Nedavno je u susednoj Makedoniji osnovana nova aviokompanija pod imenom „Mat Airways“. Osnivači su preduzeća iz Srbije: Metropolitan Investment Group i Kon Tiki Travel. Osnivanje Mat Airways-a je dugo čekalo na promenu makedonskog zakona koji nije omogućavao stranim firmama da budu vlasnici aviokompanije u Makedoniji, rekao nam je Darko Milačić, predstavnik investitora u ovom poslu. Par dana pre prvog leta ove kompanije iz Beograda smo razgovarali smo sa gospodinom Milačićem o novoj aviokompaniji u regiji, o njenom identitetu i planovima.

Aviokarta.net: Zašto Mat Airways?

MAT- Macedonian Airlines je jedini brend u aviosaobraćaju u Makedoniji koji je trajao od „devedesetih“ pa do prošle godine. Ovaj brend je imao dobru reputaciju i dovoljno je prepoznatljiv i to je razlog zašto smo izabrali slično ime: Mat Airways. Uostalom jedan deo naših zaposlenih dolazi iz te stare kompanije: piloti, stjuardese. Sa bivšom makedonskom aviokompanijom nemamo apsolutno nikakve veze osim sličnosti u imenu. Oni su bili Macedonian Airlines – MAT a mi smo Mat Airways i pri tom imamo potpuno drugačiji korporativni identitet.

Aviokarta.net: Osim repa aviona koji je ostao isti kao i kod bivše kompanije?

Na repu je makedonska zastava što smo želeli da zadržimo. S obzirom da je farbanje repa komplikovano, eventualne promene repa koji bi bio u skladu sa našim identitetom ostavili smo za neko drugo vreme.

Aviokarta.netNa avionu se nalazi i natpis „Kon Tiki Sky“?

Naš strateški partner u celom poslu je Kon Tiki koji je prepoznatljiv brend i u Srbiji i u Makedoniji. Mi već obavljamo čarter letove za Kon Tiki iz Beograda a trenutno se pripremaju programi za makedonske putnike sa polascima iz Skoplja koji bi trebalo da startuju od avgusta.

Aviokarta.net: Kako ste nabavili avion?

Na aukciji koja je održana 5. novembra 2009. bili smo prvorangirani ponuđač za avion Boeing 737-500 bivše makedonske aviokompanije. Aukciju je organizovalo poznato preduzeće koje se bavi lizingom aviona: PK Air Finance koje je član GE Capital-a. Kompletan iznos za najam aviona smo uplatili iz sopstvenih sredstava 25. novembra 2009.

Aviokarta.net: S obzirom da imate slično ime, njihov bivši avion i makedonske boje na repu da li nameravate da postanete nova makedonska nacionalna aviokompanija? Kako biste stekli taj status s obzirom da planirate čarter saobraćaj?

Ne pretendujemo da budemo nacionalna aviokompanija. Mi smo trenutno čarter kompanija. Dobili smo dozvolu za letenje samo za ad-hoc čarter saobraćaj. Eventualno možemo da imamo redovne čarter linije. Naša namera je da u narednih godinu dana razvijamo taj čarter saobraćaj, međutim ne isključujemo mogućnost da se u nekom trenutku pojavimo i sa redovnim linijama što je apsolutno naše legitimno pravo.

Aviokarta.net: Da li je Mat Airways član IATA-e?

Proces pristupanja IATA-i je duži. Mi smo trenutno u fazi pripreme dokumentacije u vezi sa dobijanjem statusa članice IATA-e. U periodu od 3 do 5 meseci očekujemo da budemo primljeni u ovu organizaciju. Još ne znam koji ćemo dvoslovni kod dobiti.

Aviokarta.net: Koje će oznake nositi letovi?

Mi u ovom trenutku kao kompanija koja leti iz Srbije letimo pod Aviogenexom. Mi smo sa ovom kompanijom sklopili ugovor o zakupu našeg aviona i praktično naš avion će se koristi pod Aviogenex-ovim kodom u Srbiji (AGX).

Aviokarta.net: Postoje informacije da planirate preuzimanje Aviogenex-a?

Aviogenex je nama strateški veoma interesantna kompanija s obzirom da imamo veliku turističku agenciju u našem sistemu (Kon Tiki), čijih 95% putnika koristi avionski prevoz. Ono što se meni veoma sviđa kod Aviogenexa je što je to jedan veoma profesionalnan tim ljudi koji već sada odlično obavlja svoj posao. Naša ozbiljna profesionalna namera je da budemo kupac Aviogenex-a. Da li će se to i desiti ne zavisi od nas, ali ne radimo ništa iza leđa nikome, samo očekujemo brz odgovor. Mi hoćemo da napravimo aviokompaniju i u Srbiji, smatramo da je to neophodno i ukoliko ne dobijemo neki brz odgovor od države mi ćemo krenuti u formiranje samostalne aviokompanije ovde. To je jedna prirodna vertikalna integracija naših poslovnih procesa. Namera nam je da se poziciniramo na srpsko tržište preko Aviogenexa i da sutra budemo njegovi vlasnici. Mi već ozbiljno radimo sa Aviogenex-om. Sa njima smo planirali preko 1500 sati čarter letova ovog leta. Ako bismo preuzeli Aviogenex ojačali bismo flotu. Naše finansijske mogućnosti nam to omogućavaju. Svakako bismo koristili oba aviona i Aviogenexov Boeing 727 i naš Boeing 737-500. Imali bismo dve dozvole za letove (AOC-a), makedonsku (Mat Airways) i srpsku (Aviogenex) i mogli bismo da kombinujemo i avione i dozvole.

