»Zabrane i ograničenja

Zabrane i ograničenja

Na aerodromima važe veoma stroga pravila ponašanja koja moraju da se poštuju inače posledice po prekršioca mogu biti veoma nezgodne. Zbog osetljivosti na terorističke pretnje bezbednost na aerodromima je na veoma visokom nivou. Ujedno aerodromi predstavljaju i pogranična područja pa je kretanje na njima pod strogim nadzorom granične policije i carinskih službi. Aerodromi su, takođe, i glavne kapije za širenje epidemija pa je sanitarni nadzor na njima posebno naglašen.

Zabrana zadržavanja

Uprskos veoma strogim zabranama na aerodromima, prva sa kojom ćete se sresti po dolasku na neki je zapravo obična i krajnje bezazlena. To je zabrana zadržavanja ispred aerodromskog terminala i ona je nastala iz saobraćajnih i funkcionalnih razloga. Nije poželjno da se ispred terminala stvaraju saobraćajne gužve i tzv. čepovi, već se mora omogućiti brz protok vozila i putnika.

Na svim aerodromima postoje posebno obeležene trake za kratko zaustavljanje radi iskrcavanja ili ukrcavanja putnika. One se obično nazivaju “one minute stop”, što bi značilo da je u njima dozvoljeno zadržavanje u simboličnom trajanju od jednog minuta. Mnogi aerodromi imaju i zabranu prilaska privatnim vozilima terminalu. Ova mera je antiteroristička i moguća je na aerodromima na Zapadu.

Zabrana pušenja

Zabrana pušenja važi na svim svetskim aerodromima i veoma je stroga. Potpuno suprotno mnogim očekivanjima najstroža primena ove zabrane se može sresti u zemljama Bliskog istoka koje inače važe za izrazito pušačke. Na većini aerodroma se primenjuju stroge i visoke kazne za one koji prekrše zabranu pušenja.

Zabrane pušenja se odnose na sve aerodromske zone, a obično je dozvoljeno ispred terminala. Ako postoje posebne prostorije ili boksovi gde je pušenje dozvoljeno onda je to veliko olakšanje za pušače, ali treba imati u vidu da su ovakve prostorije male i često veoma zabačene. Nemojte dozvoliti da zbog jedne cigarete propustite let ili da platite kaznu u visini još jedne avionske karte.

Zabrana korišćenja elektronskih cigareta važi u celom svetu tokom leta, ali na aerodromima može biti i dozvoljena. U Americi je situacija pola-pola, ali treba imati u vidu da je aktuelan trend zabranjivanja elektronskih cigareta u zatvorenim prostorima na isti način na koji je zabranjena i upotreba klasičnih cigareta.

Zabrana fotografisanja i snimanja

Mnogi aerodromi primenjuju strogu zabranu fotografisanja i snimanja unutrašnjosti aerodroma i manevarskih površina. Ove zabrane postoje iz bezbednostnih razloga i iako nemaju nikakve veze sa logikom morate ih poštovati ukoliko su istaknute pošto posledice mogu da bude veoma nezgodne, posebno u arapskim i komunističkim zemljama. Pazite šta fotografišete u Tunisu, Egiptu, Kubi…

Ako postoje ove zabrane one moraju biti istaknute. Fotografisanje običnim fotoaparatima ili pametnim telefonima obično neće predstavljati problem, ali korišćenje profesionalnih fotoaparata i video kamera će svakako biti problem. Za njihovo korišćenje je uvek i svuda potrebna posebna dozvola aerodromskih vlasti.

Zabrana fotografisanja ne postoji na zapadnoevropskim aerodromima je retka. Ipak, treba izbegavati fotografisanje aerodromskih službenika, radnika obezbeđenja ili drugih putnika.

Veliki broj evropskih aerodroma poseduje specijalno organizovane prostore koji se koriste za fotografisanje i posmatranje aviona. Osmatračnice, vidikovci i otvorene terase su česte i veoma popularne u svetu, i na njima je dozvoljeno fotografisanje aviona. Ovakve terase su često kombinovane i osim za ljubitelje aviona otvorene su i za strasne pušače.

Ograničenja kretanja

Aerodromi su specifični pošto se prostor nakon carinsko-pasoške kontrole smatra međugraničnom zonom. Zove se još i tranzitna zona ili airside. U ovaj postor ne možete ući ako niste putnik i ne pokažete validnu avionsku kartu. Ako ste pratilac najdalje dokle možete doći je pasoška kontrola. Zona koja se nalazi iza ima poseban status i u njoj važe zakoni za kretanje unutar međugrničnog područja.

Spoljni delovi aerodroma koji pripadaju manevarskim površinama za opsluživanje aviona su najrestriktivnija zona u kojoj takođe nema slobodnog kretanja. Ovde postoji i ograničeno kretanje za zaposlene na aerodromu. Isto važi i za tehničke delove aerodroma (sortirnice prtljaga, tehničke i službene prostorije).

Na aerodromima treba paziti da ne zalutate u nedozvoljenu zonu pošto vam to može izazvati velike probleme i dodatne i komplikovane policijske provere zbog čega lako možete propustiti svoj let bez prava na nadoknadu troškova.

Ograničenje komunikacije

Kada se nalazite u objektima koji su posebno osetljivi zbog potencijalnih terorističkih napada morate paziti kako se izražavate. Na aerodromima mogu biti veoma pogubne brutalne šale kojima smo mi u Srbiji skloni. Pominjanje oružja takođe može izazvati podozrive poglede ostalih putnika i velike neprijatnosti vama kada vas “dohvati” aerodromsko obezbeđenje.

Na aerodromima jednostavno treba zaboraviti na šale koje pominju terorizam, oružje, eksplozije, Al Kaidu i druge terorističke organizacije, bombe, oružje i sve ono što bi slučajnom prolazniku moglo biti sumnjivo. Aerodromi su puni putnika iz različitih zemalja koji govore raznim jezicima pa neće baš svakome vaša šala tako izgledati. Ako na primer ispričate vic na srpskom u kome pomenete reč “bomba” to je jedina reč koju će stranac perfektno razumeti i eto potencijalnog problema.