»ATR

ATR

Najpoznatiji i najčešći turboprop avioni u svetu su ATR-ovi modeli. Na proizvodnji ovog aviona zajednički rade francuski EADS (jedan od vlasnika Airbus-a) i italijanska Alenia Aeronautica. ATR ima dva dominantna modela sa oznakama 42 i 72. Trenutno se proizvode njihove najmodernije varijante koje nose oznake 500. U toku je razvoj novog modela ATR – 600

ATR 42-500 i ATR 72-500 su veoma efikasni avioni. Računaju se u najekonomičnije avione na svetu i aviokompanije ih izuzetno vole. Idealni su za regionalni i kratkolinijski saobraćaj ali nisu poželjni za letove duže od sat-dva pošto su bučniji od mlaznih aviona. Zbog svojih motora sa propelerima proizvode više buke za putnike. Najnovijim tehnologijama nivo buke u putničkoj kabini je značajno smanjen.

Naš nacionalni avioprevoznik Jat Airways ima četiri ATR 72-200 prosečne starosti oko 20 godina.

Kako prepoznati ATR?

Većina putnika i poznavalaca aviona će se složiti da je avione ATR najlakše prepoznati po buci. Ovi avioni zaista važe za veoma bučne mada treba reći da su najnoviji modeli prilično popravili utisak. Nažalost ATR nije samo bučan za spoljne posmatrače već i za putnike što ga čini jednim od najmanje popularnih aviona. Izgledom ATR je isti kao i svi drugi turbolisni avioni. On ima dva motora sa propelerima koji se nalaze na krilima koja su centralno postavljena. Nos aviona je kratak i pravilnog loptastog završetka. Vizuelna karakteristika kojom se izdvaja od drugih propeleraca je njegov stajni trap koji se nalazi ispod trupa aviona po sredini (nije na krilima kao kod Dash-a na primer). Telo mu se značajno i dugo sužava skoro u špic i to daleko iza repa koji je pravilan i na čijem vrhu se nalaze horizontalni stabilizatori.

Putnička kabina

Standardna konfiguracija u putničkoj kabini ATR je 2+2. Manji model ATR-42 ima od 12 do 14 redova dok model ATR-72 ima od 16 do 18 redova. Često se dešava da prvi ili poslendji red imaju samo dva sedišta sa jedne strane dok je sa druge strane ili toalet ili ormar za ketering. Biznis klasa se nalazi u zadnjem delu aviona. Maksimalni kapacitet aviona je do 74 sedišta.

Procedure u vanrednim situacijama

ATR avioni imaju klasičan raspored vrata: dvoja bočna su napred ispred prvog reda a dvoja nazad. iza poslednjeg reda. Sve procedure su identične ostalim procedurama u slučaju vanrednih okolnosti. Prolazi za slučaj evakuacije su označeni linijama koje sijaju u mraku. Pojasevi za spasavanje u slučaju vanrednog sletanja na vodu se nalaze ispod sedišta dok se maske sa kiseonikom nalaze iznad i automatski se aktiviraju u slučaju pada pritiska u putničkoj kabini.

Oznaka u rezervacionim sistemima (IATA standard) AT4 / AT7
Za letove od/do Beograda ovaj tip aviona koriste: Jat Airways, TAROM
Broj putničkih mesta (uobičajena konfiguracija) 66-74
Standardna konfiguracija sedišta 2+2
Optimalna brzina krstarenja: 510 km/h
Maksimalna visina krstarenja 7.600 m
Maksimalan dolet 1.600 km