Od 1. jula 2013. svi putnici prema Rusiji moraju da daju svoje lične podatke prevoznicima, bilo da se radi o putovanju avionom, brodom, autobusom ili vozom.

Aeroflot je poslao obaveštenje svim prodajnim mestima u Srbiji da je neophodno da prikupe sve tražene podatke o putnicima i da ih unesu u rezervacije (APIS) pošto će to biti neophodno za sva putovanja počev od 1. jula.

Podaci koji se obično traže su: puno ime i prezime putnika, srednje ime ako postoji, pol, datum rođenja, državljanstvo, država stanovanja, vrsta putnog dokumenta i njegova važnost. Za putnike prema SAD neophodno je uneti i adresu boravka u SAD kao i kućnu adresu iz zemlje prebivališta. Podaci se moraju uneti najkasnije prilikom izdavanja karte.

APIS (Advanced Passenger Information System) su izmislile Sjedinjene Američke Države kako bi se borile protiv terorizma. Ovaj sistem zahteva deljenje podataka o putnicima kroz rezervacine sisteme kako bi Agencija za nacionalnu bezbednost mogla da izvrši dodatne provere putnika koji planiraju da lete ka Americi.

Ovaj sistem prikupljanja podataka od putnika usvojile su mnoge zemlje sveta, ali je on izazvao velike probleme u Evropskoj uniji. Prema zakonima koji važe u Evropi nije dozvoljeno prikupljanje ličnih podataka o putnicima i njihovo neovlašćeno i nekontrolisano korišćenje i deljenje. Zbog protivljenja EU, SAD su bile prinuđene da potpišu poseban sporazum koji bi regulisao na koji se način mogu koristiti ti podaci kako bi se sprečile zloupotrebe.

Ovakav sporazum nije potpisan sa Rusijom, pa je Evropska unija početkom juna zatražila preispitivanje zakona koji stupa na snagu 1. jula i odlaganje odluke o primeni APIS-a. Rusija nije uvažila zahteve i zabrinutost EU zbog čega su mogući problemi u aviosaobraćaju prema Rusiji.

Naime, aviokompanije koje ne budu prikupljale ove podatke neće moći da sleću u Rusiju, ali ako budu prikupljale podatke onda će kršiti zakone EU o pravima putnika i poštovanju privatnosti.