Aviokarta.net: Kako biste dalje razvijali flotu?

Ne razmišljamo o avionima nove generacije pošto su oni trenutno neisplativi na ovim prostorima. Planirali smo da do kraja godine uzmemo u najam još jedan avion. To bi najverovatnije bio Boeing 737-300 koji je veoma pogodan model za naše tržište a i trenutno ga je veoma lako nabaviti. Ipak, razvoj flote, prvenstveno zavisi od ishoda pregovora oko preuzimanja Aviogenex-a.

Aviokarta.net: Pretpostavljamo da bi ste u tom slučaju razmišljali i o redovnom saobraćaju?

Ne bežimo od toga, svako ko gleda malo dalje vidi u ovom tržištu potencijal. Čarter letovi su super ali je tržište u Makedoniji takvo da ne postoji pravi nacionalni prevoznik i sada je pravo vreme da se zauzme tržište. Izuzetno nam je zanimljivo da pokrenemo redovan saobraćaj i to tako da povežemo tržišta Srbije i Makedonije. Tako ćemo obuhvatiti i kosovsko tržište koje je veliko i značajno. Potencijal ovog jedinstvenog tržišta je sigurno veliki i to nam daje u kalkulaciji neku realnu nadu i tera nas da razmišljamo o tome. Ipak to je samo jedan ugao gledanja. Ako gledamo iz drugog ugla onda se nameću pitanja: koliko imamo aviona, posada, koliko znamo o biznisu u ovom trenutku i slično. Ne bih da se zalećem. Hoćemo da budemo najbolji u čarter biznisu i da polako vežbamo i da se učimo i da idemo korak po korak. Biti redovan prevoznik i postaviti se na određenom tržištu ima svoju cenu. Ja ne želim da kažem da mi gledamo da prodamo kompaniju ali gledajući dalje biće nam potreban strateški partner kako bismo opstali na duži rok. Neki naš razvojni put koji planiramo bi bio sledeći: razvoj čartera, ulazak u redovan saobraćaj i pronalazak strateškog partnera.

Aviokarta.net: Kako ćete iskoristiti kapacitete van letenje sezone i da li se tada mogu očekivati neke aktivnosti ka uspostavljanju redovnih linija?

U slabijoj sezoni planiramo da uspostavimo i neke čarter linije koje će funkcionisati kao redovne. Planiramo iz Skoplja da to budu čarter letovi ka Cirihu, Diseldorfu, Rimu, dakle neke destinacije koje su zanimljive Makedoncima. U planu je saradnja sa egipatskim avioprevoznikom Egypt Air-om u okviru koje bi smo mi povezali Skoplje i Kairo isto preko redovnih čarter linija odakle bi makedonski putnici dalje leteti do celog sveta sa Egypt Air-om.

Aviokarta.net: Bilo je nekih medijskih najava da planirate redovnu liniju između Ohrida i Beograda?

Što se toga tiče sve je stvar procene isplativosti. Ohrid je veoma lep i ima velike potencijale kao turistički centar ali trenutno je tražnja za ovom destinacijom nedovljna da bi na ovoj ruti postajao redovan saobraćaj tokom cele godine. Kon Tiki sa svojom firmom u Makedoniji ima strategiju razvoja Ohrida tako što će sve više favorizovati ovu destinaciju. Za sada je najverovatniji let koji bi trebalo da krene krajem avgusta a kojim bi bili povezani Beograd, Ohrid i Tel Aviv. Namera nam je da iz Beograda prevozimo turiste u Ohrid, da odatle vraćamo izraelske turiste u Tel Aviv i da potpom u Ohrid dovodimo narednu grupu a potom da vraćamo srpske turiste u Beograd. Ova linija bi bila isplativa za nas a bilo bi to veoma dobro i za turiste iz Srbije i Izraela kao i za Ohrid i Makedoniju. Imamo izraelskog turoperatora koji je zainteresovan za ove letove i kome smo uputili obavezujuću ponudu. Očekujemo da se uskoro izjasni o toj ponudi.

Aviokarta.net: Kada možemo očekivati prvi let Mat Airways-a iz Beograda?

Za nas letove već uveliko obavlja Aviogenex svojim avionom pod sopstvenom  oznakom leta a trenutno se čeka potpis srpskog direktorata za civilno vazduhoplovstvo kojim će biti izdato odobrenje našeg komercijalnog ugovora sa Aviogenex-om kako bi i naš avion obavio prvi let iz Beograda. Avion je već spreman i nalazi se na beogradskom aerodromu. Nadam se da će prvi let biti u četvrtak ka Skiatosu ili eventualno za vikend ka Antaliji. To će biti let sa našim avionom i sa oznakom Aviogenex-a.