Aerodrom u Budimpešti važi za jedan od najvećih lowcost aerodroma u Evropi.

Ova kvalifikacija je samo osnažena nakon što je mađarski nacionalni avioprevoznik Malev bankrotirao u januaru prošle godine. Taj događaj je uticao na povećanje udela lowcost aviokompanija u saobraćaju iz mađarske prestonice.

Wizz Air, EasyJet i Ryanair su značajno povećali broj letova, i preuzeli veliki broj linija na kojima je radio Malev.

Osim ove tri najveće evropske niskotarifne (lowcost) aviokompanije sa budimpeštanskog aerodroma saobraća i veliki broj drugih manjih loukostera.

Na aerodrom Ferenc Liszt sleću i avioni baltičke nacionalne aviokompanije Air Baltic, koja sebe naziva lowcost kompanijom, britanski Jet2.com, norveški Norwegian Air Shuttle, nemački Germanwings i holandska Transavia.

Putnicima iz Srbije budimpeštanski aerodrom je veoma značajan. I u prošlosti kada je naša zemlja bila pod sankcijama pa nismo imali uopšte letova i posle toga kada smo imali samo mali broj aviokompanija bez niskotarifnih prevoznika, ali i sada kada imamo mnogo bolju ponudu.

Sa aerodroma Ferenc Liszt u Budimpešti moguće je leteti do daleko većeg broja destinacija širom Evrope i Bliskog istoka nego što je to moguće sa beogradskog, pa je on i dalje veoma atraktivan za naše putnike.

Najpopularnije destinacije za srpske putnike iz Budimpešte su Španija, Velika Britanija, Irska, Italija i Mediteran ali i istočna Evropa (Kijev, Riga, Varšava, Sankt Peterburg).

Wizz Air

Wizz Air je domaća aviokomapnija, sa sedištem na samom aerodromu. U okviru kompleksa Terminala 1 se nalazi centrala ove kompanije kao i njen trening centar.

Aerodrom je glavna i baza i jedna od najvećih odakle se obavlja na desetine letova svakog dana povezujući Budimpeštu sa 35 destinacija u Evropi, Turskoj, Kavkaskom regionu i Bliskom istoku.

Destinacija Cena po pravcu
Madrid, Barselona od 50 €
Baku, Kijev od 32 €
Malaga, Palma, Napulj od 39 €
Varšava od 25 €
Dubai od 133 €
* Ilustrativni izbor destinacija i cena (sa taksama)

Putnici iz Srbije koriste u velikom broju letove Wizz Aira sa budimpeštanskog aerodroma.

Oni najčešće lete do gradova koji nisu u ponudi iz Beograda kao što su Ženeva ili Varšava.

Veliki broj destinacija u Zapadnoj Evropi i Skandinaviji se poklapa sa beogradskim, ali zato iz Budimpešte postoje brojne linije ka Španiji, Italiji i Mediteranu.

Srpski putnici lete dosta iz Budimpešte do Barselone, Madrida, Malage, Palme, Napulja, Rima, Katanije, Barija…Najnovije linije Wizz Aira otvorene u sklopu širenja ka Istoku veoma su atraktivne i za putnike iz naše zemlje. Od nedavno je moguće veoma povoljno leteti do Larnake, Tel Aviva, Bakua (Azerbejdžan) i do Dubaija.

Ryanair

Ovaj irski niskotarifni avioprevoznik je u prošlosti imao nekoliko uzlazno-silaznih faza u razvoju saobraćaja sa budimpeštanskog aerodroma.

Zbog izvesnog sukoba sa upravom aerodroma kada je tražio znatno niže cene Ryanair je odlučio da u značajnoj meri redukuje saobraćaj sa aerodroma u Budimpešti. To se ipak, nije desilo, pošto je nakon te odluke bankrotirao Malev.

