Qatar Airways je 20. novembra 2012. počeo sa letovima između Dohe, glavnog grada Katara i Beograda.

Ova kompanija je počela sa tri leta nedeljno, a od 18. septembra 2013. uveden je i dodatni, četvrti let na ovoj liniji.

Qatar Airways je jedna od najboljih aviokompanija na svetu sa vrhunskom uslugom koju pruža putnicima i koja je više puta nagrađivana.

Natali Brodnik

Natali Brodnik je osoba koju dobro poznaju i za koju znaju svi koji se u Srbiji i regionu bave aviosaobraćajem i turizmom. Ona već sedamnaest godina radi za najveće svetske aviokompanije i pomaže im da se prilagode srpskom i regionalnom tržištu.


Natali Brodnik je osam godina bila na čelu predstavništva British Airwaysa za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju, nakon toga je kratko radila u Turkish Airlinesu, a po dolasku Qatar Airwaysa u Srbiju, Natali postaje njen komercijalni direktor za tržište Srbije, Bosne i Hercegovine i C. Gore.

U Beograd je došao nakon širenja svojih operacija na zemlje Istočne Evrope. Posle otvaranja redovnih letova ka Bukureštu, Sofiji, Budimpešti i Zagrebu, na red je došao i Beograd.

Ova linija je uspostavljena kao nastavak linije Doha – Ankara. U Beogradu je otvoreno i predstavništvo kompanije.

"Drago nam je što uvođenjem linije Beograd – Doha doprinosimo napretku srpske transportne mreže i razvoju turizma u Srbiji”, rekla je Natali Brodnik, komercijalni direktor aviokompanije Qatar Airways u Srbiji. "Beograd će takođe postati početna tačka na putovanju ka Dohi za putnike iz susednih zemalja", dodala je Brodnik.

Natali Brodnik je u razgovoru za Aviokarta.net govorila o prvoj godini rada nakon uspostavljanja direktne linije, o poziciji Qatar Airwaysa na našem tržištu, o planovima u narednom periodu kao i o kvalitetnim uslugama koje ova kompanija nudi i povoljnostima za putnike iz Srbije.

Kakvo biste sumirali utiske o radu linije Beograd – Doha koja slavi prvu godinu postojanja?

Zadovljni smo rezultatima koje ostvarujemo na tržištu Srbije. Bila je ovo dinamična godina sa dosta izazova, koje smo vrlo uspešno savladali. Nama je najvažnije što smo uspeli da prenesemo na tržište Srbije kvalitet vrhunske usluge po kojoj je kompanija poznata. Putnici su na to reagovali vrlo pozitivno.

Da podsetim da je Qatar Airways jedna od svega dve kompanije na svetu koje su ocenjene sa pet zvezdica za svoju uslugu u svim kabinama na dugolinijskim letovima, dve godine uzastopno bili smo proglašeni za najbolju kompaniju na svetu, a ove godine i za kompaniju sa najboljom uslugom na svetu u kabini Biznis klase. Nama je čast da ovako priznat kvalitet možemo da ponudimo putnicima koji započinju putovanje iz Beograda ka dalekim destinacijama.

Znamo da aviokompanije ne vole da iznose u javnost precizne brojeve o broju putnika na svojim letovima, ali da li biste mogli da napravite izuzetak zbog toga što se radi o sumiranju prve godine leta Doha – Beograd i da za naše čitaoce odgovorite na pitanje: koliko prosečno po letu ima putnika iz Beograda za Dohu i nazad.

Nije praksa kompanije da iznosi podatke o broju putnika na pojedinačnim letovima, ali vam mogu potvrditi da smo zadovoljni. Za kratko vreme smo privukli značajan broj putnika koji putuju ka Australiji, Dalekom istoku i Africi.

