»Biznis klasa

Biznis klasa

Birajući putnu klasu prilikom kupovine karte putnici se zapravo odlučuju za paket usluga koje kompanija nudi prema sopstvenim pravilima. Svaka putna klasa osim drugačije putničke kabine i različitog keteringa i zabave na letu putnicima nudi i određeni nivo zemaljskih usluga.

Kada se objavljuju ili oglašavaju cene aviokarata onda se one uvek odnose na povratnu kartu u ekonomskoj klasi, osim ako to nije drugačije naznačeno. Najjeftinije karte se uvek odnose na prevoz u ekonomskoj klasi. Putnici u ekonomskoj klasi nemaju nikakve povlastice na aerodromu, pre poletanja, tokom transfera i nakon sletanja. Tokom leta koriste imaju uobičajeni (standardni) komfor, ketering i sistem zabave.

Biznis klasa (viša klasa, prvi razred)

(Bussines class, executive class, upper class)

Biznis klasa, uprkos mnogim mišljenjima nije i najskuplja i najbolja klasa. Ona je, zapravo srednja klasa između ekonomske i prve klase. Ali kako sve aviokompanije nemaju prvu klasu, onda je biznis klasa često najbolji paket usluga koji aviokompanija nudi putniku.

U biznis klasi sedišta su veća, šira i udobnija, razmak između susednih sedišta je veći kao i razmak između redova što povećava prostor za noge (legroom). Da bi se postigle ove pogodnosti konfiguracija sedišta je drugačija od one u ekonomskoj klasi. Ako je na Boeingovom avionu 737-300 u ekonomskoj klasi tri plus ti sedišta u redu onda je u biznis klasi dva plus dva.

Biznis klasa obuhvata nekoliko prvih redova a putničkoj kabini koji su od ostatka odvojenih zavesom ili pregradom. U većim aviokompanijama i u većim avionima u biznis klasi sedišta su oboriva do 180 stepeni pod blagim nagibom (lie-flat set). U malim avionima poput ATR-a biznis klasa se može nalaziti nazad.

Putnici u biznis klasi dobijaju drugačije kvalitetnije obroke, imaju veći izbor zabave tokom leta (posebnu audio-video opremu u sedištima ispred) i brojne druge pogodnosti u pogledu fleksibilnijih tarifnih pravila i samog putovanja.

Biznis klasa pun efekat postiže na dužim letovima kada je udobnost tokom dugog putovanja veoma važna. Aviokompanije samostalno određuju usluge i njihov nivo koje će biti ponuđene putnicima u biznis klasi. Mnoge aviokompanije svakom putniku poklanjaju pakete sa sitnicama koje su od velike pomoći tokom leta (maska za spavanje, tople čarape umesto papuča kako bi putnik odmorio svoja stopala, majica za presvlačenje, dodatne slušalice, mini pasta za zube i četkica, mini osveživač, češalj, vlažne maramice i svakakve druge sitnice).

Putnici biznis klase imaju brojne pogodnosti i tokom boravka na aerodromima i obavljanja neophodnih procedura. Za njih postoje specijalne luksuzne čekaonice (saloni) kao i posebni šalteri za čekiranje, brze trake, asistencije i drugo.