»Konzumiranje alkohola i raznih opijata

Konzumiranje alkohola i raznih opijata

Airplane-wines

Dejstvo alkohola na telo tokom leta je i do tri puta jače nego na zemlji. Kako su naučnici dokazali, jedna čaša vina u avionu utiče na organizam kao tri čaše na zemlji. Pored mogućeg pijanstva alkohol je opasan i za kardiovaskularni sistem koji je i bez njega pod rizikom (sindrom ekonomske klase, infarkt miokarda).

Često alkohol tokom leta konzumiraju osobe koje se plaše letenja što može biti veoma opasno pošto se u situacijama pijanstva mogu javiti kraće psihoze (iluzije, paranoje, histerije…)

Alkohol u avionu treba konzumirati posebno obazrivo i umereno. Jedno pivo ili čaša vina uz ručak neće napraviti problem.

Najveći rizik od pijanstva imaju putnici u biznis klasi na dužim letovima, pošto se piće služi često i ima ga u izobilju.

Mnogi veliki avioni u svojim višim klasama imaju i posebne barove gde se putnici mogu sami poslužiti.

Putnici koji su na aerodrom već došli alkoholisani mogu biti odbijeni za ukracavanje prema međunarodnim pravilima koja važe u aviosaobraćaju.

Obezbeđenje ima pravo da vidno pijane osobe ne pusti u avion, a ako se već desi da je u putničkoj kabini neko ko je pijan onda može nastati i pravi problem kako za udobnost ostalih putnika tako i za bezbednost celog leta. 

Konzumiranje opijata tokom leta je teoretski nemoguće pošto se droge i opojna sredstva ne mogu uneti u putničku kabinu (bar ne lako). Međutim postoje putnici koji na let dolaze pod dejstvom raznih narkotika i to može predstavljati veliki problem i za njih i za druge putnike i za posadu aviona.