Sa Jovankom Broz umrla je i Jugoslavija. Tako su objavile neke novine prenoseći izjavu nekog analitičara.

Na dan kad je sahranjena Titova udovica, sahranjen je još jedan simbol Jugoslavije – Jat, Jugoslovenski aerotransport.

Jovanka Broz je bila naša prva dama, Jat je bio naš prvi prozor u svet. Jovanka je bila nezamenjiva, Jat je zamenila Er Srbija.

Autor teksta: Miša Brkić

Miomir Miša Brkić (1952), novinar brojnih domaćih medija. Bavi se ekonomskim temama i piše za mnoge domaće medije. Jedan je od istaživača-analitičara međunarodne neprofitne organizacije Global Integrity, koja se bavi istraživanjem ovog društvenog fenomena.


Jedan od osnivača Naše Borbe, uređivao Ekonomist Magazine i nedeljnik Vreme, kao i ekonomske rubrike u Politici, Borbi i Glasu Janovsti. Dopisnik Glasa Amerike. Piše za Novi Magazin, Peščanik, Večernje Novosti. Član upravnog odbora Fonda za otvoreno društvo i član i potpredsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije.
 

Za Jovankom je plakala Srbija, za Jatom niko nije pustio suzu.

Na njegovim ruševinama nastala je moćna kompanija, od prvog dana postojanja dika i ponos Srbije i svih njenih građana.

Jat, bog da mu dušu prosti, jeste bio naopak poslednjih godina, toliko nam je muke naneo i novca pojeo da smo jedva čekali da ga upokojimo.

Sad i kad je mrtav, ostaje izvesna bojazan da bi mogao još neko vreme da sedi na grbači poreskih obveznika.

Ovih dana je bilo ”dežurnih mrzitelja Srbije” i želje da se kvari slavlje formiranja i početka rada nove srpske aviokompanije sa uglednim i moćnim Etihadom.

Bez namere pridruživanja takvim remetilačkim faktorima, a i da bi sačuvali najlepše uspomene na tek preminuli Jat, predstavnici države i menadžmenta upokojene firme trebalo bi ipak da odgovore poreskim obveznicima na neka pitanja vezana za poslovanje Jata u poslednjim danima njegovog života.

Na primer:

 • da li je osoba zadužena za međunarodne ugovore u Jatu smenjena nekoliko dana pre gašenja firme zato što je odbila da potpiše ugovor kojim Jat iznajmljuje avione za kompaniju Er Srbija?
   
 • da li Jat treba da plati oko 800.000 evra troškova boravka grupe stručnjaka iz Etihada koji od juna meseca sede u hotelu Hajat ili te troškove plaća neko drugi?
   
 • da li je Jat platio novu (zaista odličnog kvaliteta) radnu odeću osoblja Er Srbije ili je te troškove platio neko drugi?
   
 • da li je Jat platio 300.000 evra (zaista izvanredno) unutrašnje uređenje prvog aviona Er Srbije koje je urađeno u Lufthanzi ili je te troškove preuzeo da plati neko drugi?
   
 • da li je Jat platio školovanje osoblja Er Srbije koje je obavljeno u Etihadu ili su ti trokovi pali na teret nekog drugog privrednog subjekta?
   
 • da li će svi ovi troškovi, ukoliko su stavljeni na teret Jata, povećati gubitak te kompanije za ovu godinu i šta ako Jat na kraju ove godine bude imao, na primer, gubitak od 80 miliona evra mada je planirani gubitak bio 20 miliona evra?
   
 • da li će taj gubitak morati da pokrije država Srbija iz budžeta, jer je njen partner Etihad pri potpisivanju ugovora o osnivanju Er Srbije izjavio da su dugovi i socijalni program obaveza države Srbije?

Ova pitanja nikako nisu postavljena da bi podmetala klipove pod točkove nove aviokompanije na njenom putu u svetlu budućnost i zasenila njen najavljeni uspeh. Naprotiv, čisti računi treba da omoguće novoj kompaniji da se vine u nebo bez tegova prošlosti.

Poreski obveznici u Srbiji, baš kao i njeni zvaničnici, imaju pravo da se raduju novim uspesima svoje države i srpske privrede.
Ta opijenost, međutim, ne sme da se iskoristi za operacija na otvorenom novčaniku građana Srbije kako bi tim novcem Jugoslovenski aerotransport platio (možda preskupu) sopstvenu sahranu.

Tekst je objavljen na sajtu Peščanika, 29. oktobra 2013. godine i prenet je u celosti, bez ikakvih ispravki u okviru rubrike "Drugi pišu"