»Informisanje o destinaciji

Informisanje o destinaciji

Fotografija: (c) National Geographic

Pre svakog putovanja poželjno je informisati se o krajnjoj destinaciji. Pre svih informacija o znamenitostima, hotelima ili restoranima potrebno je da saznate jezik kojim se govori i valutu koja se koristi. Uvek je lepo pogledati na mapi gde se nalazi grad i država u koju putujete. Korisno je znati nešto i o klimi i vremenskim prilikama. Pored svih ovih generalnih  infomacija nije loše raspitati se i o mentalitetu i običajima. 

Sa predstavnicima naroda u čiju zemlju idete srešćete se još u avionu pa je korisno da znate neke osnovne običaje u načinu komunikacije i ophođenju. Tek nakon svih tih osnovnih informacija možete potražiti informacije o aerodromu na koji ćete sleteti, načinu prevoza do centra grada, hotelima u gradu a na samom kraju i o znamenitostima i kulturnim dešavanjima.

Besplatni internet vodiči

Sve više aviokompanija nudi svojim putnicima besplatne turističke vodiče za destinacije do kojih lete. Na sajtovima aviokompanija putnik može pronaći link za preuzimanje vodiča. Oni su najčešće u pdf formatu i mogu se jednostavno preuzeti i kasnije odštampati te poneti sa sobom na put. Vodiči su kratki i jednostavni sa osnovnim informacijama o destinaciji i mogu biti veoma korisni. Ipak u ovim vodičima su informacije o kulturno istorijskim i drugim znamenitostima takođe kratke i putnici koji su željni malo više saznanja od osnovnog ipak treba da u knjižarama potraže prave turističke vodiče.

Neki od najpoznatijij besplatnih internet vodiča su:
 

  • Arrival Guides, je najpoznatiji besplatni internet vodič koji svojim putnicima nude mnoge aviokompanije (Easyjet, Ryanair, Germanwings, Air Berlin, Austrian, SAS-Scandinavian, Continental Airlines, Qatar Airways idr.) Ovaj vodič je dostupan na nekoliko svetskih jezika a pokriva zaista veliki broj destinacija
     
  • WIZZ Guides, u saradnji sa Universal Business Media – Ovi vodiči su veoma jednostavni i sadrže samo najosnovnije podatke o gradovima do kojih Wizz Air leti. Vodiči obiluju reklamama lokalnog biznisa.
     
  • WCities je veliki online vodič koji pokriva celu planetu. Koriste ga američke aviokompanije i posebno je detaljan i dobar kada su američke destinacije u pitanju.