»Airbus 330

Airbus 330


A330 je najpopularniji Airbusov širokotrupni avion velikog kapaciteta (od 253 do 440 putnika). Koristi ga veliki broj kompanija koje obavljaju interkontinentalni saobraćaj. Skoro 400 ovih letelica je u flotama brojnih svetskih aviokompanija. Neke od najpoznatijih koje ga koriste su: Air France, Qatar Airways, Emirates, Air China, US Airways, Iran Air, KLM, LTU, TAP Portugal, Turkish Airlines. S obzirom da se radi o avionu evropskog proizvođača, interesantno je da je njegov najveći korisnik američka aviokompanija Delta Air Lines. Postoje dve putničke verzije ovog modela (330-200 i 330-300) i jedna kargo verzija (330-200F). Izuzetno je popularan kao kargo avion.

Na osnovu ovog modela razvijen je i Airbusov model sa četiri motora A340, kao i avion najnaprednijih tehnoloških karakteristika A350 koji je prvi put poleteo 2013. godine, a od 2014. će biti u redovnoj upotrebi.

Oznaka u rezervacionim sistemima (IATA standard) 330
Za letove od/do Beograda ovaj tip aviona koriste: Turkish Cargo
Broj putničkih mesta (uobičajena konfiguracija) 250 – 335
Standardna konfiguracija sedišta 2+4+2
Optimalna brzina krstarenja: 871 km/h
Maksimalna visina krstarenja 12.500 m
Maksimalan dolet 13.400 km

Kako prepoznati Airbus A330?

Avion je skladnih dimenzija. Od svih Airbusovih aviona najviše podseća na Boeingov dizajn i modele. Nos mu je špicast, krila su po sredini trupa sa po jednim visećim motorom. Na završecima krila se nalaze vingleti koji oblikom podsećaju na Boeingove. Kao i svi širokotrupni veliki avioni i on, kada se posmatra sa zemlje prilikom sletanja ili poletanja, odaje jak utisak da je dosta spor.

Putnička kabina

Airbus A330 je visoko kapacitetni avion. Maksimalan broj putnika koje može da primi je 335 u dve klase ili 440 u jednoj klasi.. Konfiguracija sedišta zavisi o aviokompanije ali je uobičajna sa dva prolaza i tri kolone sedišta raspoređenih u odnosu: 2 + 4 + 2 u ekonomskoj klasi i 2+2+2 u biznis klasi (kao na ilustraciji dole). Avion je dugačak i ima preko 40 redova. Interesantno je da su sedišta u redu broj 29. skuplja od ostalih. Red 29. je prvi posle zadnjih bočnih vrata pa ima baš dosta prostora za putnike, znatno više nego u redu pored izlaza za slučaj nužde. Biznis klasa se nalazi u prednjem delu aviona. Na primeru Air Franceovog aviona, ona ima sedam redova koji se pružaju sve do početka krila. Kabina biznis klase je dosta komforna. Iako sadrži šestinu svih sedišta ona se prostire na trećini kabine. Kabinsko osoblje čini od šest do osam osoba a avionom upravljaju pilot i kopilot.


Ilustracija: Trip Advisor LLC, www.seatguru.com

Procedure u vanrendim situacijama

Avion je opremljen standardnom opremom za slučaj vanrednih situacija. Maske za kiseonik se nalaze iznad svakog sedišta, pojasevi za spasavanje su ispod sedišta, prolazi su po podu označeni fluo putokazima za slučaj evakuacije usled požara. Izlaza za slučaj opasnosti ima osam. Po dva bočna napred, dva ispred krila, dva iza krila i dva nazad.