Možda je 65 miliona dolara vredan Gulfstream G650 vrhunac na tržištu privatnih mlaznjaka, ali on ne završava posao za milijardere koji bi leteti sa više od desetak putnika, piše Aleksander Džordž iz Wired online magazina.

Zbog toga se veliki bogataši okreću Airbusu i Boeingu, koji su više nego srećni što su dobili priliku da im prilagode svoje avione za privatne potrebe – pa čak i one širokotrupne koji mogu da prevezu stotine putnika.

Proizvođači komercijalnih aviona su počeli da menjaju redove sedišta ekonomske klase u svojim avionima sofama i zabavnim sadržajima još od kasnih devedesetih.

Najnoviji uticaj milijardera  iz Rusije, sa Bliskog istoka i Kine usmerili su fokus na ovaj deo poslovanja.

Od kada je otvorio sektor za privatne avione 1997, Airbus je prodao preko 170 aviona. 

Boeing je počeo 1996 i do sada je isporučio 195 od 217 naručenih aviona.

Koji je glavni razlog izbora Airbusa A380 ili Boeinga 747 umesto slabašnog Gulfstreama ili ili Bombardiera?

Prema istraživanju Airbusa na tu temu (Billionaires Study) najbogatiji među nama vole da putuju sa članovima porodice i poslovnim saradnicima. (Ovo je posebno tačno za bliskoistočne naftne magnate)

Ali to ne znači da je opremanje džambo džeta za privatne potrebe uvek racionalna ekonomska odluka. Za neke, veći avion znači i luksuzniji, bolji. Zato su i Airbus i Boeing ne prodaju samo avione već nude i veliki izbor prilagođavanja koja se opciono nude kupcima da ih biraju prema svojim željama.

Koliko bi jedan takav personalizovani avion mogao da košta? Proizvođači neće baš objaviti cenovnik, ali može se videti da se iznosi kreću od 80 miliona dolara za Boeing 737, 280 miliona dolara za Boeing 747-8 pa do 300 miliona dolara za Airbus A380.