Spike Aerospace je u sred proizvodnje prvog supersoničnog privatnog aviona. Kada osamdeset miliona vredan S-512 bude poleteo u decembru 2018, on neće imati nešto što imaju svi ostali putnički avioni na svetu – prozore.

Bostonski proizvođač aviona koristi prednosti najnovijeg razvoja video snimanja, prenosa i prikaza u unutrašnjosti aviona u kojoj su prozori zamenjeni ogromnim ekranima visoke rezolucije.

Spoljašnjost S-512 će biti pokrivena sitnim kamerama koje će snimke prosleđivati ka zakrivljenim tankim ekranima koji oblažu unutrašnjost aviona, a kao rezultat će se pojaviti neprekinuti panoramski pogled u spoljni svet. Ako putnici žele da spavaju ili da se sklone od pretećih kišnih oblaka mogu da zamrače ekran ili da izaberu neku od dostupnih ambijentalnih fotografija. Ovo nije jedina domišljatost koja odlikuje ovaj skupi avion.

Prozori su veoma važni za kontrolu klaustrofobije, ali oni zahtevaju inženjerska rešenja koja moraju da sačuvaju jednostavnu strukturu trupa aviona. Za supersonični avion je i dvostruko zahtevnije. Struktura aviona je čvršća bez prozora, što je i jedan od razloga zašto avioni koji prevoze vojnike ili teret nemaju prozore. Postavljanje prozora za putnike zahteva preciznu konstrukciju – ovalni oblik, mali otvor i dvostuko okno kako bi se sačuvao pritisak u putničkoj kabini i izbeglo pucanje dok avion leti brzinom od 800 kilometara na sat na više od 10.000 metara iznad zemlje.

Bilo bi znatno jednostavnije i sigurnije da je telo aviona glatko i ravno i da nema prozore, ali oni koji često lete navikli su se na pogled u oblake i sićušne gradove tokom poletanja i sletanja.

Spike Aerospace tvrdi da od početka planiraju avione bez prozora u cilju postizanja njihovog poboljšanog učinka. "Nekoliko savetnika i prijatelja su zabrinuti što nema prozora", rekao je za WIRED Vik Kachoria, osnivač Spikea. "Mislim da ćete rešiti problem ako im date ekrane i vidljivost".

Strukturna rešenja oslobađaju Spikeov avion od viškova opterećenja koje prave prozori što će prema Spikeovom projektu omogućiti dostizanje brzine od 2.200 km/h (1,8 maha) sa 18 putnika koje prevozi.