»Barotraumatske smetnje

Barotraumatske smetnje

airplane_passenger

Zbog promene vazdušnog pritiska u putničkoj kabini tokom leta putnici mogu doživeti brojne zdravstvene smetnje koje su veoma neprijatne.

Sve smetnje izazvane naglom promenom kabinskog pritiska nazivaju se barotraumatskim smetnjama a najčešće se radi o bolovima u srednjem uhu, sinusima ili iznenadnoj zubobolji.

Bebe koje se nalaze u avionu obično nekontrolisano plaču prilikom poletanja i sletanja kada su i ove promene najčešće. One su posebno osetljive na promene pritiska u srednjem uhu.

Aerootitis

je bol u srednjem uhu koji se oseća zbog pritiska vazduha na slušnu membranu usled velike razlike kabinskog pritiska i pritiska u telesnim šupljinama. Najizraženije posledice po srednje uho su tokom sletanja.

Kako bi se izbegle ili umanjile tegobe zbog naglih promena vazdušnog pritiska savetuje se putnicima da uzmu žvakaću gumu ili tvrdu bombonu.

Svi putnici bez izuzetka prilikom sletanja osećaju slabe bolove u srednjem uhu, međutim ove posledice mogu biti i veoma jake. Moguća je privremena, kratkotrajna gluvoća, izuzetno jak bol ili čak u ekstremnim slučajevima i pucanje bubne opne. Ovakve smetnje se mogu sprečiti tako što će se podstaći otvaranje eustahijeve tube kako bi lakše izjednačio pritisak.

Žvakanje i gutanje pljuvačke pomažu otvaranju eustahijeve tube a time i pritisak u srednjem uhu popušta. Ukoliko putnik ima problema sa disajnim putevima bilo zbog prehlade, upale sinusa ili nekog drugog razloga treba da izbegava letenje avionom dok mu traju smetnje.

Putnik može imati bolove i više sati pa i dana nakon sletanja što dokazuje da je doživeo jaču barotraumu.

Aerosinusitis

Aerosinusitis je bolna upala sinusa izazvana razlikom u pritisku putničke kabine i sinusnih šupljina. Ova barotraumatska smetnja može biti izuzetno bolna a može dovesti i di do krvarenja iz nosa. Posledice aerosinusitisa mogu se osećati znatno duže nakon leta kada on pređe u klasičnu upalu sinusa koja može trajati danima.

Baroodontologija

je iznenadna zubobolja izazvana promenama atmosferskog pritiska. Najčešće se javlja kod ronilaca ali je veoma česta i kod osoba čije radno mesto je avion (piloti i kabinsko osoblje). Zbog toga je još poznata i kao "pilotska zubobolja". Ona nastaje samo ukoliko se radi o problematičnim zubima, obolelim od karijesa, sa problematičnim desnima, ranama od tek izvađenih zuba ili ukoliko su zubi loše urađeni ili je njihovo lečenje u toku (izbušeni sa postavljnim lekovima). 

"Pilotska zubobolja" se najčešće javlja na gornjim kutnjacima koji su povezani sa gornjoviličnim sinusima. Bol se javlja kao posledica zadržavanja vazduha u mikropukotinama zuba i mekih tkiva tokom visokog vazdušnog pritiska. Sa padom pritiska se ovaj vazduh pokreće i vrši pritisak na nerve i krvne sudove izazivajući bol. Barodontalgija se zato obično javlja prilikom poletanja za razliku od aerosinusitisa ili aerootitisa koji se javljaju prilikom sletanja.