»Persijski zaliv

Persijski zaliv

Veze Srbije sa zemljama Persijskog zaliva odavno nisu bile ovako intenzivne kao što je to u poslednje vreme. Osim što je ovaj region važan transferni centar za putnike ka Australiji, Aziji i Africi, on je privlačan i trgovcima, turistima, biznismenima, a u poslednje vreme i “avioncima”.

Veliki broj naših radnika je zaposlen u avioindustriji i radi za neke od najvećih aviokompanija na svetu koje su poreklom iz ovog regiona: Emirates, Etihad Airways (UAE) ili Qatar Airways (Katar). Dosta naših radnika ima i u Flydubaiju, Air Arabiji i drugim avioprevoznicima. To su mahom pripadnici kabinskog osoblja (stjuardese i stjuardi) i piloti,  a najveće zalivske aviokompanije redovno organizuju konkurse za kabinsko osoblje u Beogradu i zemljama regiona.

Prema nezvaničnim podacima više od 20.000 naših državaljana se nalazi na privremenom radu u ovim zemljama, a najveći broj njih je u UAE, u gradovima Dubai i Abu Dabi. Poslednjih godina vlada veliko interesovanje naših radnika za rad u Kuvajtu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), Kataru, Saudijskoj Arabiji, Omanu i drugim zemljama Persijskog zaliva.


Foto: Etihad Airways, aviokompanija koja je suvlasnik Air Serbije i čija baza je na aerodromu u Abu Dabiju

Osim radnicima, region Persijskog zaliva je značajan i turistima kojih je sve više, posebno u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Sa ovom zemljom nas u poslednje vreme vežu i jake poslovne veze posebno preko srpskog nacionalnog avioprevoznika Air Serbije čiji je suvlasnik emiratska aviokompanija Etihad Airways koja iz Abu Dabija upravlja i srpskom aviokompanijom.

Uticaj ovog regiona na nas je znatno porastao prethodnih godina, a to se vidi i po značajno poboljšanim saobraćajnim vezama. Beograd je naprasno izrastao u jedan od najpovezanijih evropskih gradova sa Zalivom, a osim srpskog nacionalnog avioprevoznika u saobraćaju učestvuju sve tri velike aviokompanije iz zalivskog regiona: Emirates, Qatar Airways i Etihad Airways, poznate kao “zalivska trojka”.


Foto: Aerodrom u Dubaiju (Terminal 2) je baza Flydubaija

Prvi je probio led Flydubai, aviokompanija iz Dubaija, čiji su vlasnici i vlasnici Emiratesa. Iako pravno nije deo moćne kompanije Flydubai je zapravo deo velikog Emiratesovog sistema i putnicima se u Srbiji predstavlja kao bliski partner Emiratesa nudeći im vezu sa svim letovima starijeg i moćnijeg brata ka svim stranama sveta. Flydubai je otvorio vrata većem broju srpskih turista u Dubaiju, povećao dostupnost nekih udaljenih i za Srbiju skrajnutih destinacija poput Afganistana ili Nepala i uticao na znatno snižavanje cena putovanja ka tropskim rajevima u Indijskom okeanu. Maldivi, Sri Lanka ili Sejšeli (u saradnji sa Emiratesom) nikada nisu bili dostupniji srpskom turisti.


Foto: Aerodrom Doha je baza nacionalne aviokomanije Katara Qatar Airwaysa

Posle Dubaija, Beograd dobija i direktnu vezu sa katarskom prestonicom Dohom. Jedna od najboljih aviokompanija na svetu, ovenčana brojnim nagradama, koja pruža vrhunsku uslugu u svim putnim klasama otvorila je redovnu liniju od Dohe ka Beogradu. Qatar Airways, kao druga kompanija iz čuvene Zalivske trojke uspostavila je redovan saobraćaj do aerodroma “Nikola Tesla” nudeći srpskim putnicima putovanja do desetine atraktivnih destinacija u regionu Bliskog istoka, Indije, Kine i Dalekog istoka, Afrike i Australije.

I na kraju Etihad Airways, zvanična nacionalna aviokompanija emirata Abu Dabi, postaje strateški partner i suvlasnik Air Serbije, te otvara redovnu svakodnevnu liniju iz Beograda do Abu Dabija. Ova ruta postaje i najfrekventnija bliskoistočna ruta iz Beograda pošto i Air Serbija obavlja svakodnevne letove ka Abu Dabiju. Dve kompanije imaju i veoma širok kodšer sporazum što putnicima omogućava mnoštvo konekcija i kombinacija do stotine gradova širom sveta, sa posebno dobrim vezama ka Australiji.

Zahvaljujući tako dobroj povezanosti Beograda sa ovim regionom cene aviokarata su drastično opale i to za sve letove prema Istoku. Povratne karte do Bliskog istoka i srednje Azije se mogu naći već od 400 evra, do Kine i Indije od 500 evra, do Japana i Koreje od 600, Indokine I Indonezije od 700, a do Australije već od 1100 evra.

Značaj aerodroma Dubai, Abu Dabi ili Doha znatno je porastao kada su njihove matične aviokompanije postale jedne od najvećih na svetu i svakako najnaprednije sa ogromnim količinama naručenih najmodernijih aviona i novih destinacija širom sveta.

Aerodromi u Persijskom zalivu su među najvećima na svetu, a zapravo aerodrom Dubai je najveći svetski aerodrom prema ukupnom broju putnika u međunarodnom saobraćaju. On je ovu titulu preuzeo u martu od londonskog aerodroma Heathrow.


Foto: Dubai, Burdž Kalifa, najviša zgrada na svetu, 829,8m