Kada je o daljem razvoju niškog Aerodroma reč, Grad razmišlja i o osnivanju sopstvene avio komapnije, naglasio je gradonačelnik Niša Zoran Perišić.

Kako je istakao prvi čovek Niša, mnogo toga zavisi od predstojećeg restruktuiranja JAT-a, ali i gradonačelnik i direktor Aerodroma Dragan Bugarinović se slažu da je neophodno da jedan avion bude konstantno u Nišu.

Perišić kaže da se razmatra nekoliko ideja. Jedna od njih je da avion JAT-a bude na niškom Aerodromu, a druga je najam aviona i otvaranje gradske avio kompanije.

"Ta kompanija bi sa nekih 120 do 150 sati letenja mesečno mogla da napravi rentabilnost kroz prodaju karata i da vrlo verovatno nakon dva do tri meseca posluje pozitivno. Ne da joj ne trebaju subvencije, nego da zarađuje", rekao je Perišić.

On dodaje da su studije izvodljivosti pokazale da postoji intersovanje putnika za veliki broj evropskih destinacija.

"Pre svega prema Beču i Cirihu, kao i prema Frankfurtu zbog konekcija, prema Parizu zbog dijaspore iz severnog dela Srbije, uz postojeće destinacije kao što su Tivat i Podgorica – zaključio je gradonačelnik Niša.

Iako Perišić smatra da ove destinacije “mogu dati život novoformiranoj avio kompaniji”, kaže da se Grad neće zaleteti.

Kako je naglasio, sagledaće se svi ekonomski aspekti i tek onda će se donostiti konačne odluke. Projekat koji će doneti “bacanje para kroz prozor”, kako kaže Perišić, neće biti podržan.

Autor teksta: Aleksandar Stankov, Južne vesti, Niš
Tekst je objavljen 29. oktobra 2012. na sajtu: www.juznevesti.com