Na avio-letovima između Nemačke i Srbije biće angažovani naoružani čuvari koji će brinuti o bezbednosti putnika, saopštili su ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić i parlamentarni državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Nemačke Ole Šreder, prenose beogradski mediji.

Oni su, posle potpisivanja zajedničke izjave o tome, rekli novinarima da će naoružani čuvari doprineti većoj bezbednosti u civilnom vazduhoplovstvu. Šreder je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Dačićem, kazao da na letovima između dve države već postroje čuvari koji ne nose oružje.

Prema njegovim rečima, potrebno je dogovoriti još stvari kako bi se definisalo kako će se nemački predstavnici ponašati s oružjem, odnosno gde će ga ostavljati i kako će ga potom preuzimati.

Dačić je objasnio da potpisivanje današnje izjave znači da će na avio-letovima između dve države pripadnici ministarstava unutrašnjih poslova Srbije i Nemačke moći da nose oružje.

On je istakao da je Nemačka jedna od prvih država s kojom je potpisana izjava o tim aktivnostima, podsetivši da je inicijativa o tome pokrenuta još pre nego što je postao ministar.

Dačić i Šreder su potpisali i Protokol između vlada Srbije i Nemačke "o sprovođenju Sporazuma između Evropske zajednice i Republike Srbije o readmisiji lica koje nezakonito borave" na području Nemačke.

Zvaničnici dve države potpisali su i Sporazum o donaciji Saveznog MUP-a Nemačke kolegama iz Srbije u vidu opreme, vredne 45.000 evra za potrebe srpske granične policije.