»Elektronska aviokarta

Elektronska aviokarta

Elektronska aviokarta je virtuelni putni dokument. Izdata elektronska aviokarta je zapisana u rezervacionim sistemima, kako globalnim tako i pojedinačnim aviokompanijskim. Zbog toga vam nije potrebno da je imate sa sobom tokom putovanja. Za prijavu na let (check-in) potreban vam je (i obavezan) samo identifikacioni dokument (pasoš, lična karta). Elektronska aviokarta ima svoj broj isto kao i stara papirna, i on se dodeljuje automatski.

Pošto je elektronska karta virtuelna, nemojte da nasednete na reklamne poruke agencija koje prodaju aviokarte i koje vam poručuju da će vam karte “besplatno dostaviti na željenu adresu”. To je samo marketinški trik koji treba da vas natera da pomislite kako ćete dobiti bolju uslugu. Kod elektronskih aviokarata ne postoji isporuka na kućnu adresu.

Kada kupite elektronsku aviokartu od avioagenta ili direktno od aviokompanije dobićete plan puta (itinerer) koji sadrži sve neophodne informacije o vašem putu i služi vam samo kao pomoć i podsetnik tokom putovanja kako biste mogli lakše da pratite letove.

Itinerer možete da dobijete na papiru odštampan, mogu vam ga poslati faksom ili email-om, kao i putem SMS-a.

U okviru itinerera se može nalaziti i prikaz cene koju ste platili sa odvojenim avio taksama, kao i kratka izvod iz pravila o prevozu putnika i prtljaga.

Elektronske aviokarte su zapravo samo elektronski zapisi, koji su zbog svog značaja višestruko zaštićeni. Prema međunarodnim standardima od 1. juna 2008. se izdaju isključivo elektronske aviokarte.

Primer plana puta odštampanog na osnovu elektronske karte:

 

Prednosti elektronske aviokarte

  • Za razliku od stare papirne aviokarte koja je redstavljala vrednosni kupon i čiji gubitak je bio podjednako nezgodan kao i gubitak novca, elektronsku aviokartu ne možete izgubiti. Zapravo, možete izgubiti odštampani itinerer, ali ga uvek možete ponovo nabaviti veoma lako. Elektronski plan puta (itinerer) se može slobodno štampati koliko god za tim postoji potreba.
  • Dok su papirne aviokarte morale biti fizički dostavljene putniku, elektronske aviokarte se mogu dostaviti putem email-a ili sms-a.
  • Prethodno su sve izmene putovanja (vreme, let, datum, ime…) zahtevale izdavanje potpuno nove karte, novog putnog dokumenta. Sada to više nije potrebno. Elektronski zapis se menja jednostavno kroz rezervacioni sistem, a putnik jednostavno odštampa novi itinerer. Promene karata su veoma jednostavne sa tehničke strane, ali ovde ne treba zaboraviti da često tarifna pravila po kojima je karta kupljena ne dozvoljava promene karte iz čisto komercijalnih razloga aviokompanije.