U vazdušnoj luci „Nikola Tesla” kažu da nemaju predviđene kapacitete za čuvanje kofera putnika, pa turisti koji bi da obiđu Beograd moraju da „vuku” stvari do centra grada

Svako ko sleti na beogradski aerodrom „Nikola Tesla” doživeće neprijatno iznenađenje ukoliko poželi da ostavi kofer na čuvanje jer u našoj vazdušnoj luci ne postoji mesto gde je moguće ostaviti prtljag. Zbog toga su oni koji neretko imaju i desetak sati između dva leta, a zateknu se u našoj prestonici i požele da je obiđu, prinuđeni da torbe i rančeve vuku do grada ili da ih ostave na čuvanje kod rođaka i prijatelja.

Premda interesovanja putnika ima, na aerodromu „Nikola Tesla” za „Potrošač” potvrđuju da ne postoji mogućnost ostavljanja kofera na čuvanje.

– Ne pružamo tu vrstu usluge jer za to nemamo predviđene kapacitete. Nije predviđeno da tu uslugu obezbedimo putnicima jer to ne spada u osnovnu aerodromsku ponudu. Neki aerodromi u svetu to imaju, a neki nemaju – kratko su prokomentarisali u službi za informisanje aerodroma „Nikola Tesla”.

Na ovu činjenicu ukazao nam je čitalac iz Užica koji je do leta za London imao nekoliko sati pauze u Beogradu.

– Hteo sam da odem do Kalemegdana i centra grada i supruzi koja je Irkinja pokažem srpsku prestonicu. Pokušao sam negde na aerodromu da odložim stvari, ali bezuspešno, pa sam nekoliko teških prtljaga morao da ponesem do grada jer mi je let bio tek za nekoliko sati – kaže ovaj čitalac koji se požalio redakciji „Potrošača”.

Naš aerodrom, međutim, nije usamljen u tome da ovakvu uslugu ne obezbeđuje putnicima. Isto je i na pojedinim vazdušnim lukama u regionu. Ni na aerodromu „Zagreb” nije moguće ostaviti prtljag na čuvanje. Na internet portalu ove zračne luke objasnili su putnicima i zbog čega.

– Zakonski i podzakonski akti Republike Hrvatske kojima su regulisane mere zaštite vazdušnog saobraćaja od dela nezakonitog ometanja na zračnim lukama ne predviđaju postavljanje garderobnog prostora za privremeno odlaganje putničkih prtljaga na aerodromima – objašnjavaju.

I dok su zbog toga oni koje posete ove gradove prinuđeni da natovareni krenu u obilazak, na aerodromima u zapadnim metropolama čuvaju prtljage svojih putnika. Naravno, zbog pooštrenih mera bezbednosti, kofer će kao i pre ulaska u avion biti detaljno skeniran, a cene se razlikuju od grada do grada. Tako, čuveni londonski aerodrom „Hitrou” pruža putnicima tu slugu. Zbog bezbednosti nema ormarića u koje putnici sami mogu da ostave prtljag, već se predaju zaposlenima na čuvanje, a cena je osam funti za 24 sata.

I aerodrom DŽFK u Njujorku omogućava putnicima da ostave kofer. Cena kod njih zavisi od težine i veličine torbe i kreće se od četiri do 11 dolara na dan.

Zbog toga može zvučati kao paradoks to što tu vrstu usluga putnicima pružaju i autobuska i železnička stanica u Beogradu, kao i pojedine izvan glavnog grada. Iako izgledom i opremljenošću daleko zaostaju za sjajem aerodroma, to je, kako kažu, jedna od najjednostavnijih ponuda koju imaju.

– Na glavnoj železničkoj stanici u Beogradu postoji služba za usluge ostavljanja, odnosno čuvanja prtljaga. Ovakve službe postoje i na železničkim stanicama u Nišu i Novom Sadu. Cena usluge čuvanja prtljaga je 110 dinara za 24 časa po jednoj torbi i ista je na svim stanicama na kojima pružamo ovu uslugu – rekli su u „Železnicama Srbije”.

Ova cena daleko je povoljnija nego u evropskim metropolama, budući da je, poređenja radi, za ostavljanje kofera na najnovijoj i modernoj berlinskoj „Hauptbanhof” železničkoj stanici potrebno izdvojiti pet evra.

Prtljage putnika čuvaju i na Beogradskoj autobuskoj stanici, a cena je 130 dinara na dan.

– Uslugu čuvanja prtljaga omogućavamo u garderobi koja se nalazi kod perona jedan, tačnije pored rampe za izlazak autobusa sa peronskog prostora. Garderoba radi svaki dan u vremenu od šest do 22 časa – rekli su nam na Beogradskoj autobuskoj stanici.

Politika / dodatak "Potrošač" / objavljeno: 23. septembra 2010. / Autor: S. Despotović