»Duboka venska tromboza

Duboka venska tromboza

C0020583-Economy_class_syndrome-SPL(1)

Duboka venska tromboza je poznata i kao putnička tromboza ili sindrom ekonomske klase zato što se javlja kao posledica dugačkih letova. Nastaje usled dugotrajne nepokretnosti i dehridatacije što je slučaju kod dugolinijskih letova.

Putnička tromboza izaziva oticanje nogu koje postaju naduvene, crvene i veoma bolne. 

Međutim, duboka venska tromboza, nije česta pojava kod dugotrajnih letova, naprotiv, veoma se retko dešava ali ne treba zanemariti mogućnost od pojave ove bolesti. 

   Letačke čarape

Postoje specijalne medicinske čarape namenjene za smanjenje rizika od duboke venske tromboze kod dugih putovanja. Mogu se naći u apotekama i koštaju oko 1.500 dinara.

Da biste sprečili nastanak ove opasne bolesti potrebno je da se tokom dugih letova što više krećete. Ustanite sa svog sedišta i šetajte se između redova u putničkoj kabini kad god to možete.

Dok sedite na sedištu radite određene vežbe koje su od velike pomoći. Poželjno je s vremena na vreme tokom sedenja zauzeti položaj kao na fotografiji dole.

Izujte se i masirajte sebi stopala. Ponesite u ručnom prtljagu deblje rezervne čarape (obavezno što šire i elastičnije) u kojima možete hodati bez cipela kroz putničku kabinu.

Bitno je da maksimalno odmorite stopala i noge i da radite vežbe. Idealno bi bilo da se na svikih sat vremena ustanete i šetate se 5 minuta. Ako ne možete da ustajete potrudite se da pomerate rotirate stopala i da pomerate nožne prste kolikog god često možete.

U rizične kategorije spadaju pušači i gojazni, zatim starije osobe i trudnice, korisnici pojedinih lekova, osobe sa urođenom trombofilijom.