Krajem prošle godine vazduhoplovne vlasti u Srbiji (Direktorat za civilno vazduhoplovstvo) prećutno su odobrili primenu još uvek u potpunosti neratifikovanog Sporazuma o zajedničkom evropskom vazduhoplovnom području (tzv. „sporazum o otvorenom nebu“). Ovim sporazumom omogućena je potpuna liberalizacija vazdušnog saobraćaja u Srbiji. Liberalizacija se odnosi samo na zemlje Evropske Unije i susedne zemlje koje su popisale ovaj sporazum 2007. u Salcburgu (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo/UNMIK, Makedonija, Rumunija i Srbija).
Kao posledica liberalizacije saobraćaja uredno registrovane aviokompanije iz ovih zemalja imaju mogućnost da slobodno uspostavljaju nove linije po sopstvenoj slobodnoj proceni i planu samo uz saglasnost i dogovor sa aerodromom na koji žele da lete. Zahvaljujući tome aerodrom „Nikola Tesla“ u Beogradu je dospeo u sam evropski vrh po popularnosti među stranim aviokompanijama. Od jeseni su krenule brojna interesovanja i najave aviokompanija o uspostavljanju novih letova. Pokušaćemo da na jednom mestu (hronološki) ukratko predstavimo sve novine koje su putnicima ponuđene kako u pogledu avioprevoznika i destinacija, konekcija ka dalekim destinacijama ali i cenama aviokarata.
Bukurešt
Rumunski TAROM je od 7. decembra 2009. pokrenuo redovnu liniju između dve prestonice. Avioni rumunskog prevoznika prvo su leteli tri puta nedeljno da bi od letnjeg reda letenja dodali i četvrti let a od 16. aprila uvode i peti nedeljni let do Beograda. Avion koji leti na ovoj liniji je ATR 42-300, turboprop sa oko 50 putničkih mesta. Pored potpuno nove veze sa Bukureštom ova linija putnicima je
donela i mogućnost povoljnog putovanja ka Bliskom Istoku (Bejrut, Dubai). Zahvaljujući ovoj liniji putnicima iz Srbije dostupni su i drugi rumunski gradovi kao i Moldavija (Kišinjev). Po redu letenja avioni TAROM-a lete ponedeljkom i sredom u 10:20 a utorkom i četvrtkom i petkom u 17:25. Za ovaj let Jat Airways poseduje kodšer ugovor (codeshare) pa je na ovoj liniji moguće kupovati i Jatove karte. Najniža cena sa uključenim taksama: 140 €
Budimpešta
Malev je nakon višegodišnjih pokušaja uspeo da dobije odobrenje za uspostavljanje redovnog saobraćaja između Beograda i Budimpešte. Između ova dva grada avionima Embraer 120 (sa 30 putničkih mesta) ili Dash Q400 sa oko 70 putničkih mesta). Postoje nezvanični podaci d aće Malev uvesti i drugi dnevni let i to večernji sa noćenjem u Beogradu i ranojutarnjim polaskom za Budimpeštu čime će značajno povećati broj mogućih presedanja ka daljim destinacijama. zahvaljujući novoj liniji ka Budimpešti putnicima iz Srbije omogućeno je i putovanje preko ovog grada do Berlina, Brisela, Amsterdama, Barselone ili čak do Pekinga ili Njujorka. Avioni Maleva lete između dva grada svakim danom u 14:55. Najpovoljnija povratna karta do Budimpešte je 204 evra sa svim taksama. Promotivna cena do Budimpešte koja se pojavljuje s vremena na vreme je 99 evra. Po ovoj ceni Malev često nudi i karte do nekoliko izabranih evropskih gradova.
Atina
Od 1. januara je došlo do zamene aviokompanije koja obavlja redovan saobraćaj između Atine i Srbije. Podela vazdušnih ruta među grčkim aviokompanijama odrazila se i na liniju ka Beogradu. Umesto dotadašnjeg Olympic Air-a na ovoj liniji sada leti Aegean Airlines. Iako je Atina stara destinacija nova je aviokompanija. Na ovoj liniji svakodnevno leti avion Avro RJ 100 sa oko 110 putničkih mesta. Po redu letenja iz Beograda poleće u 10:40 svakog dana a iz Atine u 10:00. Aegean putnicima nudi dobre konekcije ka drugim grčkim destinacijama što je našim putnicima veoma korisno tokom letnje sezone zbog letova ka grčkim ostrvima. Nedavno je objavljena informacija da će se dve grčke aviokompanije Aegean i Olympic spojiti u jednu. Najniža cena povratne karte sa svim taksama do Atine je 192 evra.
