Pre 18 meseci, Brus Hedlund (Bruce Hedlund), kapetan American Airlines-a, je pogledao kroz prozor svog Boeing-a 757 koji se kretao prema rulnoj stazi aerodroma Kenedi (Njujork-JFK).

"Ispred nas prolazi jedan Boeing 767, ali na njemu ne piše American Airlines", rekao je Hedlung. "Umesto toga na njemu velikim slovima piše Oneworld", što je oznaka za globalnu avioalijansu čiji je American Airlines član zajedno sa još 11 drugih aviokompanija iz celog sveta.

Tekst: Forget the Airlines's Name – It's All About Alliances je objavljen u New York Times-u, 5. oktobra 2011. Autor teksta je Joe Sharkey

"Rekao sam svom mlađem kopilotu da je ovo rat koji će on morati da vodi. Pogledao me je i dodao da makar malim slovima piše AA na repu".

Gospodin Hedlung je otišao u penziju 1. septembra, nakon 27 godina pilotske službe kada mi je rekao da su sve češći nazivi alijansi ispisani na avionima poput poruka sa bilborda koje nam ukazuju u kom se smeru kreće avijacija.

Sve više se strategije najvećih aviokompanija zasnivaju na prihodima od kod-šer sporazuma, po kojima putnici koji rezervišu kartu kod jedne aviokompanije, mogu ponekad dobiti na jednom delu puta i let neke druge aviokompanije.

Oneworld je jedna od tri velike alijanse koja zajedno sa Starom (Star Alliance) i Skaj Timom (Sky Team) okuplja više od 50 svetskih aviokompanija. Unutar alijansi se prave brojni kod-šer sporazumi, a aviokompanije koje su članice sarađuju veoma blisko na glavnim rutama usklađujući redove letenja i marketing.

Poslovni putnici, koji su članovi nagradnih programa za česte putnike, tečno govore jezik avioalijansi. Danas mnogi od njih rezervišu međunarodne letove birajući po kriterijumu alijanse pre nego po pojedinačnoj aviokompaniji zbog pogodnosti i zbog toga što im sve članice alijanse priznaju elitni status koji imaju u okviru nagradnog programa.

………………………………………………………….
Ilustracija desno: (c) The New York Times, Chris Gash

Alijanse su postale popularne početkom devedestih zbog omogućavanja aviokompanijama da prošire međunarodne konekcije i uvećaju broj destinacija. Ideja avioprevoznika je bila da stvore besprekornu mrežu linija, uz podelu troškova.

Kapetan Hedlung je primetio da su u narednim godinama ova partnerstva postala sve jače brendirana od strane alijanse na račun pojedinačnih aviokompanija. Danas, alijanse nisu samo podela prihoda, ruta i marketinga već i prihvatanje i izjednačavanje putničkog statusa u okviru nagradnih programa.

Postoje sumnje da alijanse omogućavaju spajanje kompanija na glavnim rutama i izbegavanje antimonopolskih propisa. Jasno je da je dominacija avioalijansi sve veća. Ili, kako je to Majkl Bojd (Michael Boyd), konsultant u preduzeću Boyd Group International, rekao: "Kroz 10 godina, neće biti bitno da li neki let obavlja United ili American, već da li ga obavlja Star, Oneworld ili SkyTeam". U avioindustriji postoji izraz za ovaj trend – "metal neutral" – za koji kapetan Hedlund kaže da znači da je "nebitno ko će da leti, sve dok je to partner sa kojim delimo profit, pa makar on obavio i ceo let". "U mislima aviomenadžera je jedino profit. Ne morate da platite posadu, gorivo, ništa" – kaže kapetan.

American Airlines je pokrenuo stečajni postupak (Charter 11) prošle nedelje. Pojavilo se dosta nagađanja kako će se to odraziti na buduću strategiju kompanije. Ono što je sigurno je da će doći do reorganizacije radnih mesta i do smanjivanja troškova koji odlaze na radnike.

Pored članstva u alijansi, American Airlines ima i specijalno partnerstvo sa stranim avioprevoznicima poput British Airways-a, sa kojim održava neke zajedničke letove na veoma unosnoj trans-atlantskoj ruti. Ostale velike domaće (američke) aviokompanije imaju slične aranžmane zahvaljujući kojima ostvaruju antimonopolske olakšice za partnerstva sa inostranim konkurentima na određenim linijama. Ovakav trend je u porastu.

Pre dve godine, American Airlines je opisao Oneworld alijansu, zajedno sa brojnim kod-šer sporazumima, kao kamen temeljac sopstvene strategije. Ova stategija je po mišljenju u American-u, trebalo da neprofitabile domaće linije pretvori u kompanijsko glavno tržište. Postojala je ideja da se privuku putnici sa većim primanjima, da se što bolje povežu glavne poslovne destinacije koje su ujedno i kapije ka najvećim svetskim poslovnim centrima i između kojih se nalaze neke od najbogatijih interkontinentalnih avionskih ruta.

Bojd ne veruje da će stečajni postupak koji je pokrenut uticati na strategiju aviokompanije da se usmeri ka profitabilnim poslovnim centrima, istovremeno smanjujući prisutnost na manjim tržištima, koja ne mogu da omoguće željeni profit.

Kapetan Hedlund, međutim, vidi jedan problem koji se nazire u mogućem smanjivanju broja zaposlenih. On ironično zaključuje da se "za putnike neće ništa promeniti, osim što će se ionako osrednja usluga dodatno pogoršati, imajući u vidu da će već dugo nezadovoljni radnici teško moći sa osmehom da obavljaju svoj posao."