Iako u ponedeljak zvanično počinje letnji red letenja, a kroz mesec dana i letnja turistička sezona, kada su planirani prvi letovi ka toplim meditaranskim destinacijama putnici u Srbiji još uvek nemaju nikakve informacija o čarter prevoznicima.

Direktorat civilnog vazduhoplovstva kasni sa izdavanjem dozvola i do sada su samo tri čarter prevoznika dobila dozvolu za letove prema Antaliji (Pegasus Airlines) i prema Hurgadi (Nesma Airlines i Midwest Airlines).

Naknadno je i Tunis Air dobio dozvolu (21. marta) za tri nedeljna leta do Enfide (Enfidha) od 11. juna do 24. septembra.

Sve ostale aviokompanije su još uvek u proceduri, a najdrastičniji primer neefikasnosti državnih organa je turski prevoznik Sky Airlines, koji na bilo kakav odgovor Direktorata civilnog vazduhoplovstva čeka preko osam meseci.

Prema podacima koje je našem sajtu dostavio Direktorat, ova kompanija je podnela zahtev za čarter letove Beograd – Antalija i Niš- Antalija u periodu od maja do oktobra još 2. avgusta prošle godine.

Tek 19. decembra prošle godine Direktorat njihov zahtev prosleđuje Ministarstvu saobraćaja na razmatranje. Iako je iz ovog ministarstva početkom marta stiglo pozitivno mišljenje, Direktorat ni do danas nije izdao ili odbio dozvolu Sky Airlines-u.

Za to vreme turistička inspekcija pri Ministarstvu finansija i privrede sprovodi akciju provere ugovora koje sa čarter prevoznicima imaju turoperatori i zaključuje da tri agencije nemaju validne ugovore pošto njihovi čarter avioprevoznici još uvek nemaju dozvole za letove koje treba da izda Direktorat. 

Međutim, turistička inspekcija utvrđuje da su ugovori koje je veliki broj agencija iz Srbije potpisao sa Jat Airwaysom, sasvim ispravni iako ne uspevaju da pribave dokaze da je Jat Airways obezbedio dozvole za planirane čarter letove od stranih vazduhoplovnih vlasti. Kako nam je rečeno u turističkoj inspekciji ona "nije ovlašćena da komunicira sa vazduhoplovnim vlastima u drugim zemljama" pa su se zbog toga "obratili Jat Airwaysu za dobijanje dokaza o odobrenim čarter letovima ovoj kompaniji za potrebe naših turističkih agencija".

U Jat Airwaysu su nam odgovorili da je "čarter saobraćaj u fazi izrade kao i ugovori koji se rade po procedurama nadležnih vazduhoplovnih vlasti i za sada još uvek nemamo precizne podatke o broju destinacija i ugovora".

Jat Airways trenutno ima velikih problema sa brojem aviona u floti, koji nisu dovoljni za obavljanje ni smanjenog redovnog saobraćaja tokom zimskih meseci, pa se sa velikom verovatnoćom može očekivati da Jat neće moći da ispuni sve svoje preuzete obaveze prema čarter ugovorima koje je potpisao, ukoliko pod hitno ne bude rešio problem flote do 1. juna najkasnije.

Ono što je poznato je da je Jat svestan svojih ograničenih mogućnosti u razgovoru sa nadležnim Ministarstvom saobraćaja izneo slaganje sa idejom da se ove godine ne poštuje reciprocitet u čarter saobraćaju i da se odobri većem broju stanih aviokompanija da obavljaju letove iz Srbije.

Milutin Popović, pomoćnik ministra za vazdušni saobraćaj je ovo potvrdio za naš sajt rekavši ranije da će "osim Pegasus Airlinesa koji je dobio dozvolu i Sky Airlinesa koji će je dobiti, najverovatnije i Onur Air dobiti dozvolu".

………………………………….
Foto: Milutin Popović, pomoćnik ministra za vazdušni saobraćaj, (c) Tanjug

Nakon toga Aviokarta.net saznaje da se za čartere do Turske prijavio i Turkish Airlines (sa šest letova do Izmira).

Zbrka sa čarterima nikada nije bila veća kao što je to ove godine, a nadležni državni organi čine sve da situaciju učine još komplikovanijom. Nejasno je zašto je turistička inspekcija kaznila tri turoperatora i tako ugrozila njihovo poslovanje samo zato što njihovi izabrani čarter avioprevoznici još uvek nemaju izdatu dozvolu (zbog osmomesečnog ćutanja drugog državnog organa), a to isto nije uradila sa svim ostalim agencijama koje imaju ugovore sa Jat Airwaysom koji takođe ne poseduje ni jednu jedinu dozvolu za letove prema Grčkoj, Italiji, Turskoj, Španiji.

Isto tako nije jasno zašto jedna aviokompanija na bilo kakav odgovor Direktorata čeka već osam meseci, dok druga koja poslednja pošalje zahtev (Pegasus Airlines, podneo zahtev 25. decembra 2012) prva dobije pozitivan odgovor nakon manje od dva meseca trajanja procedure (dozvola izdata 20. februara 2013).

S obzirom da se ove letnje sezone mogu očekivati brojni problemi s obzirom na zbrku koju su proizveli državni organi putnici treba da znaju da u čarter aviosaobraćaju imaju ista prava kao i putnici u redovnom saobraćaju. Prevoznici su odgovorni za svako kašnjenje koje nije izazvano vanrednim okolnostima, za svako otkazivanje leta ili uskraćeno ukrcavanje i u takvim situacijama su dužni da putnicima osim obavezne pomoći na aerodromima isplate i zakonom predviđenu odštetu.