»Aerodromski sadržaji

Aerodromski sadržaji

U okviru tranzitne zone putnici imaju sve sadržaje koji postoje na aerodromu. Ovde postoje prodavnice, restorani, kafići, toaleti, čekaonice, banke, zabavni centri, prostorije za decu i sve druge standardne sadržaje.

Veliki tranzitni aerodromi imaju pažljivo osmišljene sadržaje za putnike koji moraju da provedu više vremena čekajući na svoj let.

Tako tranzitne zone mogu imati i bioskopske dvorane, sobe za molitve i meditacije, biblioteke, internet zone, sobe za odmor, kupaonice, vidikovce i terase za posmatranje aviona, galerije, muzeje, bazene, dečje igraonice, kancelarije sa opremom za rad, sale za konferencije i mnogo toga.

………………………………………………………………..
Fotografija levo: Galerija Rijks muzeja i bibliteka nalaze se u tranzitnom delu amsterdamskog aerodroma Schiphol, i predstavljaju pravu oazu za tranzittne putnike

Aerodromski hoteli

Većina aerodroma poseduje tranzitne hotele koji se mogu nalaziti kako u samom terminalu (sa aviostrane – airside) tako i van terminala u aerodromskom kompleksu ili nedaleko od njega. U ovom drugom slučaju aerodrom je obezbedio specijalan prevoz do njih kako se izlazak sa aerodroma ne bi smatrao napuštanjem tranzitne zone (zbog imigracionih pravila i viznog režima). Ako se pak radi o hotelima koji su deo terminala onda je moguće veoma jednostavno zakupiti malu sobu sa kupaonicom koja može poslužiti za odmor, spavanje i kupanje. Ove sobe se mogu iznajmljivati i na par sati ali i na više dana i noći. Aerodromski hoteli se koriste i za smeštaj putnika sa otkazanih ili odloženih letova.

Kabine za spavanje

U poslednje vreme veliki svetski aerodromi osmislili su i uvrstili u svoju ponudu i specijalne izolovane kabine za spavanje. One se mogu nalaziti grupisane u jednom skrovitom delu tranzitne zone ali ih ima i svuda po terminalu.

…………………………………
Fotografija desno: Kabina za spavanje na moskovskom aerodromu Šeremetjevo

Veoma su jednostavnog izgleda. Predstavljaju minijaturne zvučno i vizuelno izolovane kabine koje sadrže samo krevet i služe putnicima koji su u tranzitu a potreban im je san. Ovakve kabine se obično zakupljuju uz neku simboličnu nadoknadu (jeftinije nego aerodromski hotel) a za tu uslugu je potrebno potražiti aerodromskog konsijerža. Novije kabine su automatizovane. U kabinama pored kreveta obavezan je i info monitor sa podacima o letovima.