»Boeing 777

Boeing 777

Boeing-ov model 777 je veliki širokotrupni avion za intekontinentalni, dugolinijski saobraćaj. To je najveći avion sa dva motora na svetu. Proizvodi se već 20 godina i brzo je postao jedan od najprodavanijih i najtraženijih Boeingovih modela. Koriste ga mnoge velike aviokompanije za svoj dugolinijski saobraćaj. Popularan je pod nazivom “Triple Seven” (trostruka sedmica).

Kako prepoznati modele 777?

Triple Seven je najduži putnički avion na svetu posle super džamba (Airbus A380). Iako je širokotrupan i dugačak, on poseduje dva mlazna motora. Motori su mu veliki i pravilnog valjkastog oblika. Nalaze se na sredini krila koja su na sredini dugačkog trupa. Avion, iako dugačak, deluje skladno i odaje utisak velikog aviona mada oblikom podseća na manje modele. Rep mu je klasičan Boeing-ov: visok, sužen ka vrhu, blago povijen unazad. Nos je kratak i oštar. Glavne odlike aviona po kojima se može prepoznati su: njegova dužina, izuzetno veliki motori i stajni trap koji je sastavljen od moćnog para točkova (po šest sa svake strane).

Putnička kabina

Putnička kabina “trostruke sedmice” je izuzetno velika i prostrana. U nju staje tri kolone sedišta poređanih u rasporedu 3+4+3 u ekonomskoj klasi. U biznis klasi je uobičajeni raspored 2+3+2 dok je prva klasa u rasporedu 2+2+2 ili čak i manje u zavisnosti od poslovnog koncepta aviokompanije. Postoje kompanije čije letelice imaju manju gužvu i u ekonomskoj klasi pa im je tamo raspored sedenja 3+3+3. Broj redova značajno varira što zbog nekoliko tipova aviona (manji 777-200 i veći 777-300) što zbog različitih načina označavanja sedišta po klasama. Standardano se broj redova kreće od 39-40 u najmanjem modelu pa čak do 58 u najvećem. Pojedini redovi (oni pored izlaza za slučaj opasnosti ili oni na samom kraju) mogu biti u drugačijem rasporedu. Putnički kapacitet ovog modela je impresivan. U najmanji može da stane 300 putnika dok u najvećem može da se udobno smesti čak 550 putnika.

Procedure u vanrednim situacijama

S obzirom na veličinu aviona, u njemu se nalazi deset vrata za slučaj opasnosti. Vrata su u parovima raspoređena duž celog trupa aviona na podjednakoj udaljenosti. Prvi par je na početku kabine, drugi je pre krila, treći iznad krila, četvti iza krila i peti na samom kraju kabine. Kao i kod svih drugih modela aviona kabinsko osoblje na početku leta upoznaje putnike sa procedurama u slučaju vanrednih okolnosti. Ako se desi da dođe do pada pritiska u putničkoj kabini maske sa kiseonikom se nalaze u boksovima iznad svakog sedišta i biće automatski izbačene. Pojas za spasavanje u slučaju vanrednog sletanja na vodenu površinu nalazi se ispod svakog sedišta. Duž koridora (prolaza) postoje fluorescentne trake koje ukazuju na put za evakuaciju.

Oznaka u rezervacionom sistemu (IATA standard) 777
Za letove od/do Beograda ovaj tip aviona koristi: /
Broj putničkih mesta 300-550
Konfiguracija sedišta 3+4+3
Optimalna brzina krstarenja 950 km/h
Maksimalna visina krstarenja 13.140 m
Makismalan dolet 9.700  – 17.300 km