Direktorat civilnog vazduhoplovstva pojačao je, tokom sezone letenja, kontrolu na sportskim aerodromima i ostalim letilištima, a od marta do početka jula, zbog nepoštovanja vazduhoplovnih procedura, suspendovano je sedam pilota.

"Povećan je broj inspekcija da bi se očuvali bezbednost i sigurnost letačkih aktivnosti i sankcionisali oni koji se ne pridržavaju vazduhoplovnih propisa, zbog čega su najveća pretnja ostalim učesnicima u sportskom letenju", rečeno je Tanjugu u Direktoratu.

"Od marta do jula ove godine, osim redovnih inspekcija, stručni timovi Direktorata civilnog vazduhoplovstva obavili su samo tokom vikenda više od 30 vanrednih, iznenadnih provera sportskih aerodroma i aero-klubova", kazala je portparolka Direktorata Katarina Andrić-Milosavljević.

Ona je navela da su kontrolisani ispravnost vazduhoplova i pilota prilikom aktivnosti i da je „zbog nepoštovanja vazduhoplovnih procedura suspendovano sedam pilota, kojima su naložene korektivne mere”.

"Pooštrene sankcije i učestala kontrola Direktorata urodili su plodom jer nema velikih nepravilnosti kod letenja, s kojeima su se naši inspektori susretali tokom prethodnih godina", zaključila je ona.

Katarina Andrić-Milosavljević je još jednom apelovala na sve pilote i ostale učesnike u sportskom vazduhoplovstvu da se strogo pridržavaju propisanih pravila. Po njenim rečima, imamo, po evropskim standardima, dobro uređen vazdušni prostor Srbije i sve uslove da on bude bezbedan i zato je neophodno da se svi pridržavaju tih pravila i zakonom propisanih mera.

Ona je navela i da će inspektori Direktorata civilnog vazduhoplovstva najstrože kazniti sve one koji se ogluše o zakon i ne pridržavaju se propisanih procedura u vazduhoplovnim aktivnostima, „koje su jedini garant za sigurno i bezbedno letenje”.

U civilnom vazduhoplovstvu Srbije od 2010. godine ukupno je evidentiran 21 udes raznih letelica u kojima je bilo poginulih i povređenih uprkos kontrolama klubova i sportskih aerodroma od nadležnih i insistiranju na poštovanju bezbednosnih standarda. Poslednji u nizu je, u junu, pogibija pilota paraglajedera B. M. (58), nedaleko od Niške banje tokom smotre „Liga Srbije u preletu”.

Tekst je objavljen u "Dnevniku", 24. 07. 2012.