Aerodromi » Tranzitni aerodromi » Beč - Schwechat

Beč - Schwechat

IATA:
VIE, 
ICAO:
LOWW

Bečki aerodrom bi se s obzirom na broj putnika sa ovih prostora mogao nazvati i domaćim aerodromom. Nalazi se istočno od Beča, pored gradića Švehat (Schwechat) po kome se i naziva. To je jedan od najprometnijih evropskih aerodroma. Baza je Austrian Airlines-a, Air Berlina i Nikija. Odlično je povezan sa istočnom Evropom, Balkanom, Rusijom, regionom Kavkaza, srednjom Azijom i Bliskim Istokom. 

Opširnije o...
 • Bečki aerodrom se nalazi 18km jugoistočno od centra grad. Naslonjen je na evropski autoput E-58 i E-60 koji vodi prema Bratislavi (E-58) i Budimpešti (E-60).

  Ovaj drugi se nastavlja u Mađarskoj na put E-75 koji od Budimpešte dalje ide ka Srbiji. Do aerodroma dolazi i železnička pruga koja je deo gradske železničke mreže.

  Parking

  Na bečkom aerodromu postoji nekoliko različitih parkirališta ukupnog kapaciteta za 22.000 vozila. Nedaleko od pristanišnih zgrada se nalaze dva parkirališta za kraće zadržavanje gde svaki započeti sat parkinga košta 4,5 evra.

  Za duže zadržavanje postoji posebno otvoreno parkiralište, koje je ogromno. Nalazi se na kraju aerodromskog kompleksa. Prvi sat košta 3,7 evra a na svaki sledeći se obračunava popust. Celodnevno parkiranje košta 24,7 evra. Od drugog do petog dana parkiranje se naplaćuje na svakih 6 sati i to u iznosu od 4,9 evra. Posle petog dana parking se naplaćuje na dnevnoj bazi i iznosi 5,2 evra. Od desetog dana parking ponovo poskupljuje i iznosi 7,5 evra po danu. Na ovom parkiralištu postoje i nedeljne tarife, pa je tako jedna nedelja 104,3 evra.

  Aerodrom poseduje i dve javne garaže. Jedna se nalazi pored glavne saobraćajnice pre Terminala 1, dok je druga na kraju kompleksa, preko puta železničke stanice. U obe garaže parkiranje košta 4,5 evra za prvi sat. Isto kao i kod velikog parkinga i ovde postoji skala popusta. Dan parkiranja košta 36,4 evra, a nedelju dana 185,2 evra.

  Taksi

  Taksi stajalište se nalazi odmah po izlasku putnika sa aerodroma. Maksimalna tarifa od aerodroma do centra grada (Opera) je 30-35 evra.

  Vozom

  Najudobniji način za putovanje između grada i aerodroma je voz. Ispod dolaznog hola smeštena je aerodromska železnička stanica sa koje polaze vozovi ka gradu. Postoje dva načina da se vozom stigne do grada: redovnom linijom gradske železnice (S7) ili specijalnim (ekspresnim) CAT vozom. Oba načina su udobna i povoljna.


  Kliknite na mapu za veći prikaz (otvara se u novom prozoru)

  S7

  je linija gradske železnice (S-bahn) koja prolazi kroz aerodromsku stanicu. Ova linija povezuje mesto Wolfsthal sa stanicom Praterstern u Beču. Vožnja između aerodroma i centra traje oko 25 minuta. Prvi voz na ovoj liniji iz centra polazi u 4:31, a poslednji u 23:46. U suprotnom smeru prvi polazak je u 4:54, a poslednji u 00:18. Vozovi saobraćaju na svakih pola sata (okvirno). Kada se sa aerodromske železničke stanice polazi ka gradu treba birati smer Mannsworth (sledeća stanica prema gradu), a kada se iz centra grada kreće ka aerodromu treba birati smer: Wolfsthal (poslednja stanica).Centralne gradske stanice na ovoj liniji su: Rennweg (pored dvorca Belveder), Wien Mitte (sam centar grada) i Wien Nord - Praterstern, koji je početna stanica linije S7.
  Karta za ovaj voz košta 3,6 evra po pravcu. Putnici koji poseduju dnevnu, višednevnu ili turističku kartu, imaju plaćen prevoz unutar prve gradske zone (Zona 100). U tom slučaju im do aerodroma treba samo doplata za jednu zonu, odnosno standardna karta za jednu vožnju koja košta 1,8 evra. Ova karta se može kupiti samo na automatima u centru grada. Na automatu na aerodromu ne može da se kupi karta za prvu zonu.

