Crnogorska nacionalna aviokompanija osnovana je 1992. godine ali je tek 2000. postala članica IATA-e i počela da obavlja redovan saobraćaj prvim avionom u floti Fokerom 100. Tokom postojanja SR Jugoslavije Montenegro Airlines je obavljala redovan saobraćaj iz Podgorice, Beograda i Niša.

Odvajanjem Crne Gore, Srbija za ovu kompaniju postaje inostrano tržište pa se i ukidaju linije ka trećim zemljama a ostaju samo one na ruti Beograd-Crna Gora gde dosta dugo ostvaruje izuzetne rezultate.

Montenegro Airlines je od 2010. uspostavio i redovan saobraćaj iz Niša ka Podgorici, a niškim putnicima je ponudio povoljne konekcije ka daljim destinacijama u Evropi.

S obzirom da je Beograd jedna od najvažnijih destinacija Montenegro Airlines-a, ovde je otvoreno zasebno preduzeće Montenegro Airlines d.o.o. koje posluje kao zvanično predstavništvo crnogorskog avioprevoznika. Direktor beogradskog preduzeća je dr Žarko Đurović, uvaženi turistički radnik sa višegodišnjim iskustvom u aviosaobraćaju.

Gospodin Đurović je prošle godine odbranio doktorsku disertaciju pod nazivom "Pravci razvoja vazdušnog saobraćaja i turizma u zemljama Zapadnog Balkana" na Univerzitetu Singidunum u Beogradu. Dr Đurović je član upravnog odbora Udruženja turističkih agencija Srbije (YUTA) i član upravnog odbora Udruženja hotelijera i restoratera Srbije (HORES).

Zamolili smo gospodina Đurovića kao vrsnog poznavaoca prilika u aviosaobraćaju na našim prostorima da odgovori na neka aktuelna pitanja.

Aviokarta.net / Nedavno je Beograd pominjan kao strateška destinacija za crnogorsku aviokompaniju, a poznato je i da je ruta Beograd – Crna Gora jedna od najprometnijih u Evropi sa blizu pola miliona putnika godišnje. Kakvi su rezultati Montenegro Airlines-a na ovoj ruti?

To je jedna dobra ruta. Velika je fluktuacija ljudi između Crne Gore i Beograda što se i vidi po broju letova. Svaki dan imamo pet-šest letova, a leti i veći broj u zavisnosti od potreba i broja turista. Popunjenost na tim linijama je velika i kreće se preko 90% što nam daje neki optimizam. To su najbolje linije Montenegro Airlines-a.

Aviokarta.net / Da li je moguće uspostaviti neku vrstu "shuttle" saobraćaja sa non-stop polascima? Da li bi to moglo biti isplativo?

To je na neki način već na snazi. Ako mi letimo pet do šest letova i Jat skoro isto toliko onda je ta ruta praktično pokrivena celodnevnim letovima. Crna Gora je izrazita aviodestinacija pa je normalno da bi non-stop letovi bili isplativi i to bi mogle da održavaju dve postojeće kompanije: Montenegro Airlines i Jat Airways.

Aviokarta.net / Šta mislite o inicijativi direkora Kontrole letenja Srbije i Crne Gore Nikole Stankova da bi cene na beogradsko-crnogorskoj ruti mogle da budu niže i do 50%?

Ta inicijativa koja je potekla od direktora Kontrole letenja i koju smo mi kao kompanija podržali je nešto što raduje i nas i putnike. Još samo da se to i sprovede u delo. Kroz našu cenu karte vidi se da su izuzetno veliki razni dodaci koji se daju za kontrolu letenja i aerodromima. Dodatne takse su velike dok je onaj deo koji se odnosi samo na prevoz isti godinama i on se nije menjao.

Ideju da se smanje ti dodatni troškovi da bi karta bila jeftinija i pokretljivost putnika veća mi u potpunosti podržavamo. To je jedna korisna i dobra ideja jer sa većim brojem putnika kompanije će da zarade ono što bi teže zaradile sa visokim cenama aviokarata.

Treba imati u vidu i ekonomsku krizu koja strašno opterećuje ljude. Veoma je teško da neko izdvoji 170-180 evra za avionsku kartu kada je prosečna zarada u Srbiji oko 360-370 evra. Ako u Kontroli letenja budu istrajni na tome i dođe do realizacije to će biti u korist putnika pre svih ali i aviokompanija.

