ne znate da li je uplata realizovana ili nije, da li je vezana za kartu koju ste izabrali ili ste novac uputili online u prazno i slično.

Ako se desi prekid, budite smireni, pokušajte da osvežite stranicu ili ako to ne bude uspešno, vratite se na početak procedure i krenito ponovo od mesta gde se desio prekid. Da biste se osigurali od prekida konekcija poželjno je da pre početka pravljenja rezervacije i otpočinjanja procesa kupovine karte uradite registraciju korisnika ukoliko ova opcija postoji.

Na taj način ćete se registrovati kao korisnik sa vašim ličnim podacima i kompletna rezervacija će biti povezana sa vama od starta tako da će u slučaju nenadanog prekida biti moguće vratiti se i nastaviti sa procedurom tamo gde je ona prekinuta.