Destinacija Cena po pravcu
Barselona, Madrid od 78 €
Bristol, Mančester od 78 €
Dablin od 82 €
Alikante od 82 €
Varšava od 17 €
* Ilustrativni izbor destinacija i cena (sa taksama)

Ryanair ipak odlučio da ostane i da za sebe ugrabi što veće parče Malevovog tržišta.

Tako je umesto smanjenja letova došlo do povećanja, pa danas imamo dvadesetak linija iz ove nama najbliže Ryanairove baze. Uz cenu karte od svega nekoliko evra iz Budimpešte se može leteti za Barselonu, Bergamo, Bilund, Bristol, Dablin, Madrid, Mančester, Rim, Tampere, Trevizo, Varšavu, Alikante, Pafos ili Pizu. 

U tabeli su prikazane zvanične cene preuzete sa sajta Ryanair-a, ali u praksi je moguće pronaći znatno jeftinije karte u zavisnosti od promotivnih akcija koje su veoma česte u Ryanair-u. Povremeno postoje karte koje se mogu kupiti i za jedan evro, pa čak i besplatno, samo uz plaćanje aerodromskih taksi.

EasyJet

Sa tri najveće evropske lowcost aviokompanije koje dele jedno tržište Budimpešta je redak primer u Evropi.

Pored Wizz Aira i Ryanaira odavde do nekoliko glavnih evropskih destinacija leti i EasyJet.

Našim putnicima su posebno zanimljivi letovi ka Berlinu, Ženevi i Parizu (Charles de Gaulle).

Destinacija / Kompanija Cena po pravcu
Berlin, Ženeva, Pariz / easyJet od 28 €
Edinburg, Notingem / Jet2 od 49 €
* Ilustrativni izbor destinacija i cena (sa taksama)

Jet2.com

Britanski niskotarifni avioprevoznik Jet2.com nudi povoljne letove iz Budimpešte do Edinburga, Notingema i Mančestera tokom cele godine.

Jet2.com kao i sve ostale niskotarifne aviokompanije posebno naplaćuje predati prtljag, kao i hranu i piće tokom leta. Dozvoljeno je besplatno poneti ručni prtljag spakovan u jednu torbu maksimalnih dimenzija 56x45x25cm i maksimalne težine do 10kg.

Kako do aerodroma u Budimpešti?

Do aerodroma u Budimpešti se stiže veoma lako iz Srbije. U okolini aerodroma postoje brojna privatna parkirališta gde putnici koji tamo odlaze svojim automo mogu da ga ostave po povoljnijim cenama nego na samom aerodromu. Iz Beograda, Novog Sada i Subotice postoje i redovne autobuske i mini bus linije do samog aerodroma, a cene prevoza se kreću oko 60 evra za povratnu kartu. Najjeftinije je vozom. Povratna karta je oko 30 evra, a od železničke stanice Keleti do aerodroma stiže se gradskim prevozom (metro plus autobus broj 200E).

Imigracioni i carinski propisi

Putnici iz Srbije koji se odluče da putuju preko aerodroma u Budimpešti ka destinacijama evropskih lowcost aviokompanija treba da znaju da će se njihov let tretirati kao domaći evropski (šengenski) saobraćaj. Oni će na prelasku srpsko-mađarske granice prolaziti pasošku i carinsku kontrolu, dok će na aerodromu imati obavezu samo da prođu bezbednosnu kontrolu na ulasku u tranzitnu zonu.

Lowcost aviokompanija koje imaju online čekiranje putnika, zahtevaju od neevropskih državaljana da se ipak prijave na šalteru za čekiranje kako bi njihovi službenici proverili da li putnik ima sva potrebna i ispravna putna dokumenta.

Što se tiče kupovine u aerodromskim duty free prodavnicama na unutaršengenskim linijama ne važi odbitak poreza. Prilikom kupovine prodavac gleda boarding karticu, a ne pasoš putnika. Ako letite od Budimpešte do Varšave, na primer, u duty free prodavnici platićete onaj skuplji iznos robe. Jedino ako putujete u vanšengenski prostor onda plaćate manje pošto je kupovina oslobođena poreza.