  CAT voz

  Sa iste aerodromske železničke stanice polazi i ekspresni voz CAT. To je dvostpratni voz u zelenoj boji, brendiran kao CAT, što je skraćenica od City Airport Train. Voz saobraća između aerodroma i železničke stanice Wien Mitte, bez usputnih stajanja. Vožnja traje 16 minuta, a voz polazi na svakih pola sata.

  Prvi polazak iz grada je u 5:38, a poslednji u 23:08. Prvi polazak sa aerodroma je u 06:05, a poslednji u 23:35.

  Cena karte iznosi 10 evra u jednom pravcu. Povratna košta 18 evra. Karte se mogu kupiti na posebnim automatima koji su vidljivo označeni na stanicama. Moguće je kupiti kartu i preko interneta, dok je karta kupljena u vozu skuplja 2 evra po pravcu.

  CAT voz saobraća od stanice Wien Mitte na kojoj se nalazi "City Airport Terminal". Putnici pojedinih aviokompanija mogu se prijaviti za svoj let i predati prtljag u centru grada, tj. na ovoj stanici. Prtljag će biti prebačen CAT vozom na aerodrom, a putnici se po prijavi za let mogu uputiti odmah na aerodrom CAT vozom ili to mogu uraditi i kasnije. Neke od aviokompanija koje omogućavaju prijavu u centru grada su: Adria Airways, Air Berlin i NIKI, Austrian Airlines, Croatia Airlines, Lufthansa, Germanwings i LOT.

  Za više detalja o CAT-u proverite sajt ove kompanije: www.cityairporttrain.com

  Autobusom

  Više autobuskih kompanija nudi redovne linije između aerodroma i Beča: Vienna Airport Lines, Postbus i Eurolines.

  Vožnja traje od 15 do 45 minuta, a karta košta od 7 evra po pravcu.

  Sa aerodroma postoje i autobuski polasci ka gradovima u susednim državama: Bratislavi, Budimpešti, Đeru, Brnu i Pragu.

 • Bečki aerodrom se sastoji od jedinstvene pristanišne zgrade neobičnog oblika. Ova zgrada je funkcionalno podeljena u tri terminala koji se zajedno nalaze pod istim krovom. Preko puta Terminala 1 se nalazi izdvojeni kiosk-terminal nazvan Terminal 1A, koji je rezervisan za prijavu putnika i prtljaga za letove niskotarifnih i čarter aviokompanija.

  Terminal 1

  Nakon završetka SkyLinka (Terminal 3), Terminal 1 i Check-In 1 zona su prestale da služe Austrian Airlinesu i Star Alliance. Ovaj terminal je danas namenjen aviokompanijama: Aegean Airlines, Air France, Finnair, Alitalia, British Airways, China Airlines, Aer Lingus, Iberia, KLM, Tarom, Aeroflot, Turkish Airlines i Transaero Airlines. Putnici Jat Airwaysa takođe od danas prelaze na Check-in 1 hol. U ovom dugačkom holu se nalazi veliki broj šaltera za prijavu putnika i prtljaga, ali se ispred šaltera nalazi podjednako veliki broj kioska za samostalnu prijavu za let. U nastavku hola nakon prijemnih šaltera nalazi se Shopping Arcade, komercijalni deo sa prodavnicom, kioskom, apotekom, suvenirnicom i sa ugostiteljskim sadržajima. U tom delu se nalazi i kafe poslastičarnica "Sacher Eck", u kojoj se može pojesti originalna saher torta i popita pravi bečki melanž. Ovaj kafić poseduje i baštu ispred terminala do prilazne saobraćajnice, sa koje se pruža pogled na aerodromski ulaz i na velelepni kontrolni toranj. Terminal 1 je zatvorenom pasarelom spojen sa garažom CarPark 3.

