Aerodromi » Tranzitni aerodromi » Rim - Leonardo da Vinci

Rim - Leonardo da Vinci

IATA:
ROM, 
ICAO:
LIRF

Rim ima dva velika aerodroma. Stariji Ćampino (Ciampino) se nalazi bliže gradu i njega koriste niskotarifne kompanije dok je glavni rimski aerodrom udaljeniji. Nalazi se pored gradića Fjumićino (Fiumicino) na obali Tirenskog mora. Aerodrom nosi naziv po čuvenom italijanskom renesansnom umetniku i naučniku Leonardu da Vinčiju (Leonardo da Vinci), koji se smatra tvorcem proto helikoptera, naprave sa krilima uz pomoć koje se leti. 

Opširnije o...
 • Položaj

  Aerodrom Leonardo da Vinci se nalazi 32 km južno od centra Rima, na obali Tirenskog mora, pored primorskog grada Fjumićino (Fiumicino) po kome se vrlo često i naziva (Rome Fiumicino Airport).

  Aerodrom opslužuje Rim i pokrajinu Lacio, ali i gotovo celu centralnu Italiju.

  On je najveći italijanski aerodrom prema prometu i broju putnika (šesti u Evropi i 25 u svetu).

  Transport

  Aerodrom je sa centrom grada odlično povezan brojnim linijama javnog prevoza. Od centra grada do aerodroma se može stići putevima SS1 prema zapadu, potom A90 ka jugu i na kraju E80 prema jugozapadu sve do aerodroma. Potrebno vreme automobilom je oko pola sata pod uslovom da nema velikih saobraćajnih gužvi.

  Autobusom

  Aerodrom Leonardo da Vinci je sa centrom grada povezan velikim brojem autobuskih linija.

  Redovne polaske između aerodroma i centra grada (stanica Termini) imaju autobuski prevoznici Terravision, Sitbus i TAM. Sve ove kompanije održavaju po dvadesetak polazaka tokom dana prema sopstvenom redu vožnje. Karte koštaju od 4 do 6 evra po pravcu u zavisnosti od prevoznika i načina kupovine (online kupovina je jeftinija). Povratne karte su od 8 do 11 evra. Polasci su fiksni, a vožnja traje od 45 minuta do jednog sata.

  Regionalni autobuski prevoz obavljaju kompanije Cotral i Atral. Autobusi ove kompanije staju na posebnoj stanici na aerodromu koja je označena kao "regional bus stop", a ovi autobusi prolaze i kroz Rim gde staju na nekoliko stanica.

  Alitalia Bus

  Alitalia Bus je rezervisan samo za putnike koji poseduju Alitalijine aviokarte. Ovaj prevoz je redovan i funkcioniše na principu šatl prevoza. Obavljaju ga dva vozila koja se smenjuju na stajalištu ispred Terminala 1, kod izlaza 1 i 2. Autobusi saobraćaju od aerodroma do centra grada (Železnička stanica Termini). Na aerodromu postoje dva info kioska na kojima možete dobiti informacije o prevozu i kupiti karte. 

  Oni se nalaze u dolaznim holovima na Terminalima 1 i 3, a postoji i kiosk na stanici Termini u centru Rima. Karte se osim u kioscima mogu kupiti i kod domaćice autobusa ili putem interneta. Karta za jednu vožnju u jednom pravcu košta 7 evra. Grupe putnika mogu da budu odbačeni na određenu destinaciju u centru grada.

  Vozom

  Najpopularniji i najbrži način prevoza od aerodroma do grada je vozom. Postoji direktan ekspres voz "Leonardo Express" koji saobraća direktno do stanice Termini bez zaustavljanja na usputnim stanicama. Vožnja traje 31 minut. Karta u jednom pravcu je 14 evra.

  ...............................................
  Mapa: Plan voznih linija od aerodroma Fiumicino do centra Rima, levo je prigradski voz "Metropolitano", a desno je "Leonardo Express"

  Između aerodroma i grada saobraćaju i vozovi na redovnoj liniji prigradske železnice (linija FR1). Ovaj voz staje na usputnim stanicama Tiburtina, Tuscolana, Ostiense, Trastavere).

  Vožnja traje duže nego sa Leonardo Expressom, a polasci su na svakih 15 minuta (vikendom na svakih 30 minuta). Karta u jednom pravcu je 8 evra.

