Norveška aviokompanija Norwegian je juče najavila uspostavljanje 32 nove destinacije od letnjeg reda letenja u sezoni 2012. Nove linije će biti uvedene iz svih skandinavskih baza ove kompanije. 

Među novim linijama nalazi se i Kopenhagen-Beograd. Norwegian, koji već leti do Beograda iz Osla i Stokholma, namerava da od narednog leta uspostavi i redovnu liniju između glavnog grada Danske i Beograda. 

Nova linija će biti otvorena u sklopu širenja aktivnosti na aerodromu Kastrup u Kopenhagenu, za koji postoje planovi u norveškoj kompaniji da se razvije u njihov novi skandinavski hab, pored Osla i Stokholma. Pored redovnog leta ka Beogradu, Norwegian planira i linije iz Kopenhagena ka Bratislavi, Rigi i Šćećinu. Ove linije će biti redovne tokom cele godine, a planirane su i dve sezonske ka Burgasu i Marseju. Takođe će biti povećan broj letova ka Berlinu.

Broj leta Dani leta Polazak Dolazak
Kopenhagen – Beograd
DY 3300 pon, pet 10:00 12:10
Beograd – Kopenhagen
DY 3301 pon, pet 12:40 15:05

Nova linija Kopenhagen-Beograd počeće 04. maja 2012, a imaće dva nedeljna polaska: ponedeljkom i petkom.

Najniža cena aviokarte u jednom smeru iz Kopenhagena je 58, a iz Beograda 55 evra.

U ovu cenu ulazi prevoz i sve avio takse. Norwegian je lowcost aviokompanija koja posebno naplaćuje prevoz prtljaga (10 evra po torbi po pravcu) i hranu i piće u avionu. Više o kompaniji Norwegian Air Shuttle možete uskoro čitati na našoj posebnoj stranici.

Norwegian već održava dve linije ka Beogradu; jednu iz Osla (aerodrom Gardemoen) jednom nedeljno u zimskoj sezoni i dva puta nedeljno u letnjoj sezoni; i jednu iz Stokholma (aerodrom Arlanda) jednom nedeljno tokom cele godine.

Norwegian Air Shuttle, kako je puno ime aviokompanije, dobro posluje sa postojećim letovima iz Beograda. Tokom tek završene letnje sezone imao je oko 5000 putnika mesečno iz Beograda, a prema podacima kojima raspolažemo prosečan broj putnika po letu (računajući i dolaske i odlaske) iznosio je 138 u avionu koji ima 148 putničkih mesta.

Norwegian poseduje narudžbu od šest dreamliner-a, a u opciji su još četiri. Od naredne godine planira početak interkontinentalnog saobraćaja. Prve destinacije su Njujork i Bangkok.

Konkurenciju na novoj liniji Norwegian-u će praviti Jat Airways, a nedavno se sa ove linije povukla danska lowcost kompanija Cimber Sterling uz objašnjenje da se radi samo o suspenziji linije tokom zime. Međutim, Beograd još nije ubačen u planove Cimber Sterling-a za letnju sezonu i pitanje je da li će i biti, posebno nakon ulaska još jedne kompanije na ovu rutu. Veliku konkurenciju svima koji lete ka Kopenhagenu predstavlja i Wizz Air koji ima let do susednog švedskog grada Malmea.