  Terminal 1A

  se nalazi preko puta ulaza u terminal 1. On je u obliku velike kockaste hale. U njemu su se ranijie nalazili šalteri za prijem putnika i prtljaga za aviokompanija Niki i Air Berlin, međutim danas se ovaj terminal koristi za registraciju putnika lowcost i čarter aviokompanija: AirBaltic, BelleAir, Easyjet, Free Bird, Germanwings, Intersky, Jet2.com, Norwegian, Ostfriesische Lufttransport, Pegasus Airlines, Peoples Viennaline, RAK Airways, SkyWork Airlines, SunExpress, Syrianair, Transavia, Tuifly, Vueling i WDL Flugdienst. Putnici po čekiranju na ovom terminalu prelaze preko puta u terminal 1 ili terminal 2 odakle se upućuju u tranzitnu zonu.

  Terminal 2

  Terminal 2 i Check-in 2 zona su privremeno zatvroreni za saobraćaj zbog renoviranja počev od 9. januara 2013. godine.

  Terminal 3 - SkyLink

  Najnoviji terminal 3 na bečkom aerodromu je otvoren tokom 2012. godine i na njemu su smeštene prvenstveno kompanije iz Star Alliance i domaći Austrian Airlines. Na ovom terminalu se nalazi Check-in 3 zona na kojoj se za let registruju putnici sledećih aviokompanija: Adria Airways, Air Dolomoti, Air Malta, Brussels Airlines, Bulgaria Air, Condor, Croatia Airlines, Danube Wings, Egypt Air, El Al, Emirates, Estonia Air, Evaair, Georgian Airways, Iran Air, Korean Airlines, LOT, Lufthansa, Luxair, Montenegro Airlines, Nouvel Air Tunisia, Qatar Airways, Rossiya, Royal Jordanian, Swiss, TAP, Tunis Air i Ukraine International.

  Priority terminal

  je poseban terminal za putnike biznis klase Austrian Airlines-a (i drugih kompanija Star Alliance) i članove frequent flyer programa Miles and More sa HON statusom. Ovaj terminal je smešten veoma blizu parking pozicijama aviona do kojih je putnicima omogućen direktan automobilski transfer. Pored terminala se nalazi i velika garaža, tako da je putnicima omogućeno veoma brz prolazak aerodromskih procedura. Po dolasku na aerodrom potrebno je da se parkiraju u garažu, da pređu preko puta u terminal, gde imaju na raspolaganju brze šaltere za prijavu za let. Nakon prijave imaju mogućnost da se relaksiraju ili da rade u specijalnom poslovnom salonu pre poletanja.

  VIP terminal

  je potpuno odvojen od svih ostalih terminala. On se nalazi na krajnjem zapadu aerodromskog kompleksa i namenjen je generalnoj avijaciji, odnosno putnicima koji koriste privatne avione.

 • Sa trenutnim rasporedom saobraćaja unutar svih terminala na bečkom aerodromu transfer ne predstavlja veći problem. Tranzitna zona, iako pod jednim krovom, nije jedinstvena. Ona se sastoji od šengenske i nešengenske zone između kojih se nalazi pasoška kontrola. Ovaj koncept tranzitnih zona postoji svuda u Evropskoj uniji. U novom terminalu SkyLink (Terminal 3) putnici su vertikalno podeljeni na dolazne i odlazne, a transferna komunikacija se obavlja na među spratu.

  Transfer na bečkom aerodomu je jednostavan i brz. Od centralne tačke u tranzitnom holu do gejtova na C i D udaljenost je od 40 do 330 metara, a najveća udaljenost koju putnik može da pređe od jednog do drugog gejta je oko 500m (između gejtova C u šengenskoj zoni do gejtova D u nešengenskoj zoni).

  Transfer u SkyLink terminalu

  Gejtovi E i F se nalaze u Terminalu 3 i oni su ekskuzivno namenjeni za letove aviokompanija iz Star Alliance. Unutar Terminala 3 se obavlja transfer sa letova Star Alliance i on se može obaviti za 25 minuta što predstavlja jedan od najbržih transfernih sistema na svetu. ovo minimalno vreme konekcije važi samo za letove Star Alliance.

