»Čarter

Čarter

Čarter aviokompanije su klasične aviokompanije koje su opredeljene za obavljanje čarter avioprevoza. To je njihova jedina razlika u odnosu na druge. Dok kod redovnih i nacionalnih prevoznika postoje redovne linije sa unapred definisanim datumima i vremenima leta, kod čarter prevoznika se letovi obavljaju ad hoc, odnosno po potrebi nekog turoperatora ili određene veće grupe putnika (na primer nekog sportskog tima). Čarter kompanije svoje karte ne prodaju kroz standardne rezervacione sisteme već isključivo kroz prodajnu mrežu turističkih agencija i turoperatora ili organizatora putovanja.

Aviokarte u čarteru

Aviokarte za čarter letove obično budu jeftinije od karata na redovnim linijama iz razloga što čarter kompanije imaju zagarantovanu popunjenost putničke kabine koja utiče na niže cene. Ovakve karte se dobijaju prilikom uplate turističkog aranžmana koji sadrži i avio prevoz do izabrane destinacije ali često postoji i mogućnost da se putnik odluči samo za avio prevoz i u tom slučaju od organizatora leta može nabaviti povratne avio karte po posebno dogovorenoj tarifi. Ovakve karte se obično prodaju u poslednjem trenutku pred let ukoliko na letu ostane nekoliko slobodnih mesta.

Veliki svetski turoperatori imaju posebne sporazume sa čarter prevoznicima ili su čak i sami osnivači aviokompanije isključivo za prevoz svojih putnika. Ovakve aviokompanije su veoma česte u zapadnoj Evropi. Postoje i brojne čarter aviokompanije koje obavljaju , uslovno rečeno, redovni čarter saobraćaj. To su posebne “letnje” ili “zimske” linije koje se sezonski određuju u zavisnosti od ugovora sa turoperatorima i od potražnje putnika. Ovakvi čarter prevoznici mogu prodavati karte na slobodnom tržištu, uobičajeno je preko sopstvenog internet sajta a retko i kroz globalne rezervacione sisteme.

Usluge tokom leta

Usluga tokom čarter leta zavisi od kompanije ali je to najčešće standardna usluga ekonomske klase. Ova klasa je kod čarter prevoznika poznata još i kao “tourist class” odnosno turistička klasa. Čarter kompanije ne razlikuju više putnih klasa. Putnička kabina je jedinstvena. Avioni retko poseduju sistem za zabavu tokom leta.

Prava putnika

Aviokompanije koje obavljaju čarter saobraćaj imaju iste obaveze kao i sve ostale aviokompanije a putnici imaju ista prava. Nažalost u praksi to nije tako. Aviokompanije zanemaruju svoje obaveze prema putnicima u slučajevima velikih kašnjenja ili otkazivanja letova ili drugih nepravilnosti. Putnička prava se zanemaruju čak i kada čarter let obavlja aviokompanija koja se bavi redovnim aviosaobraćajem.

Čarter saobraćaj u Srbiji

Prevoz putnika u čarer saobraćaju u Srbiji obavlja mnogo aviokompanija. Nacionalni avioprevoznik, Jat Airways, obavlja brojne letove tokom letnje sezone prema mediteranskim destinacijama (Barselona, Đirona, Palma de Majorka, Palermo, Zakintos, Heraklion, Krf, Rodos, Antalija, Dalaman, Izmir, Bodrum, Tunis, Monastir, Hurgada, Kairo, Šarm el Šeik).

………………………………….
Fotografija desno: Atlasjet, u letnjoj sezoni obavlja tri leta nedeljno do Antalije

Ranije je u letnjim čarterima učestvovao i Montenegro Airlines a od redovnih aviokompanija koje obavljaju čarter letove u saradnji sa domaćim turoperatorima treba pomenuti Tunisair.

U Srbiji postoji jedna čarter aviokompanija: Aviogenex, koja ima dugu tradiciju.

U poslednje vreme srpske turiste do letovališta prevoze i strane čarter aviokompanije iz Tunisa, Egipta i Turske.

  • Nouvelair (Tunis), ima povremeno letove za Monastir i Tunis
  • Nesma Airline (Egipat), leti tokom cele godine redovne čartere do Hurgade
  • Air Memphis (Egipat), leti u sezoni prema Hurgadi, Tabi i Šarm el Šeiku
  • Air Cairo (Egipat), leti u sezoni na redovnoj liniji, koja je zapravo čarter.
  • Atlasjet (Turska), leti redovne čartere tokom letnje sezone ka Antaliji
  • Pegasus Airline (Turska), leti redovne čartere tokom letenje sezone ka Antaliji
  • Sky Airlines (Turska), leteo povremeno ka Antaliji sve do bankrota u maju 2013.

TUI Airlines

TUI Airlines je najveća evropska čarter aviokompanija koja poseduje nekoliko brendova i koja posluje preko nekoliko svojih lokalnih podružnica. U Nemačkoj i Austriji ova kompanija posluje pod imenom TUIfly.U Skandinavskim zemljama postoji TUIfly Nordic, Arkefly je u Holandiji a Thomson Airways je u Velikoj Britaniji. Francuska podružnica je Corsefly  a Jet4you je marokanska lowcost aviokompanija.

Thomas Cook Airlines

je najveća britanska čarter aviokompanija koja je u vlasništvu Thomas Cook grupe, jedne od najvećih kompanija u oblasti turizma u svetu. Njihova aviokompanija leti redovne čartere iz britanskih gradova do svih mogućih odmorišnih destinacija u mediteranskom i karipskom području.

Čuvena nemačka aviokompanija Condor je deo iste Thomas Cook grupe. Condor obavlja redovan saobraćaj ali leti i čarter letove za Thomas Cook.