Nakon istraživanja o iskustvima putnika na aerodromima širom sveta, u organizaciji Amadeusa završen je i izveštaj o tome šta se suštinski može učiniti da bi putnici ubuduće glatko i bez problema, završavali sve procedure na zemlji, vezane za svoj let.

zveštaj pod nazivom ‘Navigating the Airport of Tomorrow’ u kojem su detaljno razrađene novine koje putnicima mogu pomoći, ponavlja se jedan jedini lajtmotiv – najsavremenija tehnologija i u ovoj oblasti odigraće presudnu ulogu.

Analiza postojećeg stanja pokazuje da je čak 34 posto putnika imalo problema sa prtljagom na svojim poslednjim putovanjima, a njih 18 posto iskusilo je kašnjenje ili čak otkaz leta. Anketiranje putnika pokazalo je da su putnici veoma nezadovoljni dugim čekanjem na predavanje prtljaga i žele da se poboljša upravljanje nepredviđenim situacijama. Izraženi su zahtevi za boljim informisanjem i self service-om.

Da bi se ova pitanja rešila, podvlači se u izveštaju, svi učesnici u opsluživanju putnika na aerodromu moraju, pre svega, biti međusobno povezani odgovarajućim tehnološkim rešenjima Ova rešenja obuhvataju: One-touch check-in i praćenje odvijanja procesa (tracking). Uvođenje “Near field communication (NFC) “ tehnologije omogućiće da se preko smart phone-a i tablet kompjutera obavlja one-touch check-in.

Ako bi aerodromi postavili NFC senzore po celom aerodromu, to bi maksimalno olakšalo ne samo čekiranje putnika nego bi i aviokompanije mogle bez problema da lociraju svoje putnike na aerodromu i tako povećaju efikasnost.

Trajni tagovi na prtljagu, Radio Frequency Identification (RFID), kao nova tehnologija, uvode se jer prepoznaju detalje iz putnikovog frequent flyer profila i tako omogućavaju da putnik prati svoj prtljag kroz aerodrom, na letu i na odredištu. Ova novina će svakako mnogo doprineti smanjenju broja nepredviđenih situacija i, s obzirom na dosadašnja negativna iskustva sa prtljagom, biti od neprocenjivog značaja za podizanje kvaliteta usluga.

Uvođenje mobilnih aerodromskih službenika sa tablet kompjuterima doprineće da se pomogne putnicima kojima je potrebna informacija ili da se olakša check-in proces u špicevima. Za sve ovo Amadeus razvija i poseban paket softvera nove generacije- Altéa Departure Control –  Customer Management kojim će se omogućiti automatizacija postupaka koliko god je to moguće. Ovaj softver omogućuje avioprevoziocima da stopostotno podrže self-service check-in i da u velikoj meri poboljšaju iskustva putnika u aerodromskim procedurama.

Tekst je objavljen u Amadeus Magazinu, decembar 2012, (c) Amadeus