  Transfer na Terminalima 1 i 2

  Putnici po dolasku na bečki aerodrom treba da provere svoju kartu za ukrcavanje (boarding card). Ako su na polaznom aerodromu dobili kartu za ukrcavanje na naredni let, onda treba samo da provere sa kog gejta je ukrcavanje. Ukoliko im je potrebna pomoć mogu se obratiti šalteru za transferne putnike koji se nalaze kako pored C tako i pored D gejtova. Na ovim šalterima će im izdati i boarding kartu za naredni let ukoliko je nisu dobili na polaznom aerodromu.

   

   

  Minimalno vreme konekcije je 60 minuta u međunarodnom saobraćaju ili 20 minuta u domaćem saobraćaju. Putnici u pauzi između dva leta imaju na raspolaganju preko 60 različlitih prodavnica i 7 ugostiteljskih objekata. U nešengenskoj zoni gejtovi su udaljeni samo 50-tak metara od pasoške kontrole, tako da ovde ne postoji veliki izbor prodavnica. One se u većem broju nalaze u centralnom tranzitnom holu pre pomenute pasoške kontrole.

 • Bečki aerodrom ima sedam salona za putnike viših klasa. Pet salona je u sistemu Austrian Airlines-a i Miles and More programa: HON Circle Lounge, Austrian Senator Lounge Pier West, Austrian Senator Lounge Pier East, Austrian Business Lounge Pier East, Austrian Business Lounge Plaza. Dva salona su univerzalna i mogu ih koristiti svi putnici viših klasa na bečkom aerodromu. To su: JET Lounge i AIR Lounge.

  Austrian HON Circle Lounge

  Austrian HON Circle Lounge je salon namenjen putnicima prve klase Austrian Airlines-a,  drugih aviokompanija iz Star Alliance kao i članova Miles and More programa sa višim statusima.

  Gosti ovog salona imaju na raspolaganju vrhunski ketering. Do aviona ih voze limuzinom a sve vreme toko boravka imaju ličnog asisteneta.

  Salon se nalazi na terminalu 1 u odvojenoj pristanišnoj zgradi (Priority Terminal) gde su gejtovi od B24 do C42. Radno vreme salona je od 05:30 do 11:30  Austrian Senator Lounges

  Postoje dva salona sa imenom "Senator". Jedan je u okvirru istočne pristanišne zgrade a drugi u okviru zapadne. Oba rade od 05:30 do 21 čas i otovoreni su za sve putnike biznis klase Austrian Airlines-a kao i Star Allinace. U salonima se nalaze radni odeljak sa kompjuterima, bežičnim internetom, faksom...

  Ketring takođe postoji a u salonu može boravitii putnik koji čeka na svoj naredni let kao i još jedna osoba koja mora takođe imati boarding karticu. Ulaz je dozvoljen putnicima sa letova Austrian-a ili neke druge Star Alliance kompanije koji su članovi Miles and More programa sa senatorskim statusom.  Austrian Business Lounges

  Dva biznis salona koja se jednostavno zovu "Business Lounge" nalaze se jedan u centralnom holu a drugi u istočnoj pristanišnoj zgradi. Ovi saloni pored uobičajenih sadržaja za putnike predstavljaju i izvanredna panoramska mesta. Dok se odmaraju u udobnim salonima, služe vrhunskom hranom i pićem ili rade u poslovnom delu putnici mogu uživati i u pogledu na aerodromski kompleks.

  Saloni su otvoreni od 05:30 do 11:30. Saloni su dostupni putnicima u biznis klasi na nekom od letova Austrian-a ili drugih kompanija iz Star alijanse kao i putnicima u ekonomskoj klasi ako su članovi programa Miles and More.


  JET Lounge

  JET Lounge se nalazi u komercijalnoj zoni između Terminala 1 i 2. Unutar salona se nalaze radne jedinice sa računarima i internet pristupom.

  Salon nudi besplatan bežični interent, kablovsku TV sa ekstra velikim LCD ekranom, domaće i međunarodne novine i magazine, informacione table sa aktelnim letovima.

