»Tarifni rokovi

Tarifni rokovi

Period prodaje

(Selling period)

U ovom propisanom periodu tarifa je važeća za slobodnu prodaju i prisutna je u rezervacionim sistemima. Ovaj period označava vremenski rok u kome mora biti izvršena prodaja aviokarte.

Ni rezervacija ne može biti izvršena ranije ukoliko u rezervacionom sistemu ne postoji tarifna klasa. Moguće je rezervisati kartu na nekoj drugoj fleksibilnoj klasi koja je raspoloživa u datom trenutku a zatim kasnije kada počne period prodaje izvršiti promenu klase, u zavisnosti od slobodnih mesta. Ovakve promene ne zahtevaju nikakve doplate.

Period putovanja

(Travel period)

se odnosi na predviđeni period u kome mora biti izvršeno putovanje. Nekada aviokompanije daju rok u kome mora biti započetko putovanje bez ograničenja kada će biti završeno. U tom slučaju kao krajnji rok za povratak mora biti ispoštovan onaj koji je predviđen periodom važnosti.

Maksimalan period važnosti

(Maximum stay)

Tarife se mogu formirati na osnovu važnosti karte odnosno njenog maksimalnog trajanja, Tako se prave tarife za karte koje važe: 30, 60, 90, 180 ili 365 dana. Odnosno imamo mesečne, dvomesečne, tromesečne, šestomesečne i godišnje karte. Ovo pravilo podrazumeva da se period između odlaska i povratka uklapa u predviđeni vremenski okvir. Period važnosti karte postoji za sve karte koje se izdaju nezavisno da li one sadrže fiksiran povratak ili je povratak otvoren. 

Minimalan period važnosti

(Minimum stay)

Pored maksimalnog perioda boravka tarife mogu zahtevati i minimalan period boravka. Ovde se može zahtevati minimum 7 dana što je i najčešće a retko se može zahtevati 14 ili 21 dana. To znači da se povratak može postaviti tek nakon tog zahtevanog perioda. Kao podvrsta ovog zahteva postoji takozvano pravilo nedelje koje se i najčešće primenjuje kod tarifiranja.

Sunday rule

(pravilo nedelje, vikend pravilo, obavezna nedelja, obavezan vikend)

Ovo je veoma često pravilo koje je teško jednostavno prevesti na srpski jezik. Neka bude vikend pravilo. Ono podrazumeva da se između odlaznog leta i povratnog leta nalazi nedelja (dan). Pod ovim se podrazumeva noć subotu na nedelju odnosno period od ponoći do podneva. Iako izgleda smešno, ovo pravilo je zapravo veoma korisna alatka za aviokompanije. Poznato je da od ponedeljka do petka retko ko putuje iz zabave i zadovoljstva i da su putovanja u tom periodu sedmice u ogromnoj većini poslovna putovanja koja su važna, hitna, česta i obično plaćena od strane kompanije. To je idealna prilika da aviokompanije zarade malo više. Zato su putovanja u ovim danima skuplja pa se onda jeftinijim tarifama prosto doda pravilo vikenda i na taj način se spreče biznismeni da putuju jeftino.