Aviokarta.net / Rekli ste da su takse visoke, ali treba reći da je jedna od najvećih dodatnih stavki u cenama aviokarata kako vaših tako i Jatovih YQ taksa odnosno doplata za gorivo. Nije li to zapravo doplata koja ide aviokompanijama? To nema veze sa aerodromima ili sa kontrolom letenja.

Ako bi se išlo prema realizaciji tog korisnog predloga da se snize cene karata, onda bi se svakako radila detaljna analiza strukture cena kojom bi bila obuhvaćena i ta doplata. Svakako da postoji mogućnost da se ona snizi. Ukoliko bi sve ono što ulazi u cenu karte bilo povoljnije i karta bi bila jeftinija. Trenutno su dosta visoke aerodromske takse. Tu mislim i na putnički servis ali i na nadoknade za aviokompanije. Međutim i gorivo je veoma skupo. Čak iako je malo pala cena goriva u poslednje vreme, mi u Srbiji i Crnoj Gori plaćamo veoma skupo gorivo. Postoji način da gorivo bude jeftinije kod nas samo moramo svi da se udružimo i da pronađemo taj način.

Aviokarta.net / Da li ste zadovoljni linijom Niš-Podgorica? Koji su njeni rezultati?

U nameri da Niš i niški region približi evropskim destinacijama Grad Niš je inicirao pokretanje ove linije, kako bi putnici iz ovog grada mogli letovima preko Podgorice da putuju do drugih evropskih destinacija. Linija Niš – Podgorica je jedna linija koja ne bi mogla da opstane kao samostalna linija jer nema taj potreban broj putnika koji bi bio dovoljan da linija funkcioniše i da radi.

Međutim uz istu cenu aviokarte kao do Podgorice Nišlije mogu da lete i do svih naših destinacija: Londona, Pariza, Rima, Frankfurta, Ciriha i Moskve (mapa desno)

To je veoma povoljno, posebno za jedan grad i region koji je veliki i koji bez aviosaobraćaja ne može da se približi Evropi i evropskom tržištu kao ni da računa na veće investicije. Grad Niš je pažljivo razmotrio svoje potrebe i oni su videli interes u otvaranju ove linije koja je svakako doprinela razvoju grada.

Aviokarta.net / Kakva je popunjenost na tim letovima i da li su oni isplativi?

Popunjenost nije visoka i kreće se nešto ispod 50% putničkih kapaciteta. Ipak očekujemo da će se ova linija nastaviti i da će na njoj biti sve veći broj putnika.

Aviokarta.net / Da li Montenegro Airlines može da uspostavlja direktni saobraćaj iz Srbije ka trećim zemljama? Ako može, za koje bi destinacije MGX bio zainteresovan?

Takozvani Open Sky sporazum o otvorenom nebu definiše način na koji zemlje u Evropskoj uniji mogu da lete. Mi koji nismo u EU iako smo potpisnici sporazuma i dalje teže dobijamo dozvole od pojedinih evropskih vlasti za letove.

Nama je srpski Direktorat civilnog vazduhoplovstva dozvolio da letimo direktno iz Niša za Cirih, ali švajcarske vlasti nam nisu dozvolile. Švajcarska je isto kao i Srbija i Crna Gora potpisnica Sporazuma o otvorenom nebu, ali kako nije član Evropske unije može da fleksibilno primenjuje ovaj sporazum sve dok on ne bude ratifikovan od svih članica potpisnica.

Montenegro Airlines je zainteresovan da leti do više velikih gradova u Zapadnoj Evropi iz Niša ili Beograda. To bi mogli da budu na prvom mestu letovi prema Cirihu i Frankfurtu. Najviše bi nam odgovaralo da možemo da letimo iz Niša direktno za Cirih. Nadamo se da ćemo dobiti dozvolu za taj let. Iz Beograda bismo mogli da letimo i do nekih destinacija u saradnji sa Jatom.

Aviokarta.net / Kako bi moglo uskladiti mreže linija Jata i Montenegro Airlines-a? Šta mislite o ideji saradnje aviokompanija iz bivše Jugoslavije?