  Unutar salona se nalazi i snek bife sa toplim i hladnim jelima. Salon poseduje i poseban toalet i tuševe za putnike. Otvoren je od 5:30 do 21 čas svakog dana i dostupan je putnicima svih aviokompanija.


  AIR Lounge

  Salon AIR Lounge se nalazi u Terminalu 2, kod D gejtova. Otvoren je od 6 do 22:30 svakog dana. Poznat je po prelepom panoramskom pogledu na avionsku platformu.

  Kapacitet mu je preko 50 putnika. Sadrži radni deo sa kompjuterima i internet pristupom. Ceo salon je pokriven bežičnim internet signalom.

  Unutar salona se nalazi TV sa ekstra velikim LCD ekranom kao i veliki izbor domaće i međunarodne štampe. Salon poseduje skek bife sa toplim i hladnim jelima. Nema tuševe.  Ulaznice u salone

  Putnici koji nemaju kartu biznis klase, a žele da vreme provedeno na aerodromu iskoriste za boravak u biznis salonu mogu to priuštiti uz doplatu od 26 evra. Ova doplata važi za salone JET Lounge i AIR Lounge koji su univerzalni. Za salone Austrian Airlines-a važe druga pravila (Red Lounge karta)

  Kontakt
  Email: vip.vie@viennaairport.com
  Telefon JET Lounge salona: +43-7007-23407
  Telefon AIR Lounge salona: +43-7007-23415


  Red Lounge karta

  Red Lounge nije salon već predstavlja dodatnu uslugu koja omogućava putnicima ekonomske klase sa boarding karticom Austrian Airlines-a da uz doplatu od 35 evra koriste luksuzne salone na bečkom aerodromu. Putnici koji to žele treba da se upute ka recepciji jednog od dva Business Lounge-a (Plaza ili Pier East).

 • Trgovinske radnje

  Unutar tranzitne zone bečkog aerodroma nalazi se 60-tak prodavnica različite robe: audio-video, novine i knjige, delikatesi, elektronski uređaji, foto i video oprema, pokloni i suveniri, igračke, koža, modne radnje, obuća, porcelan, staklo i antikviteti, juvelirnice, satovi, naočare, slatkiši, vino.

  Trgovine u odlaznom delu Terminala 1 i 2

  Moda, cvećara, knjige i časopisi, pekara, pokloni i suveniri, apoteka, frizer, koža, nakit, alkoholna pića, cigarete, lutrija, čokolade, konfekcija.

  Trgovine u dolaznom holu

  Apoteka, slatkiši, cvećara, pekara

  Duty free shop

  Na aerodromu posluje jedan duty free shop lanac pod nazivom "Travel Value". Najveći prodajni objekat iz ovog lanca je u centralnom holu gde se nalazi i najviše prodavnica. U istočnom i zapadnom holu se takođe nalaze veći objekti. U gejtovima D se nalazi manji objekat kiosk tipa sa osnovnim izborom parfema i alkoholnih pića.

  Tax Refund

  Na četiri mesta širom tranzitne zone se nalaze šalteri za povraćaj poreza (tax refund). Jedan tax refund punkt se nalazi i u odlaznom holu terminala 1.

  Cafe barovi i restorani

  Na aerodromu ima mnoštvo ugostiteljskih objakata. Između terminala 1 i 2 se nalazi veliki samouslužni restoran: International Marketplace, sa austrijskom kuhinjom, kolačima a rano ujutro i sa doručkom na buffet doručkom. Sličan restoran se nalazi i u tranzitnoj zoni: Air Quick

  U odlaznom delu je smešten Sacher Eck, originalni kafić čuvenog Saher hotela u kome je moguće pojesti parče saher torte i popiti pravu bečku kafu (melange).

  U šengenskoj tranzitnoj zoni se nalaze brojni kafići, a među njima su i Starbucks, McCafe, The Dubliner.

  Internet

  Na bečkom aerodromu je bežični internet dostupan besplatno u svim salonima, ugostiteljskim objektima kao i u oba odlazna hola (istočni i zapadni). Internet je besplatan, brzine do 11 Mbit/s. Aerodrom ne snosi odgovornost za rad interneta. Za korišćenje interneta potreban je odgovarajući uređaj koji podržava WiFi. Nije potrebna specijalna konfiguracija.