»Vežbe tokom leta

Vežbe tokom leta

Sve tegobe koje putnici mogu imati tokom leta mogle bi se smanjiti vežbanjem. Na dugim letovima kod zdravih putnika dolazi do brojnih neprijatnih zdravstvenih promena usled dugotrajnog i često neudobnog sedenja. Lekari preporučuju putnicima da tokom leta praktikuju male i jednostavne vežbe za telo kako bi im putovanje bilo lakše i prijatnije. U poslednje vreme je sve popularnija i tzv. avionska joga.

Od velike je važnosti da tokom dugih putovanja putnici izuju obuću kako ne bi otežavali cirkulaciju. Za duga putovanja postoje specijalne čarape, koje su duže, deblje ali lake i elastičnije od uobičajenih. One greju nogu ali je ne stežu i omogućavaju normalnu prokrvljenost.

Putnicima se preporučuje da se istežu kad god to mogu. Slobodno se istežite tokom dugih letova, bar jednom na svakih sat vremena. Pružite noge i ruke maksimalno koliko možete. Takođe treba šetati. Izbor za šetnju je znatno sužen, ali jedna šetnja napred-nazad između redova mnogo će pomoći. Prilikom šetnje treba biti obziran prema drugim putnicima i posadi i izbegavati bespotrebno pravljenje gužve i neumesno dugotrajno šetkanja kroz avion.

Ukoliko je šetnja nemoguća, onda treba raditi vežbe na svom sedištu, koje neće ometati druge putnike. Na dugolinijskim letovima, lekari preporučuju da se na svakih sat vremena uradi po jedna do dve serije vežbi za noge, ruke i vrat.

Na svakih sat vremena bi trebalo praviti kružne pokrete dlanovima, stopalima i vratom. Veoma je zgodna i vežba podizanja kolena što je više moguće iz sedećeg položaja.

Vežba opuštanja

Sedite normalno, sa kičmom u pravilnom uspravnom položaju, bez zabacivanja unazad. Ispravite leđa maksimalno. Noge držite u uobičajenom sedećem položaju – bez prekrštanja. Stopalima se oslonite ravnomerno na pod. Ruke spustite uobičajeno pod pravim uglom, oslanjajući se dlanovima na butine (tzv. molitveni stav). Glavu ispravite i zažmurite. Opustite se maksimalno i potrudite se da celo telo bude u prirodnom položaju bez grča.

Dišite duboko i sporo. Prilikom udisaja podižite lagano ruke a prilikom izdisaja spuštajte ih u prvobitni položaj.

Ova vežba će dopineti opuštanju i oslobađanju od prethodno nakupljenog stresa. Koncentracija na disanje pomaže da se mislima udaljite od trenutno stresnog trenutka. Vežba je veoma korisna na početku leta i prilično je delotvorna kod osoba koje su pod stresom, anksiozne ili imaju strah od letenja.

Vežba za vrat i ramena

Prilikom dugog sedenja stvara se velika tenzija u predelu vrata i ramena i zato je važno da se rade vežbe koje će ovaj gornji deo tela relaksirati. Vežba koje može da se primenjuje na bilo kom mestu je jednostavna i svima poznata od malih nogu. Glava se pomera levo i desno ili se rotira u pravilnim intervalima, dok se ramena zabacuju u nazad.

Vežba razgibavanja

Sedite na ivicu sedišta, prekrstite noge, ispravite kičmu i glavu. Vežba se sastoji u rotiranju torza prvo na levu pa na desnu stranu. Sve vreme rotacije telo treba da bude ispravljeno i disanje usklađeno. Kada se torzo okreće na jednu stranu treba udisati a kada se vraća u početni položaj treba izdisati.

……………………………………
Sve fotografije u tekstu su preuzete sa sajta www.cnngo.com Autorka fotografija je: Louisa Seton