   

 • Na aerodromu postoji tri terminala plus jedan koji služi samo za odlazne putnike (čekiranje). Terminali 1, 2 i 3 su klasični terminali, koji svaki za sebe ima odlazni hol sa čekiranjem putnika, pasošku i carinsku kontrolu i tranzitnu zonu odakle se obavlja ukrcavanje, kao i dolazni hol. Terminal 5 je izdvojeni terminal koji služi samo za čekiranje i kontradiverzionu kontrolu, dok se putnici za ukrcavanje prebacuju na Terminal 3 aerodromskim tranzitnim šatl autobusom.

  Terminal 1

  Terminal 1 je rezervisan za domaće i unutaršengenske letove aviokompanija: Alitalia, Air One, KLM, Air France, Luxair, Air Italy i Darwin Airlines. Na ovom terminalu se obavlja i check-in (registracija) putnika i prtljaga za letove Alitalije prema nešengenskim destinacijama, uključujući i Beograd. Iako je check-in na ovom terminalu, poletanja i sletanja su na Terminalu 3 u okviru nešengenske zone.

  Terminal 2

  Terminal 2 koriste lowcost aviokompanije i odavde lete EasyJet, Wizz Air i Blue Air za obavljanje domaćeg, unutaršengenskog i izvanšengenskog saobraćaja. Na ovaj terminal sleće i avion Wizz Aira na svojoj liniji iz Beograda.

  Terminal 3

  Terminal 3 je glavni međunarodni terminal. On se koristi za obavljanje domaćeg, unutaršengenskog (gejtovi C i D) ili izvanšengenskog saobraćaja (H i G). Ovaj terminal koristi Alitalia za svoje izvanšengenske destinacije, Jat Airways za svoju liniju od Beograda, kao i sve ostale aviokompanije koje obavljaju redovan saobraćaj.

  Gejtovi H i G

  Gejtovi H i G su rezervisani za saobraćaj prema izvanšengenskim destinacijama. Ove gejtove koriste i Jat Airways i Alitalia za letove od/do Beograda. Gejtove H i G koriste i aviokompanije koje saobraćaju prema SAD ili Izraelu i to tako što se njihovi putnici sa Terminala 5 direktnim šatl autobusom prevoze do ove dve gejt zone. Gejt zona G je izdvojena i do nje se stiže posebnim automatskim šinskim prevozom koji se zove SkyBridge.

  Terminal 5

  Terminal 5 (samo za čekiranje) koriste putnici koji su na letovima prema SAD i Izraelu, zbog dodatnih bezbednosnih provera. Putnici na letovima American Airlinesa, Delta Air Linesa, Uniteda, US Airwaysa i El Al-a koriste ovaj terminal.


  Foto: Terminal 3, Gejtovi "G" povezani SkyBridge linijom (levo) i satelitski Terminal 5 (gore levo), (c) Skyscrappercity

 • Svi terminali na rimskom aerodromu "Leonardo da Vinci" su spojeni tranzitnim zonama osim Terminala 5 koji uopšte nema tranzitnu zonu. On služi samo za čekiranje putnika za SAD i Izrael i za dodatnu kontrolu koju putnici na ovim letovima moraju da prođu. Nakon kontrole putnici se prevoze autobusima do gejt zona G i H koje se nalaze u okviru Terminala 3 u delu za interkontinentalne i nešengenske letove.

  Terminali su izdeljeni na posebne gejt zone (B, C, D, G, H).

  Zona B pripada Terminalu 1, dok sve ostale zone pripadaju Terminalu 3. Putnici na početku svake zone imaju transferne šaltere na kojima mogu da dobiju pomoć, informacije ili da odštampaju boarding kupon za naredni let.

  Putnici koji sa Jat Airwaysom stižu na Terminal 3, a putovanje dalje nastavljaju prema nekoj interkontinentalnoj destinacija Alitalije ili neke od svetskih aviokompanija ne menjaju terminal, ali verovatno moraju da promene zonu. Avion iz Beograda pristaje uz gejt zone G i H, odakle će i nastavljati putovanje za dalje. Ako pak presedaju na domaći let Alitalije onda je potrebno da se prebace iz Terminala 3 u Terminal 1.

