Nova švedska aviokompanija Nordic Air Sweden pokreće prve četiri redovne linije iz Kopenhagena.

Prva linija koju će pokrenuti je od Kopenhagena do Umea u severnoj Švedskoj. Ova linija će biti održavana svakodnevno.

Nordic Air Sweden će iz glavnog grada Danske leteti i do Skoplja dva puta nedeljno i jednom nedeljno do Amana (Jordan) i Bejruta (Liban).

Letovi na najavljenim linijama treba da bude uspostavljeni od 28. februara 2013. Red letenja još uvek nije preciziran.

"Nordic Air Sweden je izabrao četiri uzbudljive destinacije. Leteće na sever Švedske u južnu Evropu i do Bliskog istoka, do gradova koji do sada nisu bili povezani sa Kopenhagenom", rekao je Wieth Christensen, direktor prodaje i linijskog razvoja aerodroma Kopenhagen.

Iako je švedska kompanija kao prvu svoju bazu Nordic Air Sweden je izabrala Kopenhagen, ali će u budućnosti ova kompanija raditi na povezivanju i sa drugim avioprevoznicima i aerodromima u Skandinaviji.

Nordic Air Sweden je nastala 2003. godine kao Nordic Airlink sa linijom od Lulea do Stokholma. Kasnije svoje aviooperacije prodaje Finnair-u obavljajući paralelno čarter saobraćaj. Promenjeno je ime kompanije u Nordic Airways, a kasnije kada u kompaniju investiraju bliskoistočni partneri u Air Sweden.

Od prošle godine kompanija menja ime u Nordic Air Sweden i deklariše se kao švedska aviokompanija za redovan i čarter saobraćaj. Centrala kompanije je u gradu Umeo na severu Švedske. Kompanija raspolaže sa dva Airbusova aviona A320 koji imaju kapacitet od 180 sedišta u jednoj ekonomskoj putnoj klasi.