Aerodrom u Cirihu je jedan od najvažnijih tranzitnih aerodroma za putnike iz Srbije. Ujedno Cirih je i jedna od najpopularnijih etničkih destinacija za Srbe s obzirom da je veliki centar srpske dijaspore.

Aerodrom se nalazi nedaleko od centra grada sa kojim je odlično povezan, a zbog svog geografskog položaja veoma je značajan i za širi region koji obuhvata celu Švajcarsku, zapadnu Austriju (Tirol), južnu Bavarsku i istočnu Francusku.

Aerodrom Cirih / Flughafen Zürich
IATA oznaka ZRH
ICAO oznaka LSZH
Vremenska zona srednjeevropska
Broj putnika (2012) 24,8 mil.

Ciriški aerodrom je matični aerodrom švajcarske nacionalne aviokompanije Swiss International Air Lines, pa je zahvaljujući tome i veoma značajna baza i čvorište za celu Star Alijansu.

Na ovom aerodromu baze imaju i aviokompanije: Edelweiss Air (Swiss-ova ćerka kompanija za čarter saobraćaj), Air Berlin, Helvetic Air i Hello.

Aerodrom u Cirihu je veliki ali jednostavan za snalaženje i smatra se jednim od najboljih transfernih aerodroma za putnike. Dobio je brojne nagrade.

To je moderan i funkcionalan aerodrom sa velikim izborom najraznovrsnijih sadržaja za putnike, sa velikim brojem luksuznih salona za poslovne putnike i sa svim neophodnim sadržajima za transferne putnike.

Drumska udaljenost aerodroma u Cirihu:

do 1 sata – Lucern, Sent Galen, Bazel
od 1 do 2 sata – Bern, Nešatel, Hur, Bregenc (Austrija), Frajburg (Nemačka)
od 2 do 3 sata – Interlaken, Lozana, Lugano, Štutgart (Nemačka)
od 3 do 4 sata – Ženeva, Insbruk (Austrija), Cermat


Mapa: Udaljenost od ciriškog aerodroma; od 30 minuta vožnje (najtamnije) do 90-120 minuta vožnje (najsvetlije)

Javni prevoz

Aerodrom u Cirihu poseduje sopstvenu železničku stanicu koju koriste vozovi nacionalne železničke kompanije (SBB), ciriške prigradske železnice (S-bahn Zurich) kao i ciriški tramvaji koji voze na linijama lakog metroa u ciriškom severnom predgrađu Glatal (Glattalbahn, Zurich tram). Aerodromsku železničku stanicu koriste i InterRegio i InterCity vozovi koji saobraćaju prema Vinterturu, Bernu, Bazelu, Brigu, Sankt Galenu, Lucernu i Konstancu u Nemačkoj. Na ovoj stanici staju i EuroCity vozovi do Minhena (Nemačka).

Veza sa centrom Ciriha

Aerodrom je sa centrom grada povezan železničkim linijama. Linije InterCity i InterRegio povezuju aerodrom sa gradom, vožnja je veoma brza, traje samo 10 minuta. Karta u jednom smeru košta 6,6 CHF, a povratna je 13,2 CHF. To je cena prema tarifi lokalnog gradskog prevoza i obuhvata tri zone što je dovoljno na relaciji od aerodroma do centra.

Istu cenu platiće i putnici koji koriste druge železničke linije između grada i aerodroma, poput S-bahna, s tim da u tom slučaju vožnja traje nešto duže.

Do centra Ciriha se može stići i tramvajskom linijom broj 10. To je zapravo linija lakog metroa koja povezuje aerodrom sa centralnom železničkom stanicom u Cirihu preko predgrađa Glattal. Polasci su na svakih 7 do 15 minuta u zavisnosti od doba dana i dana u nedelji. Putovanje traje oko 40 minuta.

Povezanost aerodroma sa zimskim centrima

Ciriški aerodrom je povezan autobuskim šatl linijama sa poznatim skijaškim i zimskim centrima. Sa aerodroma polaze autobusi do Davosa, Laksa, Sent Morica i do Arlberga u Austriji.

Aviokompanija Letovi Konekcije Najniža cena
Jat Airways jednom do dva puta dnevno  na letove Delta Air Linesa, Air Canade, Uniteda… od 197 €
Swiss Air Lines dva puta dnevno na letove Swiss-a prema Evropi, Aziji i sev. Americi od 195 €