  Kako su terminali spojeni tranzitnom zonom, moguće je da se putnici jednostavno prošetaju od gejta dolaska do gejta sa koga nastavljaju putovanje. Aerodrom je veoma dobro obeležen i sve putanje za tranzitne putnike su jasno naznačene. Samo je potrebno redovno pratiti monitore sa informacijama kako bi se na vreme uočile eventualne promene odlaznog gejta za naredni let.

 • Aerodrom Leonardo da Vinci je prilično razuđen. On ima nekoliko razgranatih terminala sa puno hodnika i dosta razdvojenog saobraćaja. Putnici mogu biti u prilici da prođu kroz ceo aerodrom, a može se desiti da vide samo jedan terminal. Zato je na ovom aerodromu smešteno mnoštvo različitih čekaonica za putnike biznis klase.

  Le Anfore

  Salon Le Anfore se nalazi u Terminalu 3, u njegovoj satelitskoj gejt zoni G naspram izlaza G11/G12. Pristup ovom salonu imaju putnici koji putuju sa gejtova G i H, uz napomenu da putnici sa H gejta moraju da prođu sigurnosnu proveru u povratku iz salona ka svojim gejtovima, zbog čega bi trebalo da budu obazrivi da se ne desi da propuste svoj let. Salon je otvoren od 06:15 do 23:45 svakog dana. U njemu se nalazi bar, biznis sala sa računarom, faksom, štampačem. Salon ima i tuševe. Mogu ga koristiti putnici u biznis klasi, kao i nosioci Priority Pass kartice. U ovaj salon se može ući uz doplatu. Cena je oko 30 evra.

  Avia Lounge

  Salon Avia se nalazi na Terminalu 3, nakon pasoške kontrole, u gejt zoni D. On se nalazi na drugom spratu i do njega se može stići liftom. Putnicima koji imaju let sa gejtova H i G biće potrebno oko 15 minuta da dođu do svog gejta po napuštanju salona. Avia salon je otvoren od 05:30 do 20:30 svakog dana. Salon je dostupan putnicima u biznis klasi, kao i nosiocima Priority Pass kartice. U salonu se nalaze bar, biznis klub i satelitski TV program. U ovaj salon se može ući uz doplatu. Cena je oko 30 evra.

  I Mosaici

  Salon I Mosaici je u okviru unutaršengenske zone nedaleko od izlaza D5. nalazi se na prvom spratu i veoma lako je dostupan i putnicima sa Terminala 1 i 2 i Terminala3 (gejtova G i H). Otvoren je od 06:15 do 20:30 svakog dana. Njega mogu koristiti samo putnici koji su u šengenskoj zoni. On sadrži bar, biznis salu, tuševe, satelitski TV program. U ovaj salon se može ući uz doplatu. Cena je oko 35 evra.

  Saloni Club Freccia Alata

  Alitalia

  Alitalija poseduje svoje zasebne salone poznate pod imenom "Club Freccia Alata". Njih mogu da koriste i putnici svih aviokompanija Sky Team-a. Na aerodromu u Rimu Leonardo da Vinci postoji šest ovakvih salona raspoređenih na svim terminalima.

  Svi saloni su luksuzni, opremljeni su delom za odmor i relaksaciju kao i radnim delom sa najsavremenijim uređajima za kancelarijsko poslovanje i internet pristupom.

  Salone mogu koristiti samo putnici na premijum ekonomskoj klasi i biznis klasi kao i članovi MilleMiglia programa sa višim statusima i članovi drugih benefit programa Sky Team alijanse sa višim statusima takođe.

 • Na rimskom aerodromu Leonardo da Vinci postoji veliki broj prodajnih i ugostiteljskih objekata kao i svih ostalih sadržaja koji su uobičajeni za aerodrome ove veličine (banka, pošta, menjačnica).

  Prostori za majke sa bebama i decu

  Nursery

  Za majke sa bebama i decu predviđena su tri specijalna prostora u Terminalu 3 kod gejt zona: D, G i H.

  Kapele

  Aerodrom poseduje i dve kapele za religiozne osobe i sve one kojima je potreban miran kutak za meditacije. Ove prostorije se nalaze na Terminalu 1 u delu sa domaćim dolascima i u Terminalu 3 u delu sa međunarodnim dolascima.