Vaš let je preko Ankare, zapravo ova linija je produžetak stare linije Doha – Ankara, s tim da Qatar nije dobio tzv. pravo pete vazduhoplovne slobode što bi vam omogućilo da prevozite putnike i na letovima između Ankare i Beograda, kao što je to npr. slučaj sa letom Doha – Budimpešta – Zagreb. Možete li nam reći ko nije dao petu slobodu: Turska ili Srbija? Zašto QR nije uzeo u obzir neku drugu kombinaciju gde bi možda bilo moguće dobiti ovu slobodu (npr. Doha – Beograd – Prag)

Pri odabiru destinacije vodi se dosta računa o komercijalnim efektima, a odabir destinacija do kojih ćemo leteti i kombinacija gradova preko kojih se leti zavisi od velikog broja složenih faktora.

Zadovoljni smo rezultatima koje postižemo letovima preko Ankare. Putnici su ih prihvatili bez problema, jer je zadržavanje u Ankari kratko, ne napušta se avion, program zabave je aktivan, posluženje pića ne prestaje… I sa tom kratkom pauzom mnoge naše veze do finalnih destinacija su atraktivne, a usluga je na visokom nivou, pa udobnost putnika nije kompromitovana.

U Beograd sleću sve tri velike bliskoistočne aviokompanije: Emirates je došao prvi, preko svoje kompanije Flydubai, potom je došao Qatar Airways i na kraju Etihad koji je svoje prisustvo na ovom tržištu ojačao preuzimanjem manjinskog udela u srpskoj nacionalnoj aviokompaniji. Da li je Srbija zaista tako primamljivo tržište na kome ima mesta za sve tri velike kompanije koje imaju veoma sličnu ponudu u pogledu destinacija i kvaliteta usluge?

Srbija je tržište sa veoma jakom konkurencijom, ali to je slučaj i velikog broja drugih tržišta u svetu. Konkurencija je vrlo pozitivna stvar jer vam ne dozvoljava da se opustite, stalno tražite nove načine da učinite više za putnike. Kao kompanija sa priznatim vrhunskim kvalitetom usluge svakako imamo svojih prednosti.

British Airways se povukao pre dve godine odavde, a nakon toga je Malev bankrotirao. Od tada više nemamo nijednu aviokompaniju iz oneworld alijanse, sve dok Qatar Airways nije postao njen član. Beograd je sada preko QR ponovo u mreži destinacija ove velike alijanse. Šta to znači za naše putnike i šta članstvo u alijansi generalno znači za vašu kompaniju?

Za putnike je to šansa da do svojih krajnjih destinacija pronađu najbolju kombinaciju između većeg broja prevozilaca. Qatar Airways leti do preko 130 destinacija u svetu, dok u okviru oneworld alijanse povezujemo oko 900 destinacija. Druga velika prednost je mogućnost sakupljanja milja i njihovog trošenja na većem broju prevozilaca. Treća je jedinstvena cena na većem broju kompanija koje su članice oneworld alijanse, u tim situacijama do sada smo prodavali odvojene karte. Stvar je u mogućnosti većeg izbora kvalitetnih kompanija na kojima ce putnici moći da putuju po pristupačnijim cenama i uslovima, ako svoje putovanje započnu Qatar Airwaysom iz Beograda.

A ponuda kompanija koje su članice oneworld alijanse je impresivna, govorimo o elitnim kompanijama kao što su British Airways, American Airlines, Qantas, Malaysia Airlines, Cathay Pacific…

Koje su komparativne prednosti Qatar Airwaysa na našem tržištu? Šta je to što možete da izdvojite kao nešto po čemu se vaša kompanija izdvaja.

Vrhunska usluga koju pružamo putnicima, u toku leta i na zemlji. Tome smo u potpunosti posvećeni. Od šireg sedišta, preko ponude hrane na letovima, izbora zabave u toku leta, do posebnog Premium terminala na našem aerodromu u Dohi. Kada se tome doda konkurentna cena, naš proizvod je kompletiran. Putnici dobijaju za novac koji su platili uslugu kakvu zamišljaju i očekuju od kompanije sa pet zvezdica.


