»Boeing 747 Jumbo Jet

Boeing 747 Jumbo Jet

Džambo-džet je najpopularniji širokotrupni avion već decenijama. Ovaj avion je u upotrebi od 1969. godine i danas se podjednako često koristi kao i na početku svoje slavne karijere. Boeing konstanto razvija ovaj model aviona. Od aprila 2012. najnoviji model ovog aviona (747-8) je ušao u komercijalnu upotrebu u nemačkoj Lufthansi.


Džambo-džet je, zbog svoje dugotrajnosti i velikog broja kompanija koje ga koriste, često modifikovan, pa se danas koristi izuzetno mnogo različitih verzija jednog te istog modela. Brojne su prepravke za kargo saobraćaj gde ovaj avion ima značajnu i veliku primenu. Koristi se i kao specijalan avion za predsednike država, za vojne snage ili čak kao nosač svemirskih letelica. Džambo-džet je veoma popularan avion i svi ljubitelji avijacije let ovim avionom smatraju trofejom.

Oznaka u rezervacionim sistemima (IATA standard) 741/742/743/747
Za letove od/do Beograda ovaj tip aviona koristi: povremeno, samo u kargo saobraćaju:
Atlas Air, Cargolux, El Al Cargo
Broj putničkih mesta 366-524
Konfiguracija sedišta u ekonomskoj klasi: 3+4+3
Optimalna brzina krstarenja: oko 900 km/h
Maksimalna visina krstarenja: 10.000 m
Maksimalan dolet: 9.800 – 14.800 km

Kako prepoznati Boeing 747?

Ovo je možda čak i najprepoznatljiviji avion na svetu. Ima veoma specifičan izgled. Osim što je ogroman u svim dimenzijama odlikuje ga i dupla platforma. U prednjem delu poseduje gornju platformu. Ovo se oslikalo i na konture aviona koje su veoma neobične. Džambo ne izgleda kao i svi drugi avioni i nema ravnomerno valjkasto telo već ima “grbu” u prednjem delu. Na krilima mu se nalaze po dva motora sa svake strane. Tokom leta ostavlja četiri kondenzacijska traga vidljiva sa zemlje.

Putnička kabina

Putnička kabina se sastoji od dve platforme: donje i gornje. S obzirom na njegovu veličinu kabina je podeljena na minimum tri putna razreda: ekonomski, biznis i prvi. Ekonomska klasa je obično u konfiguraciji 3+4+3 sedišta, biznis klasa se nalazi u prednjem delu putničke kabine i odlikuje je konfiguracija sedišta 2+3+2. Sedišta idu čak do samog špica aviona i prvi red sedišta je postavljen pod drugačijim uglom nego ostali redovi. Prvi razred (first class) se nalazi na gornjoj palubi i tamo je konfiguracija sedišta najčešće 2+2. Prvi razred se kod nekih aviokompanija može nalaziti i na donjoj palubi u samom špicu aviona. Za komunikaciju između dve platforme koriste se stepenice.

Procedure u vanrednim situacijama

Kao i kod svih drugih aviona i kod Boeingovog najvećeg modela postoje standardne procedure u slučaju opasnosti. Kabinsko osoblje na početku leta upoznaje putnike sa ovim procedurama. Putnici se savetuju da sa maksimalnom pažnjom prate instrukcije pošto je džambo džet veliki avion i postoje bitne razlike kada su izlazi za slučaj opasnosti (emergency exit) u pitanju. U Boeingu 747 postoji mnoštvo izlaza s obzirom na njegovu veličinu i kapacitet. U prednjem delu se nalaze četiri izlaza, dva napred i dva pre krila. Iznad krila se nalaze dva izlaza, sa svake strane po jedan. Iza krila još dva i na samom kraju trupa aviona skoro ispod repa još dva. Na gornjoj platofrmi se takođe nalaze dva izlaza sa obe strane po jedan. Za sve izlaze se koriste tobogani a u slučaju evakuacije preko tobogana nužno je sne nositi ništa sa sobom. Obavezno treba skinuti cipele i naočare. Sve ostale instrukcije su standardne. Maske sa kiseonikom se nalaze iznad svakog sedišta, dok su pojasevi za spasavanje ispod. Njihova upotreba je detaljno objašnjena na posebnoj stranici o sigurnosnim procedurama.