  Pušenje

  Na aerodromu Leonardo da Vinci postoje tri zone za pušače: u Terminalu 1, iza pasoške kontrole, u Terminalu 3, kod gejtova D i u Terminalu 3, kod izdvojenih gejtova G.

  Biznis centar

  Aerodrom poseduje i biznis centar Atahotel Executive Centar koji se nalazi na Terminalu 1. Ovaj centar poseduje salon, sale za sastanke, kancelarijske sale sa kompletnom opremom za rad.

 • Priznanje za brigu o osobama sa posebnim potrebama

  Ovaj aerodrom je u 2012. dobio priznanje od evropskog sajta specijalizovanog za osobe sa smanjenom pokretljivošću Reducedmobility.eu, koji ga je opisao kao aerodrom od poverenja i za svaku preporuku.

  Aerodrom Leonardo da Vinči se od drugih brižnih aerodroma izdvaja po jednoj veoma posebnoj stavci. On poseduje zavisno aerodromsko preduzeće "ADR Assistance", kome je jedina funkcija pomoć i briga o osobama sa otežanim kretanjem i drugim posebnim potrebama.

  Fiumicino 2

  Preduzeće za upravljanje rimskim aerodromima "Aeroporti di Roma" (ADR) planira izgradnju novog aerodroma -  Fiumicino 2.  Projekat širenja aerodroma dizajnirao je Urs-Skot Vilson (Urs-Scott Wilson) koji je radio i čuveni aerodrom Changi u Singapuru.

  Proširenje je zapravo izgradnja sasvim novog aerodroma koji će se nalaziti severno od postojećeg terminala i piste 07/25, odnosno između dve postojeće paralelne piste. Troškovi izgradnje su prema projektu 12 milijardi evra.

  Novi aerodrom će povećati kapacitet Fjumićina sa postojećih 35 na 105 miliona putnika godišnje. Aerodromskom kompleksu će biti pridodato novih 1300 hektara što predstavlja gotovo dupliranje aerodromske površine.

  Novi terminal u obliku slova "H" će imati površinu od 650.000 kvadratnih metara od čega će preko 10% činiti komercijalni prostor. Posebno je interesantno je rešenje za fasadu. Planirano je postavljanje najsavremenije staklene fasade čiji se stakleni paneli ponašaju kao solarne ploče. Preko fasade novi aerodrom bi trebalo da proizvede struju koja bi zadovoljila 85% njegovih potreba.

  Gubilište prtljaga je prošlost

  Programi za aerodrome i njihove službe za prijem i otpremu prtljaga BagManager i BagConnect predstavljaju revolucionarnu novinu za rukovanje prtljagom.

  Na aerodromu Leonardo da Vinci je instaliran paket inovativnih i revolucionarnih programa za prijem i otpremu prtljaga zahvaljujući kojima je umesto najvećeg gubilišta prtljaga na svetu postao jedan od najboljih aerodroma prema tom kriterijumu.

  Novi sistem omogućava praćenje kretanja svake prijavljene, predate ili pristigle torbe. Ovaj sistem u svakom trenutku pruža osnovne informacije o torbi radnicima u službi za prihvat i otpremu prtljaga i pomaže im da reše eventalne poteškoće.

  Zahvaljujući primeni novog sistema aerodrom Fjumičino je za samo dve godine smanjio broj izgubljenih torbi za 360.000 što predstavlja smanjenje od 70%. Na ovaj način aerodrom i aviokompanije koje ga koriste su uštedeli preko 28 miliona evra.

   

 • dusan, 03.03.2014 u 16:16
  Putujem iz Barselone za Rim, slijecem na terminal 1 i dalje nastavljam let za Beograd sa istog terminala. Interesuje me kako da dodjem do izlaza za Beograd, i gdje cekiram kartu, s obzirom da ne napustam terminal i ne prolazim pasosku carinsku kontrolu
 • Aviokarta.net, 07.10.2013 u 20:59
  @ Teo Kulic, Terminal 3 je vanšengenski terminal i između njega i ostatka tranzitne zone je pasoška kontrola.
 • Teo Kulic , 07.10.2013 u 18:50
  Ja treba da putujem na relaciji Beograd-Rim-Bari, dakle u rimu pratim znak transfer, zatim prelazim iz terminala 3 u terminal 1 sa kog polecem za Bari. Moje pitanje je gde prolazi carinsku kontrolu, da li u Rimu ili u Bariju??