Školu "Petar Drapšin" na Dorćolu do pre 10 godina su upisivali najslabiji učenici, a danas je to prestižna Vazduhoplovna akademija i jedina srednja škola u regionu sa čijom se diplomom dobija evropska licenca za aviomehaničare.

Prilikom upisa na jedno mesto konkuriše najmanje šest osmaka, a zainteresovani učenici dolaze iz svih zemalja bivše Jugoslavije.

Tijana Kojić (16) iz Podgorice je učenica drugog razreda, a da bi, kako kaže, upisala najbolju vazduhoplovnu školu na Balkanu, u Beograd se preselila sa celom porodicom. Sa diplomom tehničara vazdušnog saobraćaja ona će moći da se zaposli bilo gde u Evropskoj uniji.

"Ovo je jedina škola u kojoj sam mogla sebe da zamislim i bila sam spremna da konkurišem i za neki manje atraktivan smer samo da bih ušla. Mislim da mogućnostima koje nam pruža obrazovanje u ovoj akademiji malo koja škola može da parira, a kvalitet praktičnog znanja koje stičemo najbolje se vidi kad odemo na praksu na aerodromu, gde su svi prezadovoljni našim radom", priča ova učenica, koja sanja o tome da jednog dana radi kao stjuardesa, ali joj, kaže, ni drugi poslovi u struci ne bi smetali.

Oštra konkurencija za upis

Vazduhoplovna akademija na pet civilnih i pet vojnih smerova godišnje upiše 192 učenika. Najveće interesovanje vlada za profil tehničara vazdušnog saobraćaja, gde je donja granica za upis prošle godine bila 91,89 bodova.

Svi osmaci koji bi voleli da se bliže upoznaju sa ovom školom mogu je posetiti na Dan otvorenih vrata, koji je najavljen za 11. maj, a tom prilikom će moći da obiđu kabinete škole i upoznaju se sa programom i budućim razrednim starešinama.

Njena drugarica iz odeljenja Marija Gojković (16) osnovnu školu je sa odličnim uspehom završila u Kraljevu, ali se plašila da zbog velike konkurencije neće uspeti da upiše akademiju.

"Najveća preporuka je standard po kom je ova škola sve čuvenija, a zbog činjenice da samo ovde može da se dobije sertifikat Evropske agencije za bezbednost vazdušnog saobraćaja (EASA, nap. aut) koji nam otvara vrata za posao i dalje školovanje u EU, za mene nije bilo dileme kad sam posle osmog razreda upisivala srednju", kaže Marija.

Zamenica direktora Sonja Božić radila je u školi "Petar Drapšin" i kao profesor matematike u stara vremena kad, kako se priseća, škola nije bila ni nalik ovome što je danas.

"U vreme kad smo promenili program i uveli nove obrazovne profile škola je bila poput stare grofice čije se odelo istrošilo. Rešili smo da joj damo novo ruho, pa se od 2000. godine od ozloglašene mašinske postepeno pretvarala u prestižnu akademiju. Licencu EASA smo dobili 2011. godine i od tada interesovanje za našu školu vrtoglavo raste. Samo prošle godine se prijavilo šest puta više učenika nego što možemo da primimo", priča Božićeva.

Tekst je objavljen u dnevnom listu Blic, 03. maja 2013, Autor: D. Pandurević