Flydubai, niskotarifna aviokompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata počela je da leti na liniji Dubai-Beograd-Dubai 11. novembra 2011. godine.

Direktan let između dva grada, novi i udobni avioni i zabava tokom leta visokog kvaliteta, kao i povoljne cene karata i dodatnih usluga, uticali su na porast popularnosti nove linije.

Uprkos brojnim nagađanjima u javnosti, nova linija beleži dobre rezultate, a broj putnika raste iz dana u dan. Linija je za samo dva meseca postigla stabilnost i pokazala svoj potencijal. što je i bio razlog da se preko leta uvedu i novi letovi. Generalnom direktoru Flydubaija, Gait Al Gaitu (Gaith Al Gaith) postavili smo pitanja u vezi sa novom linijom. 

Da li je Flydubai zadovoljan dosadašnjim rezultatima, prvenstveno brojem putnika?

Flydubai je prva lowcost aviokompanija u Dubaiju, koja od 2011. godine  posluje i na tržištu Srbije, nudeći putnicima najpristupačnije cene karata za 50 destinacija. Kada govorimo o rezultatima koje smo postigli od dolaska na tržište Srbije i uspostavljanja letova između Beograda i Dubaija krajem prethodne godine, smatramo ih veoma uspešnim. Broj putnika koje prevozimo na ovoj liniji svakodnevno raste, a očekujemo da će u budućnosti biti sve više ljudi koji će želeti da posete Dubai, kao i druge gradove u koje naša avio-kompanija leti u okviru svoje mreže.

Da li je linija profitabilna?

Pri pokretanju svake nove linije, Flydubai ulaže velika sredstva, ali se takođe vrše i ozbiljne poslovne analize kako bismo bili sigurni u uspešnost samih poduhvata. Naravno, potrebno je da prođe određeni vremenski period pre nego što se uložena sredstva nadoknade, ali u ovom trenutku sa sigurnošću mogu da kažem da su naša predviđanja u vezi sa Beogradom kao destinacijom bila tačna.

Postoji li rizik povlačenja aviokompanije ili sa druge strane, mogućnost povećanja broja letova?

Početni rezultati na liniji Beograd-Dubai veoma su pozitivni i ohrabrujući, a o našim daljim planovima najbolje govori činjenica da ćemo tokom letnje turističke sezone uvesti još letova na ovoj relaciji.

Kakvi su vam budući planovi, posebno u pogledu letnjeg rasporeda letenja?

Flydubai ima dva rasporeda letenja godišnje, dok se frekventnost letova određuje prema trendovima putovanja.

Letnji raspored letenja kreće od 26. marta, a u planu imamo da ponudu za liniju Beograd-Dubai upotpunimo dodatnim letovima tokom letnjeg perioda, kako bismo odgovorili na pojačano interesovanje za ovu destinaciju koje beležimo tokom sezone godišnjih odmora.

Da li putnici Flydubai-ja češće koriste Dubai kao tranzitnu ili krajnju destinaciju?

Prema podacima kojima Flydubai raspolaže, većina putnika koji su do sada leteli iz Beograda išli su upravo u Dubai. Glavna turistička sezona u Ujedinjenim Arapskim Emiratima traje od oktobra do marta zahvaljujući izuzetno povoljnim kimatskim uslovima, pa tako privlačimo veliki broj turista iz celog sveta. Međutim, sa porastom temperature tokom letnje sezone, putnici koriste Dubai kao tranzitnu stanicu ka Kolombu na Šri Lanci kao veoma popularnoj destinaciji. flydubai ima veliki broj povezanih destinacija, a takođe očekujemo da će sve veći broj putnika iz Srbije leteti za Dubai i potom nastavi put nekim od avioprevoznika za duge letove.

Da li ste zadovoljni saradnjom sa domaćim tur-operaterima?

Naša saradnja sa partnerima u Srbiji mora biti na zadovoljavajućem nivou, pre svega kako bismo bili u mogućnosti da pružimo kvalitetnu uslugu za putnike i tako budemo sigurni da će uživati leteći sa Flydubaijem. Tur-operateri su izuzetno važni za našu aviokompaniju i od velike su pomoći da prodaja karata poraste, ali isto tako i da što više putnika poželi da posete Dubai. 

Po vašem mišljenju, postoji li mogućnost da Dubai za srpske turiste postane popularan kao Egipat?

Dubai je već popularna turistička destinacija za turiste iz Srbije, a tokom prošle godine zabeleženo je još veće interesovanje. Naša turistička ponuda izuzetno je bogata, pa se tako posetioci mogu smestiti u hotelima sa pet zvezdica, uživati na beskrajno dugim plažama ili npr. posetiti neke od najvećih tržnih centara na svetu.

Međutim, ukoliko je neko zainteresovan za nešto malo više od sunca i šopinga, Ujedinjeni Arapski Emirati nude mogućnost uživanja u nekim od modernih čuda sveta, kao što su Burdž Kalifa – najviša zgrada na svetu i ostrvo Palm Džumeira. Takođe, uvek bih preporučio da se poseti zaliv Dubai Krik, kao i tradicionalni Dubai. Kada turisti iz Srbije budu uvideli koliko toga Ujedinjeni Arapski Emirati nude, uveren sam da će mnogi od njih poželeti da posete našu prelepu zemlju.