Aerodrom u centralnoj Španiji, čija je izgradnja koštala milijardu evra, a na koji avioni ne sleću od 2011, ponuđen je na prodaju za svega 100 miliona evra.

S pistom dovoljno dugačkom da na nju sleti Airbus A380, najveći avion na svetu, i kapacitetom da opsluži deset miliona putnika godišnje, aerodrom u Sijudad Realu (Ciudad Real), oko 200 kilometara južno od Madrida, postao je simbol "balona" na španskom tržištu nekretnina, prenosi agencija Frans pres.

Prvi španski privatni međunarodni aerodrom počeo je da radi u decembru 2008, a operater aerodroma AR Aeropuertos bankrotirao je u junu 2012. zbog dugova od oko 300 miliona evra.

Aerodrom je danas ponuđen na prodaju uz početnu cenu od 100 miliona evra, a aukcija će biti okončana 27. decembra, izjavio je portparol suda u Sijudad Realu, koji nadgleda prodaju.

Sijudad Real, grad sa oko 75.000 stanovnika, na pola puta između Madrida i Kordobe, ne privlači mnogo posetilaca, ali je aerodrom izgrađen s namerom da opslužuje i špansku prestonicu i andaluzijsku obalu, koji su od njega udaljeni manje od sata brzom železnicom.

Poslednji avion, niskotarifne aviokompanije Vueling, sleteo je na aerodrom krajem 2011, a aerodrom je bio otvoren još šest meseci, primajući retke privatne letove.

Pista duga 4.200 metara potom je obeležena žutim krstovima da bi piloti koji preleću taj predeo znali da je sletanje zabranjeno, pišu španski mediji.

Španija, koja se polako oporavlja od dugotrajne recesije nastale zbog pucanja "balona" na tržištu nekretnina, ima najveći broj komercijalnih aerodroma u Evropi.

Drugi privatni aerodrom u Kasteljonu, na obali Mediterana, prošao je još gore od onog u Sijudad Realu, budući da je otvoren u martu 2011, a nije zabeležio ni jedan jedini let.

Španija je u trećem kvartalu izašla iz recesije uz privredni rast od 0,1 odsto, ali je nezaposlenost još velika i iznosi 26 odsto.