Montenegro Airlines i Jat Airways su upućeni jedni na druge. Imamo saradnju koja može da bude mnogo bolja. Naša inicijativa da se objedine kompanije iz bivše Jugoslavije je jedna dobra ideja koju treba podržati. Mi smo kao kompanija tu ideju podržali. Smatramo da bi se tako izbeglo preplitanje na pojedinim linijama, dogovorili bismo se oko cena karata, a imali bismo i prednost kod nabavke goriva zbog veće količine. To bi bila jedna mala alijansa koja bi dala rezultate. Bez te alijanse sve su kompanije ranjive i lak plen za neke druge aviokompanije koje bi se pojavile na ovom tržištu. Te mini alijanse u svetu danas postoje i one su dale sasvim dobre rezultate.

Aviokarta.net / Kako izgleda tranzit preko Crne Gore za putnike iz Beograda i Niša? Da li su putnici u Srbiji dovoljno upoznati sa mogućnošću putovanja na ovaj način?

To je zaista dobar način prevoza. Najviše se odnosi na putnike iz Niša, ali sve više i iz Beograda. Sa našom kompanijom tokom čitave godine putnici mogu da idu za Podgoricu ili Tivat i dalje do svih naših evropskih destinacija sa presedanjem koje je najčešće do pola sata, a najviše sat vremena. Oni ne izlaze se aerodroma, već se samo upute na drugi avion.

Putnici koji su putovali na ovaj način imaju veoma dobro iskustvo i imamo sve pohvale za ovaj transfer. Pre svega zato što su povoljne cene karata. One su konkurentne sa drugim kompanijama. Na razvoju transfera ćemo raditi i ubuduće.

………………………………………

Fotografija levo: Aerodrom Podgorica, 
(c) EX YU Aviation

Putnik polazi iz Niša ili Beograda ujutro i čim sleti u Podgoricu on odmah bude upućen u drugi avion koji već čeka tu na susednoj platformi. Ne postoje nikakve dodatne kontrole i pregledi. Nema transfernih taksi, nema dodatne prijave za let (čekiranja). 

Putnik se u Beogradu ili Nišu čekira do krajnje destinacije i odmah dobija dva kupona za ukrcavanje tako da u Crnoj Gori nema dodatnog transfernog čekiranja. Prtljag se takođe predaje odmah na polaznom aerodromu do krajnje destinacije tako da putnik ne razmišlja o njemu.

Aviokarta.net / Da li ima putnika koji na ovaj način putuju?

Postoji pozitivan trend. Još nismo u potpunosti zadovoljni i zato je naša kampanja kojom želimo da promovišemo transferno putovanje stalna. Iako već sada značajan broj putnika putuje na taj način očekujemo da ih bude još više.

Aviokarta.net / Šta je to novo što bi putnici mogli da očekuju u narednom periodu? Nove linije, nove usluge, novi avioni…?

U ovo teško vreme ekonomske krize mi smo ušli u modernizaciju flote. Imamo tri nova aviona, a i dalje ćemo nabavljati avione Embraer 195, koji su danas lideru u srednjelinijskom aviosaobraćaju. Takvi avioni značajno doprinose razvoju aviokompanija.

Kriza se veoma oseća u Evropi. Saobraćaj između Srbije i Crne Gore koji mi smatramo domaćim je veoma dobar ali na drugim linijam se oseća kriza. Zbog toga mi pripremamo brojne promotivne kampanje u narednom periodu. Mada na našim letovima uvek ima najjeftinijih karata. Putnicima takođe dajemo brojne popuste: za decu, omladinu, novinare…

Posebno treba istaći kompanijske ugovore. Mnoge velike firme koje imaju potrebu za češćim letovima sa nama sklapaju direktne ugovore kojima im omogućavamo jeftinije karte, bolje uslove plaćanja ili kreditiranje. Ovakav način saradnje je dosta rasprostranjen, a mi ga sprovodimo i preko agencija koje prodaju aviokarte za naše zajedničke klijente. Izuzetno cenimo njihov rad i ne bismo želeli da im na bilo koji način oduzmemo stalne klijente.

U Montenegro Airlinesu-u stalno pratimo novosti u aviosaobraćaju i razvoj brojnih inovativnih usluga. Sa razvojem automatizovanih procedura i mi će biti u prilici da ih primenimo i ponudimo našim putnicima. Njihova primena dosta zavisi i od broja putnika i od tehničkih mogućnosti aerodroma. Kod nas postoje ideje, ali će i realizacija doći veoma brzo kada se steknu uslovi. Svakako planiramo da uvedemo razne vidove čekiranja (prijave za let), a do sada smo radili dosta na razvoju online plaćanja i tu smo postigli dobre rezultate. Sve veći broj naših putnika koristi kupovinu preko interneta.