Qatar Airways je godinama proglašavan za aviokompaniju sa najboljom uslugom tokom leta kako za putnike u ekonomskoj tako isto i za biznis i prvu klasu. Kako održavate visok standard usluga? Koje su to usluge tokom leta koje su omiljene i popularne kod putnika?

Maksimalno smo posvećeni poslu koji radimo. Mislim da je to zajedničko našem osoblju u bilo kojoj tački na svetu. Pristup putnicima je individualizovan do maksimuma, sedišta su prostranija, hrana na letovima je pripremana sa posebnom pažnjom, osoblje je nasmejano i spremno da pomogne u svakoj fazi putovanja. Obraća se dosta pažnje na detalje i putnici to primećuju.

Vaša biznis klasa je među najboljima na svetu, pa ipak imate cene koje su izrazito konkurentne posebno u odnosu na evropske i američke kompanije. Kako postižete taj balans? Koliko je vaša biznis klasa tražena? Da li ima interesovanja za ovu klasu među putnicima u Srbiji?

Destinacije do kojih poslovni putnici lete sa nama su na Delekom istoku, u Australiji i Africi. Letovi preko Dohe su u ovom slučaju znatno kraći od letova preko evropskih gradova. Biznis klasa je tražena jer su nam veze u kraju sveta koji pokrivamo veoma dobre. Povremeno imamo i promotivne akcije kojima omogućavamo putnicima da probaju Biznis klasu po znatno povoljnijim cenama, to ih ohrabri da nastave da lete sa nama. Privilege Club, naš program za lojalne putnike je atraktivan za ovu grupu putnika koji lako dolaze do beneficija koje njihova putovanja dodatno olakšavaju.

Srpskim državljanima za Katar treba viza. Kako se ona dobija i da li Qatar Airways posreduje u izdavanju viza?

Od 01. decembra nasi putnici mogu da se prijave za turističku vizu za Katar na nasem sajtu www.qr.rs .Proces je u potpunosti automatizovan. Imaju i opciju da prijavu podnesu u našoj kancelariji u Knez Mihajlovoj 30.

Putnici koji u Dohi ostaju samo u transferu, putuju odgovarajućom tarifnom klasom, a razmak između letova im je od 8-24h, imaju mogućnost da iskoriste prednosti naseg stop-over programa i da o trošku Qatar Airwaysa prenoće u Dohi, u ovakvim slučajevima nije potrebno vaditi vizu unapred već se ona obezbeđuje u okviru paketa.

Za tranzit kroz Dohu nije potrebna viza, ako putnik ne napušta aerodrom.

Koje su najpopularnije destinacije Qatar Airwaysa za putnike iz Srbije? Za koje gradove imate najviše putnika odavde?

Popularne su destinacije u Australiji, Tajlandu, Indoneziji, na Šri Lanki, a u zadnje vreme Malezija, Singapur, Honk Kong i druge destinacije u Kini. Voleli bismo da više putnika otkrije i Filipine, Mjanmar, Vijetnam i Kambodžu, destinacije koje su izuzetno interesantne, ali su još uvek redji izbor putnika iz Srbije.

Šta je to što Qatar Airways planira u narednih godinu dana u Srbiji? Postoje li planovi za promenu linije ka Beogradu u skorije vreme? Da li će biti dodatnih letova, promene vremena poletanja ili razdvajanja linije od Ankare?

Na nivou kompanije očekuje nas isporuka luksuzne varijante aviona A380 , što će značajno povećati kapacitete ka dalekim destinacijama i pružiti mogućnost otvaranja novih destinacija. Planira se i puštanje u rad našeg novog aerodromskog kompleksa u Dohi, Hamad International Airport, koji je vrhunski spoj lepog i funkcionalnog aerodromskog prostora. O promenama na letovima iz Beograda je rano pričati, stalno preispitujemo poslovanje i na osnovu toga menjamo ponudu, to je neprekidan proces.