Do popularnih letovališta Meditarana nije baš lako doći iz Srbije ukoliko putovanje nije u sklopu nekog turističkog aranžmana domaćih turoperatora.

Svako ko želi da samostalno putuje do Majorke, Sicilije, Sardinije, Kipra, Grčke i drugih sunčanih destinacija mora dobro da se pomuči da pronađe slobodno mesto na redovnim letovima.

Kada ga i nađe, sigurno će morati dobro i da ga plati, a svako odlaganje znači još više cene.

Ove destinacije ne prestaju da privlače turiste, a izuzetna ponuda lowcost i redovnih čarter letova zapadnoevropskih aviokompanija ostavlja malo mesta na tamošnjim plažama za goste iz zemalja sa lošijom ponudom letova kao što je naša.

Nama najjeftinije destinacije na Mediteranu su nam i najbliže. To su gradovi na crnogorskom i hrvatskom primorju do kojih postoje direktni letovi iz Beograda u okviru redovnog aviosaobraćaja, ali je tokom udarne letenje sezone do tamo veoma teško pronaći slobodno mesto, pa su i cene karata za takva mesta po pravilu veoma visoke.

Prema dostupnim cenovnicima aviokompanija Air Serbia, Montenegro Airlines i Croatia Airlines, koje lete do ovih destinacija, najmanje će vas koštati povratna karta do Podgorice i Tivta – 109 evra,  i to na letovima crnogorskog avioprevoznika.

Aviokarta do  najvećeg grada na hrvatskom Jadranu, Splita, koštaće vas 129 evra na letu Croatia Airlinesa ili 10 evra više na letu Air Serbije. Pula i Istra su dostupni po ceni od 149 evra, dok su sve ostale destinacije daleko skuplje.

Grčki avioprevoznik Aegean je uveo novu cenovnu politiku nakon spajanja sa ranije veoma skupim Olympic Airom. Ova kompanija sada nudi izuzetno povoljne cene ado grčkih ostrva sa presedanjem u Atini, a ko želi samo do glavnog grada Grčke platiće povratnu kartu 139 evra.

Sve popularnija Sicilija dostupna je individualnim putnicima iz Srbije zahvaljujući redovnoj liniji Alitalije, uz presedanje u Rimu. Najjeftinija povratna karta do Palerma je 279 evra, koliko košta i karta do Kaljarija, glavnog grada susednog ostvra Sardinija.

Izuzetno popularne destinacije Zapadnog Mediterana poput Nice (Azurne obale), Palma de Majorke ili Ibice najpovoljnije se mogu dosetiti uz aviokarte Lufthanse, SWISS-a ili Austriana. Za Nicu treba izdvojiti najmanje 359 evra za let preko Ciriha, za Palmu 309 evra preko Nemačke, a za Ibicu 329 evra.

Najskuplja destinacija, koja je doduše van Meditarana je Tenerife. Do ovog španskog ostrva iz Kanarskog arhipelaga u Atlantiku stiže se veoma komplikovano. Putovanje traje dugo, nekada i uz dva presedanja, a karte se po pravilu uvek veoma teško nalaze. Najpovoljniju opciju, bar prema osnovnom cenovniku, nudi aviokompanija airberlin, koja u saradnji sa Air Serbijom može da ponudi povratnu kartu do Tenerifa za najmanje 369 evra.

Sve naše predloge destinacija i uporedni prikaz cena nekoliko aviokompanija koje tamo lete možete videti u priloženoj mapi. Cene su ilustrativne i zavise od aktuelne ponude i tražnje, kao i od trenutka same kupovine, dodatnih uslova tarife ili od snalažljivosti samog prodavca da pronađe najpovoljniju kartu.