Ako slušate operske arije u izvođenju Marije Kalas i uz piletinu sa pečenim krompirom u sosu od bundeve prvi put probate salatu od kinoe i sve to zalivate južnoafričkim širazom ne mora da znači da se nalazite u nekom finom restoranu.

To bi bez ikakve sumnje mogao biti i jedan od aviona flydubaija. Ova, po mnogo čemu neobično-obična aviokompanija svojim putnicima pruža vrhunski ugođaj u kabini biznis klase.

Let: FZ 742
Ruta: Beograd (BEG) – Dubai (DXB)
Datum: 02. maj 2015.
Klasa / sedište: Biznis / 2F

Iako je mnogi smatraju niskobudžetnim avioprevoznikom flydubai je zapravo veoma daleko od svakog lowcosta, osim kada se radi o cenama aviokarata.

Uz, zaista, niske cene karata putnicima iz Srbije i regiona Dubai nije bio nikada bliži. Ali i mnoge druge popularne azijske i afričke destinacije poput Maldiva, Kolomba, Katmandua ili Zanzibara.

Direktan let, četiri puta nedeljno za sada, sa ambicijom da postane svakodnevni beleži sjajne rezultate.

U flydubaiju su prihvatili da budu nazivani hibridnom aviokompanijom, a baš to najbolje opisuje uslugu koju oni pružaju. Putnik sam bira šta želi da koristi u skladu sa svojim izborom plaća dodatke na cenu aviokarte.

Usluga ove kompanije se razlikuje u zavisnosti od destinacije, pa tako, na primer, na liniji do Beograda ova kompanija pruža uslugu klasične aviokompanije koja uključuje predati prtljag od 20kg i obrok tokom leta. Na drugim linijama iz Dubaija prtljag kao i hrana tokom leta se plaćaju dodatno.

Flydubai raspolaže novim avionima Boeing 737-800. To su avioni nove generacije, a flota je mlada. Kabina je podeljena na dve klase: ekonomsku i biznis, koju smo ćemo vam ovog puta predstaviti i to direktno iz same udobne avionske fotelje.

Biznis klasa flydubaija


Foto: Flydubai

U avionu se nalazi dvanaest sedišta u biznis klasi, a prema rečima zaposlenih u flydubaiju, ova klasa je često puna na letovima iz Beograda. To ne čudi, s obzirom da po veoma povoljnoj ceni putnici mogu uživati u klasičnom iskustvu biznis klase.

Udobna kožna sedišta – fotelje, u rasporedu dva plus dva ostavljaju izuzetno dovoljno prostora da se čovek prosečno visok sasvim dobro ispruži noge ili se zavali u oborenom naslonjaču, već kako mu volja. Osim što su redovi dovoljno odmaknut i susedna sedišta nisu pripijena jedno uz drugo tako da putnici imaju dovoljno sopstvenog prostora za razmrdavanje tokom putovanja dugog oko pet časova.


Foto: D. Nikolić, Aviokarta.net

Po dolasku na aerodrom putnici će oodmah osetiti sve prednosti biznis klase, jer će već od samog čekiranja za let imati prednost, tj. poseban šalter, a odmah potom i posebnu traku na pasoškoj kontroli. Biznis karta flydubaija otvara vam i vrata luksuznog salona "Biznis klub" na aerodromu u Beogradu kao i novog posebnog biznis salona flydubaija na njihovom matičnom aerodromu u  Dubaiju (Terminal 2).

Na ulasku u avion putnike će sačekati ljubazna i nasmejana internacionalna ekipa kabinskog osoblja. Na sedištima će pronaći jastuče, zapakovano ćebe i slušalice. Sedišta se obaraju pod velikim uglom, tako da je i spavanje u ovoj kabini i te kako moguće, ali tek nakon izvanrednog obroka koji se poslužuje. Na meniju se osim već pomenute piletine nalazi i goveđi gulaš sa taljatelama ili musaka sa sirom i brokolijem.


Foto: D. Nikolić, Aviokarta.net

Elektronski sistem zabave tokom leta (inflight entertainment) flydubaija osvojio je brojne nagrade, a kada stavite slušalice i uronite u beskrajnu listu najnovijih filmova u HD rezoluciji ili raznih muzičkih žanrova za sve ukuse pozvaćete stjuarda da vam donese orijentalne, ljuto začinjene orašaste plodove, čašu piva i bioskopska zabava na 11000m može da počne.

Let od Beograda do Dubaija traje oko pet sati. U biznis klasi se ovaj srednje dugi let uopšte ne oseti. Na našem letu bilo je ukupno 156 putnika, od toga šest u biznis klasi. Prilikom čekiranja službenici aviokompanije su nas tako rasporedili da svako dobije po dva sedišta pa je udobnost dodatno bila povećana. Tokom leta putnici mogu veoma precizno da prate putanju i podatke o samom letu. Pojedini putnici iz biznis klase su kao muslimanski vernici imali potrebu da klanjaju kada je počeo sumrak. Njima je omogućeno da to urade u prostoru za kabinsko osoblje gde su na smenu obavljali svoje verske običaje.


Foto: D. Nikolić, Aviokarta.net

Po dolasku na aerodrom u Dubaiju avioni flydubaija pristaju na Terminal 2, koji je odvojen od glavnih terminala. Putnici se do terminala prevoze aerodromskim autobusima, a oni iz biznis klase udobnim i klimatizovanim minibusom. Za putnike biznis klase postoje posebni šalteri i tzv. brze trake (fast track), ali uprkos tome gužve su veoma izgledne čak i tu. Svakako se treba naoružati strpljenjem dok se prođe imigraciona kontrola. Prtljag putnika u biznis klasi ima oznaku za prioritetnu isporuku, pa će se njihovi koferi prvi pojaviti na pokretnoj traci.

Uz saradnju sa aerodromskim servisima Marhaba, flydubai svojim putnicima, nezavisno od klase nudi dodatne usluge na samom aerodromu koje su veoma interesantne i povoljne. Osim klasičnog transfera od aerodroma do hotela, moguće je uplatiti i aerodromsku pratnju „meet and greet“. Neko vas sačeka i sprovede vas brzim trakama kroz sve aerodromske procedure i isprati vas sve do transfera ispred aerodroma. Marhaba nudi i pristup aerodromskom salonu kao i specijalne želje poput dostavljanja cveća, torte ili drugih romantičnih poklona.


Foto: D. Nikolić, Aviokarta.net

Putnici koji nastavljuju dalje putovanje i presedaju u Dubaiju biće od aviona prebačeni na poseban ulaz za transferne putnike. Nakon obaveznih aerodromskih procedura putnici se mogu opustiti u luksuznom salonu ili uživati u brojnim sadržajima na nedavno renoviranom i ulepšanom Terminalu 2.

Biznis klasa flydubaija je zaista sjajna. Iako je ne odlikuje luksuz kao kod drugih aviokompanija, ova je klasa pravi primer tradicionalne, umerene i pre svega udobne putne klase. Za letove na srednjedugim relacijama ova klasa je više nego dovoljna. Vaš izveštač ni posle pet sati leta nije osećao nijednu fizičku tegobu koje su inače na tako dugim letovima neizbežne. To je dokaz da je ova klasa pažljivo osmišljena da putnicima pre svega pruži udobnost. Izvanredna hrana, pažljivo spremljena, sa biranim i kvalitetnim namirnicama kao i vrhunski HD sistem zabave tokom leta su pravi primer kako putovanje avionom može da bude nepretenciozno i prirodno uživanje.


Foto: flydubai