Beč
Još jedna nova stara destinacija. Od 1. februara, dolaskom niskotarifnog avioprevoznika „NIKI“ na beogradski aerodrom Beč je postao još bliži i pristupačniji. Sa šest nedeljnih letova, svakim danom osim subotom (u 12:45) NIKI je uticao da se inače veliki ukupan broj putnika ka Beču u martu 2010. uveća za fantastičnih 40%. Uticaj NIKI-ja je izvanredan. Cene ka Beču su prepolovljene i sada najniže cene svih konkurenata iznose ispod 100 evra za povratnu aviokartu. Sa NIKI-jeveim Airbus-om 319 ili 320 može se leteti u Beč i nazad za minimalnih 58 € sa uključenim taksama. Ovakvih karata je malo u prodaji i kako se vreme putovanja približava cene su sve veće. Beč je najbolji primer kako konkurencija može da bude veoma korisna ne samo za putnike koji su dobili niže cene već i za konkurente. Zahvaljujući povećanom interesovanju za ovu destinaciju i smanjenju cena i druge dve aviokompanije na ovoj ruti beleže porast broja putnika. NIKI putnicima nudi i brojne konekcije ka drugim svojim destinacijama iz Beča (Hamburg, Hanover, Karlsrue, Nica, Pariz, Rim, Insbruk, Nica…)
Ljubljana
Od 1. marta slovenačka nacionalna aviokompanija Adria Airways počela je da leti na redovnoj liniji između Ljubljane i Beograda. Avioni ove kompanije sletaće na beogradski aerodrom „Nikola Tesla“ svakog dana osim subotom u 15:05 a ka Ljubljani će poletati u 15:45. Iz Ljubljane su moguće dalje konekcije ka Amsterdamu, Briselu, Cirihu, Londonu, Minhenu, Parizu, Stokholmu. Najniža cena povratne avio karte sa svim taksama je: 155 evra.
Kopenhagen
Još jedna stara destinacija ali sa novom aviokompanijom. Danski avioprevoznik Cimber Sterling uspostavio je 29. marta redovnu liniju između Kopenhagena i Beograda. Avioni Boeing 737-700 leteće između dva grada dva puta nedeljno (ponedeljkom i petkom od 19:45). Najniža cena povratne avio karte na ovoj destinaciji iznosi 159 evra sa uračunatim taksama. Koliko je ova ruta bila slabo pokrivena letovima Jat Airways-a svedoči i izuzetna popunjenost putničke kabine na prvom letu Cimber Sterlinga (62%).
Kijev
Ukrajinska aviokompanija Aerosvit od letnjeg reda letenja (28. mart) značajno je pojačala svoju liniju ka Beogradu. Nekadašnji jedan let u okviru kružne linije (Kijev-Sofija-Beograd-Kijev) sada je ukinut a umesto njega uspostavljen je novi i to sa tri nedeljna polaska (sredom u 16:00, četvrtkom u 16:20 i nedeljom u 09:05) a od 18. maja biće ubačen i četvrti let ponedeljkom u 09:05. Na ovoj liniji leteće Antonov 148, avion najnovije generacije proizveden u Ukrajini. Avion je moderan i udoban, nemenjen je regionalnom saobraćaju. Za putnike iz Srbije omogućena je konkekcija ka drugim destinacijama Aerosvita-a (Pekingu, Moskvi, Tel Avivu, Njujorku, Torontu). Najjeftinija povratna aviokarta na relaciji Beograd-Kijev je 257 evra sa svim uračunatim taksama.
Barselona
Nakon više od dvadeset godina ponovo se obnavlja redovan saobraćaj između Srbije i Španije. Od 15. aprila katalonska aviokompanija Spanair kojoj je Barselona matični aerodrom uspostaviće redovnu liniju sa Beogradom. Veliki Airbus-ovi avioni tipa A320 sa oko 160 putničkih mesta leteće između dva grada tri puta nedeljno (utorkom i četvrtkom u 14:40 i subotom u 17:55). Po prvim reakcijama putnika ova će linija biti veoma popularna. Najniža cena povratne karte sa svim taksama iznosi: 169 evra. Spanair putnicima nudi i mnoštvo španskih destinacija sa presedanjem. Preko Barselone je jednostavno otputovati do Palma de Majorke, Tenerifa, Sevilje, Malage ili Madrida.
Riga
Od 5. maja na beogradski aerodrom „Nikola Tesla“ sleteće prvi avion letonske aviokompanije AirBaltic. Ova kompanije posluje kao niskotarifna i putnicima nudi veoma povoljne cene aviokarata koje se kreću već od 13 evra po pravcu bez taksi. Glavni grad Letonije – Riga biće povezana sa Beogradom četiri puta nedeljno (ponedeljkom, sredom, petkom i nedeljom). Avion Boeing 737-500 polaziće ka Rigi navedenim danima u 15:30 dok će se iz Rige ka našoj prestonici zaputiti istim danima u 13:35. Najniža cena povratne karte sa svim taksama biće 161 evro. Putnici osim do Rige mogu leteti i u tranzitu preko ovog aerodroma do Skandinavije, centralne Azije ili Rusije po veoma povoljnim cenama.
Sarajevo
Bosanskohercegovačka aviokompanija B&H Airlines uspostaviće sopstvene letove između Sarajeva i Beograda pored dosadašnjih postojećih koje održava Jat Airways a na kojima B&H Airlines ima kodšer ugovor. Novi let biće održavan šest puta nedeljno, svakim danom osim subotom. Avion bosanske aviokompanije poletaće iz Beograda utorkom i nedeljom u 13:00 a ostalim danima u 14:00. Prvi let zakazan je za 17. maj. Najniža cena povratne karte sa svim taksama je 167 evra.
Madrid
Još jedna nova španska destinacija. Glavni grad ove omiljene države kod Srba, Madrid biće napokon spojen sa Beogradom direktnom avionskom linijom u organizaciji Spanair-a. na ovoj liniji Spanair će leteti direktno dva puta nedeljno (petkom i nedeljom) kao i dodatna tri puta nedeljno preko Barselone (utorkom, četvrtkom i subotom). Najniža cena povratne karte sa svim taksama iznosi: 169 evra. Putnici će pored Madrida moći da koristeći tranzit na aerodromu Barahas lete do ostalih španskih destinacija ove aviokompanije. Direktnim letom do Madrida putnicima je znatno olakšano i putovanje ka Latinskoj Americi letovima drugih aviokompanija za koja je aerodrom Madrid – Barahas najvažnija luka.
Dortmund
Prva klasična niskotarifna (lowcost) aviokompanija na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“ će biti mađarski Wizzair koji od 12.juna uspostavlja redovnu liniju ka Dortmundu. Avionom A320 Wizzair će povezivati dva grad tri puta nedeljno. Promotivne cene će se kretati od 24,99 evra po pravcu sa uključenim taksama. Treba imati u vidu da Wizzair dodatno naplaćuje prtljag koji je povoljnije unapred platiti online prilikom kupovine aviokarte. Rezervacije kod niskotarifnih aviokompanija ne postoje pa se karte moraju kupiti u trenutku kada se rezervacija pravi.
London Luton
Druga destinacija mađarskog niskotarifnog prevoznika Wizzair-a je Luton, aerodrom pored Londona na kome se nalazi jedna od važnijih baza ove aviokompanije. Putnici do Lutona mogu putovati od 24. jula tri puta nedeljno. Najniža cena karte će biti 24,99 evra po pravcu sa svim taksama. Prtljag se plaća posebno kod Wizzair-a.
Pored ovih destinacija beogradski aerodrom „Nikola Tesla“ očekuje i nove destinacije i aviokompanije krajem leta i posebno od zimskog reda letenja. Sve ukratko predstavljene destinacije i aviokompanije predstavićemo i detaljno u odvojenim tekstovima u skladu sa vremenom pokretanja njihovih letova. Ukoliko želite da budete informisani o svim novostima u vazdušnom saobraćaju u Srbiji nastavite da posećujete naše stranice.